
Cum arata vara lui 2010 in magazin?
Vara, vacanta, soare, mare, concediu, canicula… Stop! Ploaie, furtuna, grindina, tunete, fulgere, inundatii, presiune sociala maxima. Stop!
Cum arata vara lui 2010 in magazin?
Se schimba lumea marketingului?!
Se modifica regulile retailului?
De acord, vara nu-i ca iarna, dar nici… ca vara nu mai e?
Daca ar fi sa ne luam dupa fenomenele meteo, vara devine destul de incerta, pe alocuri. Dar in retail nu e chiar o drama sa mai iesi din obisnuinta. As spune ca e chiar obligatoriu, data fiind viteza cu care evolueaza lucrurile si cu care se modifica obiceiurile consumatorilor, fie dictate de criza economica, fie de redirectionarea noilor canale de comunicare, dintre care telefonul mobil si computerul se remarca detasat. Intr-un fel, farmecul marketingului este tocmai aceasta nevoie permanenta de adaptare la context. Totodata, de aici apare si sansa de a diminua cliseele, de a te diferentia, de a oferi ceva, daca nu unic, macar cumva mai special.
Asadar, cum ar fi bine sa arate in magazinul romanesc vara asta tumultoasa si fulgerata de evenimente de tot felul? In materie de marketing, pastrati din retetele sezonului ceea ce se cuvine si ceea ce se impune, dar antrenati-va capacitatea de a va aranja din mers… ploile.
Ca in fiecare vara, regina sezonului ramane berea. Cand ea merge la brat cu regele sporturilor la campionatul mondial de fotbal, tot ce le mai ramane retailerilor este doar sa aiba grija sa isi alimenteze bine stocurile si sa gaseasca spatiu maxim in frigidere. Din perspectiva asta, vanzarile la categoria bere fac spuma gulerata, dar parca ar fi pacat sa nu profitati de toata frumusetea jocului. Iar, pe langa bere, dar si pe langa terenul de fotbal sau ecranul televizorului, mai e loc pentru atatea alte si alte … efecte speciale.
Vara in sine este un sezon al posibilitatilor multiple, asa ca e bine sa va orientati puternic in aceasta perioada spre cross-promotions si campanii cu premii care sa aiba legatura cu vacanta (pentru multi, tot mai ipotetica) sau cu evenimentele muzicale ori fotbalistice. Identificati cu atentie maxima toate produsele din magazin care fac parte din universul berii si stabiliti legaturi directe prin care sa incurajati vanzarile deopotriva si pentru acestea. Tot berea este produsul care ii insoteste pe oameni la petreceri, la iarba verde sau la concerte. Cumva, toata vara te intalnesti cu ea. Conectati si aceste contexte la consumul de bere si veti asigura vanzari sporite, nu doar pentru categoria privilegiata a sezonului, ci si pentru vanzarile magazinului in general.
Ganditi oferte pentru un portofel mai subtire
O alta categorie foarte bagata in seama in perioada verii este cea a apei minerale. De aceeasi cautare sporita se bucura sucurile si inghetata, dar pentru aceste produse este rezonabil daca asigurati stocurile necesare si conditiile de vanzare pe care le impune sezonul cald. Decisiv de important este sa reusiti sa creati in magazin o atmosfera estivala pe care sa nu o influenteze foarte tare nici vremurile zbuciumate si nici vremea tot mai capricioasa. Asociati produselor promotii si oferte speciale, interactive, care sa stimuleze dorinta consumatorilor de a cumpara.
Intotdeauna am fost de parere ca sezonalitatea unora dintre produse este mai mult o prejudecata decat o realitate. In fond, cine stie sa vanda, reuseste sa vanda indiferent de sezon. Important este sa te straduiesti un pic mai mult decat doar sa asezi produsele in raft; acest lucru nu mai e de foarte mult timp suficient. Acum, tinand cont si de elementul foarte palpabil si descurajant al crizei, tot ce trebuie sa faceti este sa va ganditi la oferte care sa vina in intampinarea unui consumator tot atat de dornic de achizitii, dar cu un portofel din ce in ce mai subtire si cu un moral din ce in ce mai descurajat. Cu ajutorul producatorilor si al distribuitorilor puteti sa le oferiti consumatorilor reduceri de pret sau avantaje financiare la achizitia mai multor produse. Pe de alta parte, nici pentru partenerii dumneavoastra nu e deloc simplu sa faca mereu rabat la pret, asa ca e important sa gasiti metode prin care sa va atrageti consumatorii si prin solutii de viata. Puteti indica la raft recomandari de combinare a unor produse care sa alcatuiasca un mic dejun, un pranz sau o cina la costuri convenabile, venind astfel cu o oferta concreta de hrana pentru toata saptamana.
Oferiti idei, nu produse!
