FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Cumparatorii vor continua sa fie atenti cu bugetul si dupa recesiune

Cumparatorii vor continua sa fie atenti cu bugetul si dupa recesiune

... este poate cea mai importanta concluzie a Conventiei IGD, organizata la inceputul lunii octombrie, la Londra, care a reunit nu mai putin de 700 de participanti. Pe langa cei mai importanti jucatori din industria alimentara britanica, dar si mondiala, au fost si reprezentanti ai lanturilor de retail din fosta Iugoslavie, dar si colega noastra, Ana Filipovic, editor al revistei Magazinul Progresiv din Serbia, care ne-a oferit detalii despre eveniment. De asemenea, tot la Conventia IGD 2009 compania britanica de consultanta a sarbatorit 100 de ani de activitate.

Evenimentul, desfasurat sub deviza „Leadership in adversitate”, a adunat retaileri, producatori si furnizori de top din industria bunurilor de larg consum, nu numai din Marea Britanie, ci din toate tarile europene. Influenta si importanta activitatii companiei IGD de-a lungul anilor a fost reconfirmata si de speakerii prezenti, persoane aflate la conducerea unor companii precum Tesco, Sainsbury’s, Unilever, Booker, Asda, Co-op Group, Cadbury’s sau Morrisons. In plus, in mod simbolic, cel care a luat cuvantul in deschiderea evenimentului, prin intermediul unei inregistrari, a fost chiar Printul Charles de Wales.

Acesta si-a inceput interventia printr-o retrospectiva succinta a evolutiei industriei alimentare, punctand initiativele si colaborarea institutiilor de profil cu IGD. „Privind inapoi, in ultimii 100 de ani, putem observa ca nu multe sunt aspectele vietii care au suferit modificari atat de mari precum alimentatia si alimentele si, implicit, modul de raportare al oamenilor la mancare. Nu exista niciun dubiu cu privire la progresele imense care s-au facut. [...]Dar, sper sa ma iertati ca voi spune ca unele dintre aceste schimbari nu sunt neaparat unele pozitive. Pana acum 30 de ani, mancarea era o resursa apreciata, la fel cum erau respectati si cei care o produceau. Inainte de cresterea abrupta a preturilor la comoditati de anul trecut, foarte multi oameni percepeau alimentele ca fiind accesibile, chiar ieftine, si prin urmare, puteau dispune oricand de orice. Cifrele vorbesc de la sine: in prezent cheltuim in jur de 10% din veniturile noastre pentru a ne hrani, mult mai pu?in daca raportam la cele 30 de procente cheltuite la inceputul anilor ’60. In acelasi timp, datele arata ca aruncam 30% din mancarea pe care o cumparam“, atragea atentia mostenitorul tronului Marii Britanii in discursul sau.

Acesta a mai atras atentia asupra faptului ca „in perioade de criza economica  totul depinde foarte mult de leadership, de aici si deviza conferintei din acest an. Sunt, in mod inevitabil, atat de multe probleme de discutat, cum ar fi aspectul deseurilor menajere ca urmare a exceselor la nivel de ambalaj, importurilor excesive cand alimentele ar trebui si ar putea fi produse pe plan local, incurajarii agriculturii sustenabile autentice, aspectul sustinerii micilor producatori sau al reducerii emisiilor de carbon. Iar lista poate continua. Insa aveti prin aceste evenimente sansa extraordinara sa abordati aceste teme. Nu exista niciun dubiu ca aveti abilitatea, pozitia si resursele de a face o diferenta si foarte multi depind de voi, atat in aceasta tara, cat si in lume. Acum mai mult ca niciodata este timpul pentru un leadership intelept si inspirational”.

Mai multa atentie la bani

Printre lectorii conferintei s-a numarat si Joanne Denney-Finch, Chief Executiv al IGD, care a atras atentia asupra provocarilor pe care le va aduce viitorul, dar si asupra diferentelor, la nivel de perceptie si prioritati, dintre cumparatori si managerii din industrie.

Potrivit unui studiu IGD, mai mult de jumatate dintre cumparatorii chestionati (54%) au declarat ca vor fi si mai atenti pe viitor la modul cum isi cheltuiesc banii, independent de o eventuala revenire economica. Numai 5% au spus ca vor reveni la vechile obiceiuri, in timp ce 39% nu cred ca isi vor schimba modul de a face cumparaturi.

