FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Detergenti si produse de ingrijire a locuintei: stagnare sau crestere usoara in 2010

Detergenti si produse de ingrijire a locuintei: stagnare sau crestere usoara in 2010

Anul 2009 a fost fara indoiala un an al analizelor, modificarilor de strategie si, pentru o parte dintre jucatori, chiar o cumpana serioasa in evolutie. Astfel, 2009 va ramane in istoria retailului ca moment de constientizare a pozitiei ocupate in piata, a raporturilor concurentiale si relatiilor cu consumatorii.

Cresterile accelerate cu care s-au deprins companiile in anii anteriori au devenit subiecte de domeniul trecutului, locul lor fiind luat de obiective ceva mai rationale, concentrate pe mentineri de pozitie si fidelizarea clientilor. „A fost primul an in care pietele au scazut in volum. Singura piata din categoria detergenti si produse de curatat care a crescut in 2009 a fost cea a solutiilor de curatat geamuri”, declara Tiberiu Mercurian, Marketing Manager Divizia Detergenti, Henkel Romania.

Ambientul economic creat in 2009 modifica astfel coordonatele competitionale, intensificand jocul concurential: „In Romania, piata produselor de ingrijire a casei este extrem de competitiva, iar aceasta caracteristica s-a accentuat mai ales in 2009 data fiind tendinta consumatorilor de a acorda o atentie sporita cheltuielilor. De asemenea, la nivel de consumator, in ultimii ani s-a observat cresterea nivelului de selectivitate in alegerea produselor de curatare”, spun reprezentantii Colgate-Palmolive.

Contextul economic nu modifica insa substantial structura categoriei pe care o analizam, astfel ca in 2009 sunt observate aceleasi optiuni la nivel de consum: „Piata detergentilor de rufe a inregistrat o usoara scadere fata de anul anterior in volum, dar se mentine relativ constanta in valoare, conform MEMRB. Nu se observa schimbari majore din punctul de vedere al segmentarii pietei in ultimul an, iar tendintele se pastreaza in linia anilor anteriori. Astfel, detergentii automati regular isi continua tendinta de scadere in perioada septembrie - octombrie 2009 fata de aceeasi perioada a anului 2008, pe cand detergentii 2in1 inregistreaza aceeasi tendinta crescatoare”, mentioneaza Ioana Popescu, Brand Manager, Ficosota Sintez Romania.

In ceea ce priveste detergentii lichizi si detergentii automati, aceasta subliniaza urmatoarele: „Desi proportia detergentilor lichizi se pastreaza inca destul de mica (aprox. 3%), acestia sunt din ce in ce mai apreciati de catre consumatori, inregistrand in ultimul an o crestere de 14% in volum. ”.

Planuri ambitioase

Chiar daca din perspectiva segmentarii, categoria a pastrat aceeasi structura, din punct de vedere al configuratiei in functie de pret se remarca o usoara recalibrare, cu accent pe zona de pret mediu si mic.
Companiile care detin un portofoliu adaptat exigentelor din consum au luat avans considerabil, transformand perioada de recesiune in oportunitate de crestere.

„Categoria detergentilor de rufe a adus anul acesta companiei noastre o crestere a vanzarilor de aproximativ 15% in volum. Aceasta evolutie pozitiva provine din adaptarea la nevoile consumatorilor in aceasta perioada si oferirea de formule noi, imbunatatite, pentru gamele de detergenti oferite sub brandurile Savex si Teo Bebe”, declara reprezentanta Ficosota Sintez Romania. Pentru 2010, compania isi manifesta intentia de a continua lansarea de produse inovatoare, atat in gamele existente, cat si sub forma de game noi.

„Un prim pas il constituie relansarea gamei Savex Urban sub denumirea Savex Urban Parfum de Lux. Noutatea consta aici in introducerea unei formule chimice ce contine un ingredient special menit a proteja hainele impotriva deteriorarii, chiar si pentru spalari frecvente. In plus, oferim o gama noua de parfumuri pentru haine ce vor pastra un parfum de lux pentru o perioada mai lunga de timp. De asemenea, introducem un design ce va atrage cu siguranta atentia la raft datorita scrierii verticale a logoului. Vom lucra in continuare la consolidarea notorietatii brandurilor noastre prin comunicare integrata ATL si BTL”, a subliniat Ioana Popescu.

