FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Deloitte: cresterea clasei de mijloc este cea mai mare oportunitate pentru industria FMCG

Deloitte: cresterea clasei de mijloc este cea mai mare oportunitate pentru industria FMCG

Compania de consultanta Deloitte a publicat cel de-al patrulea raport anual intitulat “Global Powers of the Consumer Products Industry” ("Puterile Globale ale Industriei de Bunuri de Consum"), prin care analizeaza companiile care compun topul celor mai mari 250 de producatori mondiali si schiteaza in linii mari tendintele si problemele cu care se va confrunta in acest an industria de profil (bunuri de larg consum, dar si bunuri de folosinta indelungata).

Conform topului Deloitte, primii cinci jucatori mondiali din industria bunurilor de larg consum sunt Nestlé, Procter & Gamble, Unilever, PepsiCo si Kraft Foods. Clasamentul celor mai mari zece companii din FMCG este completat de Anheuser-Busch InBev, The Coca-Cola Company, Mars Incorporated si Japan Tobacco Inc., topul Deloitte fiind realizat in baza rezultatelor financiare inregistrate de fiecare companie in anul fiscal 2009.

Per ansamblu, Deloitte contureaza anul 2011 ca fiind unul de crestere economica globala, cu un ritm ceva mai accelerat in tarile emergente si o crestere moderata in statele dezvoltate. Potrivit raportului companiei de consultanta, in acest an producatorii de bunuri de larg consum se confrunta cu o volatilitate accentuata a cursului valutar, cresterea preturilor la materiile prime, politici fiscale fluctuante si problema sustenabilitatii revenirii economiei in anumite piete. Per ansamblu insa, raportul Deloitte indica un 2011 caracterizat de un dezechilibru major al economiei globale.

Ce a insemnat 2010? Crestere economica bazata pe exporturi, nu pe consum

Inca de la inceputul anului, marile companii producatoare de bunuri de larg consum se confrunta cu o cerere inca scazuta in tarile dezvoltate, compensata intr-un mod agresiv de cea intregistrata in tarile emergente. In ciuda faptului ca economia Europei a inceput sa-si revina in 2010 dupa criza acuta din anul precedent, exista o serie de factori care vor influenta negativ cresterea acesteia in 2011.

Din perspectiva consumului, cea mai mare parte a acestei cresteri a fost rezultatul exporturilor, si nu a sporirii cheltuielilor consumatorilor. In Germania, spre exemplu, care a inregistrat o crestere semnificativa a economiei in 2010, bazata in special pe exporturi, consumul casnic a fost caracterizat de stagnare anul trecut. Situatii similare au fost observate si la alte state europene, mai ales in contextul in care politicile economice din interiorul Uniunii au fost indreptate catre reducerea deficitelor bugetare, si nu inspre sprijinirea cresterii economice prin stimularea consumului casnic.

Tendinte globale pentru industria bunurilor de larg consum in 2011

Pentru producatorii de bunuri de larg consum, atat 2011 cat si anii care vor urma se vor caracteriza prin oportunitati substantiale in favoare cresterii, insa valorificarea acestora ridica mari probleme celor din industrie. Pietele din tarile dezvoltate vor ramane, deocamdata, principalii generatori de profit pentru aceste companii, insa vor oferi si cele mai putine oportunitati de crestere pentru producatori, mai ales din cauza comportamentului consumatorilor, vizibil schimbat pe fondul crizei economice.

Dupa aceasta perioada, mai mult decat oricand, consumatorii se asteapta sa obtina mai multa valoare pentru mai putini bani. In aceste conditii, pe pietele din tarile dezvoltate singura oportunitate de crestere pentru aceste companii ramane extinderea clasei de mijloc, insa valorificarea acesteia depinde de “potrivirea” dintre oferta producatorilor si nevoile consumatorilor carora i se adreseaza. Din acest motiv, companiile care activeaza pe acest sector vor trebui sa inoveze mai mult decat au facut-o pana acum pentru a putea livra produsele “corecte” la preturile “potrivite”.

Alte aspecte demne de luat in seama in evolutia companiilor din industrie in acest an sunt reprezentate de transformarea modelelor de marketing si abordarea corecta a transparentei, a atentiei acordate de consumatori sanatatii, dar si a unor elemente negative, cum este cazul cresterii preturilor la materiile prime. In conditiile in care atat producatorii, cat si retailerii au transferat cresterea preturilor la materiile prime in costul final al cosului de cumparaturi, consumatorii de pretutindeni au devenit mult mai selectivi in procesul de cumparare.

La acest aspect se adauga si media, care si-a asumat rolul de a-i conecta intre ei pe consumatori, facand astfel si mai grea sarcina producatorilor de bunuri de larg consum, care incep sa se concentreze mult mai mult pe strategiile de atingere a succesului chiar in momentul in care se ia decizia de cumparare, in magazin sau e-commerce.

Oportunitati majore, insa greu de atins

In urma crizei economice acute din anii 2008-2009, consumatorii din tarile dezvoltate dau semne de orientare catre economisire, si nu catre realizarea de cheltuieli. In aceste state, vanzarile de bunuri de larg consum au inceput sa creasca, insa timid, fiind foarte putin probabil ca nivelul de consum anterior crizei sa mai poata fi atins in viitorul apropiat. In acelasi timp, consumatorii au adoptat si o atitudine orientata spre valoare: ei nu-si doresc produse ieftine, ci vor produse mai bune, la un pret mai scazut.

Pe masura ce clientii “vaneaza” bunurile cu aceste caracteristici, companiile producatoare se confrunta cu situatia in care trebuie sa ofere mai mult pentru mai putini bani. In aceste conditii, jucatorii din industria bunurilor de larg consum isi vor asuma riscuri si vor lansa produse si servicii noi, inovative, dar si campanii de marketing mai indraznete, care sa-i diferentieze de competitori si care sa nu duca la politici de pret distructive.

Iata care sunt cele mai importante concluzii ale raportului dat publicitatii de compania de consultanta Deloitte:

  • Cea mai mare oportunitate de crestere pentru companiile din FMCG o reprezinta clasa de mijloc din tarile dezvoltate. Potrivit estimarilor Deloittle, in fiecare an, aceasta categorie a populatiei se mareste cu aproximativ 70 de milioane de noi consumatori.
  • Sustenabilitatea va deveni un criteriu de baza pentru dezvoltarea business-urilor si, implicit, pentru produsele rezultate din noile modele inovative, care au in centru principiile dezvoltarii durabile.
  • Companiile producatoare de bunuri de larg consum vor fi nevoite sa invete sa-si atraga cumparatorii la fiecare pas facut de acestia pe drumul catre achizitonarea unui produs.
  • Mediul privat va colabora din ce in ce mai mult cu reprezentatii guvernelor pentru a putea contura un sistem fiscal si legislativ coerent, care sa incurajeze consumul si sa favorizeze o crestere organica a acestuia.
  • Producatorii de bunuri de larg consum vor trebui sa ia decizii clare in ceea ce priveste locul pe care isi doresc sa-l ocupe in mintea consumatorilor si sa-si alinieze intreg business-ul in aceasta directie.
  • Companiile producatoare de tutun si bauturi se dovedesc a fi cele mai adaptabile in vremuri de criza
  • Fuziunile si achizitiile isi vor reveni si ele in sectorul FMCG. Anul trecut, cea mai mare tranzactie de acest fel a reprezentat-o achizita Cadbury Plc de catre compania americana Kraft Foods. Potrivit raportului Deloitte, valoarea acesteia a fost de aproximativ 23 de miliarde de dolari.
 
de Cosmina Capalau

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content