Mai mult shopping online

Cand cumparatorii au fost intrebati cum vad activitatea de achizitie a alimentelor in 2012, dupa recesiune, multi dintre ei au spus ca intentioneaza sa faca schimbari. 29% dintre cumparatori au precizat ca vor cumpara mai mult de la discounteri (si 5% mai rar), 26% vor cumpara mai des din pietele traditionale, 23% vor trece mai des pragul unui magazin specializat, 22% vor opta mai mult sa achizitioneze online, 16% isi vor face cumparaturile cu precadere la magazinele de cartier, iar 15% iau in considerare sa nu mai faca opriri pe la benzinarii atunci cand sunt pe autostrada, pentru a evita cumparaturile de impuls. Nu in ultimul rand, 17% dintre cei intervievati au afirmat ca se gandesc sa viziteze mai rar magazinele premium.

„Mai mult pentru mai putin“

Pe viitor, cumparatorii vor fi mai atenti atunci cand iau decizia de achizitie in favoarea unui produs sau altul. Asta nu inseamna neaparat o orientare catre produsele mai ieftine, cel putin daca luam drept reper declaratiile celor intervievati. Aproape jumatate dintre acestia cred ca, pana in 2012, calitatea alimentelor pe care le vor consuma va fie mai buna decat in prezent, in timp ce doar 7% sustin ca se asteapta la o calitate mai scazuta.

Prin urmare, este evident ca oamenii intentioneaza sa isi modifice si mai mult comportamentul, din dorinta de a identifica ofertele cele mai avantajoase, si se asteapta ca produsele, si industria alimentara in general, sa le ofere solutii cu valoare adaugata”, a explicat reprezentanta IGD.

Mai multe produse autohtone

O alta descoperire a studiului IGD este cea cu privire la faptul ca, pana in 2012, aproape 37% din cumparatori vor dori sa achizitioneze mai multe alimente de provenienta locala sau regionala. Nu in ultimul rand, 31% se asteapta sa gaseasca mai multe produse care corespund conceptului de fair-trade. Consumatorii arata o sustinere din ce in ce mai mare pentru aceste curente.

Consumatorul, mai important ca niciodata

Reprezentantii companiilor enumerate mai sus au vorbit despre experienta lor si au demonstrat eficienta unor strategii pe care le-au folosit in perioada de recesiune. Cei mai multi dintre ei au vorbit despre faptul ca, in acest moment, consumatorul este mai important ca niciodata, ca trebuie sa existe o apropiere de nevoile lui si ca acesta nu trebuie sa plateasca pentru esecul companiilor de a se adapta situatiei din mers. „Nimeni nu poate spune ca a gasit solutia perfecta, insa un lucru este cert: cu totii lucram mai bine daca toti cei implicati in lantul de distributie conlucreaza”, crede Paul Polman, Chief Executive Officer, Unilever.

Un punct de vedere similar a fost prezentat de Sir Terry Leahly, Chief Executive, Tesco, in viziunea caruia doar companiile care sunt capabile sa isi asume riscuri si mize mari in perioade ca acestea vor iesi invingatoare. „Au mai fost momente si in trecut, cand parea imposibil ca cineva sa supravietuiasca. Acum suntem din nou intr-un moment dificil, insa reusim nu numai sa supravietuim, ci sa si progresam”, a spus Leahy, care crede de asemenea ca asteptarile cumparatorilor de la retaileri sunt mai mari ca niciodata.

El a mai explicat ca, dintre toate strategiile aplicate in perioada de recesiune, singura corecta este aceea de a „continua dezvoltarea business-ului, de a crea noi locuri de munca si de a investi in viitor.”Potrivit lui Leahly, Tesco se focuseaza in acest moment pe educarea angajatilor.

Gwyn Burr, Customer Director, Sainsbury’s, este de parere ca retailerii, producatorii si distribuitorii se pot dezvolta in ciuda adversitatilor de ordin economic, cu amendamentul ca toti trebuie sa se concentreze pe relatia lor cu consumatorii si sa le ofere calitatea pe care acestia o cauta. „Consumatorii nu vor face niciun compromis in ceea ce priveste calitatea”, a conchis Burr.

Printre temele care au fost abordate la Convetia IGD s-au numarat: cumparaturile online, abordarea categoriei de consumatori formate din tinerii adulti, investitiile in branduri, marketing si inovatie, constructia perceptiilor despre branduri. Pe langa speakerii deja mentionati, au mai luat cuvantul si reprezentantii unor companii de referinta din industria de retail, precum Coca-Cola, Danone, DHL Supply Chain, Diageo, Dr. Oetker, Freudenberg, Gallaher, GS1 UK, IBM UK, Imperial Tobacco, InBev UK, Johnson&Johnson, Kellogg, Kimberly-Clark, Kraft Foods, L’Oréal, Marks&Spencer, Mars, Nestlé, PepsiCo, Pernod Ricard, Philip Morris, PricewaterhouseCoopers, Procter&Gamble, SC Johnson, SCA Hygiene Products, Tetra Pak, Nielsen, Waitrose si multi altii.

Un articol de Ana Filipovic, editor
Progressive Magazine Serbia

Adaptare de Romina Ardelean

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content