Cu un 2009 in care a cuantificat cresteri atat pentru detergentii de rufe, cat si pentru produsele de curatenie, Malvina, unul dintre jucatorii mai tineri pe aceasta piata, si-a orientat planurile pentru 2010 catre dezvoltarea sortimentatiei si atacarea unor segmente noi, respectiv segmentul mediu/premium la detergentii pudra, precum si a celui de detergenti lichizi.

Colgate – Palmolive va continua sa investeasca in dezvoltarea de produse, prin cele doua branduri Axion si Ajax.

Henkel va continua, de asemenea, sa investeasca in marcile pe care le detine, punand accent pe faptul ca, pentru consumatori, in contextul unor venituri diminuate, va prima cu atat mai mult calitatea produselor achizitionate: „Probabil, consumatorii vor risca mai putin si vor alege mai mult marci consacrate. De aceea, noi acordam o foarte mare atentie promovarii marcilor Henkel, fiind printre cei mai importanti investitori in media”, delara Tiberiu Mercurian, Marketing Manager Divizia Detergenti, Henkel Romania.

Preturi suportabile

Daca previziunile economice de adancire a crizei se vor adeveri, consumatorii se vor indrepta spre economisire prin cresterea volumului de produs per achizitie, preferand ambalaje mari, insa prin reducerea numarului de achizitii, este de parere Ioana Popescu - Ficosota Sintez Romania. De asemnea, deoarece consumatorii cu venituri mici si medii vor fi cei mai afectati, o evolutie buna se va remarca la nivelul segmentului de pret economy, atat pentru detergenti, cat si pentru produsele de ingrijire a locuintei.

„In continuare, credem ca este loc de crestere. Avantajul pe aceasta piata este dat de faptul ca oamenii pot monitoriza in timp real veridicitatea promisiunilor pe care un produs le face.

Astfel, produsele nesatisfacatoare din punct de vedere calitativ se misca foarte greu de la raft si nu sunt avantajoase ca vanzari. In acest sens, consumatorii se vor orienta din ce in ce mai mult asupra produselor performante, care nu sunt foarte scumpe si care ofera avantaje suplimentare”, spun reprezentantii Colgate Palmolive.

In ceea ce priveste evolutia in 2010 a pretului, estimarile sunt rezervate, facand referire directa la evolutia pretului pentru materiile prime si, implicit, la evolutia euro. „Toti jucatorii din aceasta industrie depind de importuri - fie produse finite, fie materii prime. De aceea este greu de anticipat ce se va intampla cu preturile in 2010. Daca mediul ar fi constant, cred ca preturile ar ramane la acelasi nivel, declara Tiberiu Mercurian, Henkel Romania.

In contextul stabilirii unor noi raporturi intre producatori si retaileri, reprezentantul Malvina subliniaza: „Preturile vor evolua in functie de cursul de schimb valutar, ca si pana acum, in special in sensul cresterii lor. Exista insa in acelasi timp o presiune din ce in ce mai mare a retailerilor asupra producatorilor si importatorilor in ceea ce priveste competitivitatea preturilor, lucru care are tendinta de temperare a cresterii preturilor”.

Marcile private cresc in 2010

Marcile private detin in prezent o cota de piata in volum destul de importanta in comertul modern. Ca o consecinta a dificultatilor financiare intampinate de catre consumatori, in 2010 se asteapta o crestere semnificativa a ponderii marcilor proprii si in categoria detergentilor si produselor de ingrijire a locuintei.

 „Sunt deja retaileri care au anuntat licitatii pe aceste produse, fie pentru a continua dezvoltarea unor proiecte deja incepute, fie pentru ca sunt la inceput de drum in acest domeniu. De altfel, aceasta este o tendinta la nivel european, retailerii incercand sa fidelizeze clientii pe produse marca proprie”, explica Roland Matei, Director National de Vanzari al companiei Malvina.

O scurta recapitulare

Categoria detergentilor si produselor de ingrijire a locuintei emite semnale bune pentru perioada urmatoare, fiind estimata fie o stagnare, fie o usoara crestere in 2010. Consumatorul va continua sa ceara produsele pe care le cunoaste, dar in noile conditii de piata, va fi mai atent la ofertele promotionale. Din punct de vedere al nivelului competitional, va conta lupta pentru o cat mai buna prezenta la raft, pentru a castiga cat mai multe fete, plasari speciale s.a.

Parteneriatele strategice conditioneaza relatiile in vreme de recesiune economica, concentrarea unor eforturi comune in vederea sustinerii in piata a unor produse fiind singura in masura sa asigure succesul acestora pe termen mediu si lung.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content