Dupa ani de frenezie a cumparaturilor, traversam o perioada in care foarte multi oameni isi limiteaza si isi supravegheaza foarte atent consumul. In masura in care va permiteti, organizati o tombola care sa ofere ca premii weekenduri la munte sau la mare, o saptamana de vacanta pentru intreaga familie, ingrediente pentru o masa de duminica, premii in bani sau in obiecte de agrement: biciclete, role, echipament de picnic, cupoane de combustibil, umbrele de plaja. Mai nou, cred ca umbrelele de soare si cele de ploaie vor deveni unul si acelasi obiect, de care va fi tot mai mare nevoie. Soarele torid si ploile in aversa care au ajuns sa „populeze” la concurenta peisajul estival vor impune umbrela drept un accesoriu la fel de prezent ca si sacosa. Incercati sa oferiti acest tip de obiect ca premiu pentru campaniile derulate in magazin si veti obtine atat vizibilitate mobila pentru magazinul dumneavoastra, cat si antrenarea interesului crescut al vanatorilor de promotii aflati in continua crestere.
Un alt element predilect de sezon sunt salatele. Nu va limitati doar la a lista in magazin legume proaspete sau salate ambalate; oferiti idei, recomandari de consum, retete prin care sa le aratati consumatorilor cat de multe sunt posibilitatile de consum ale acestei categorii si, totodata, si cate produse din magazinul dumneavoastra se preteaza la aceste tipuri de meniu. Iar pentru incurajarea acestei directii de consum puteti oferi diverse premii care sa stimuleze achizitia. Fie conectati oferta cu o promotie la carne, vin, condimente sau ulei de masline, fie cu premii din proximitatea salatelor si a legumelor (castroane, palete speciale pentru salata, aparate de curatat legume, razatoare). Astfel, salatele vor deveni si mai vizibile si mai atractive pentru tot mai multi consumatori.
Rupeti plictiseala din magazin
Revenind la ideea de mai sus, vara este anotimpul dietelor si al atentiei sporite fata de ingrijirea personala. Surprindeti-va consumatorii cu oferte mai putin obisnuite, care sa le atraga cu adevarat atentia si care sa le modifice pe loc decizia de cumparare. De exemplu, puteti organiza un colt al frumusetii sanatoase, in care sa combinati produse recomandate pentru o dieta corecta, de vara, cu produse de infrumusetare si ingrijire. Clientele magazinului dumneavoastra se vor simti bine in fata unor rafturi care sa le ajute sa achizitioneze produse care sa le faca sa arate si sa se simta bine. Rupeti plictiseala din magazin, dati-le consumatorilor idei de consum si invatati-i ce sa cumpere!
Fiindca am adus in discutia despre vara si iarna si pentru ca omul gopodar isi face vara sanie, ati putea sa incercati o metoda mai putin conventionala de a atrage atentia consumatorilor. Stabiliti un numar de produse pentru care doriti sa cresteti vanzarile in timpul verii si pe care sa le introduceti, de exemplu, in circuitul unei campanii cu acumulare de puncte. In functie de numarul de puncte, pe care il puteti masura foarte exact ca si eficienta financiara, acordati premii graduale pe care sa le oferiti consumatorilor de Craciun, in baza unor cupoane pe care acestia le-au dobandit datorita achizitiilor din timpul verii: cozonaci, portocale, vinuri, cosuri cu produse pentru masa de Craciun, bradul sau decoratiunile pentru el. In afara de faptul ca le oferiti consumatorilor posibilitatea de a face o economie anticipata pentru niste achizitii care vor fi extrem de utile la vremea lor, le veti da oamenilor si un sentiment de confort si stabilitate intr-o perioada in care sunt puternic traversati de dubiu si nesiguranta.
Pregatiti sezonul de toamna
Un alt moment fertil pentru sezonul cald este, mai mult decat sezonul in sine, cel care ii urmeaza. Reinceperea scolilor este intotdeauna un moment important in viata celor care interfereaza cu el.
Profitati de perioada verii pentru a pregati sezonul de toamna din magazin; fie prin intermediul unei campanii care sa se bazeze tot pe acumularea de puncte, fie printr-o tombola sau prin premii instant care sa mentina interesul constant al consumatorilor. Achizitia unui produs de sezon este una fireasca, dar repetarea ei cu o frecventa crescuta este ceea ce isi doreste orice retailer. Incurajati si rasplatiti consumul prin obiecte care sa isi dovedeasca
utilitatea la scoala si care sa functioneze ca niste remindere atunci cand vor fi folosite.
Cutiute de mancare pentru scoala, termosuri, ghiozdane, rechizite sunt doar cateva dintre obiectele pe care le puteti oferi drept premii pentru achizitia unor sucuri, ape minerale, geluri de dus sau inghetate consumate in timpul verii. Produsele specifice sezonului cald trebuie sa se bucure in magazinul dumneavoastra de cel putin aceeasi atentie pe care i-o acorda si consumatorii, dar nu trebuie sa devina neaparat vedetele sezonului.
Tocmai pentru ca sunt in mod natural in aceasta pozitie, nu e cazul sa fortati nota. De aceea, va recomand calduros sa le folositi mai degraba ca pe niste influentatori pentru achizitiile de produse care tind sa inregistreze scaderi in timpul verii sau care nu par neaparat de iminenta necesitate. Folositi produsele sezoniere ca pe niste pretexte pentru achizitii extinse.
In definitiv, ce este mai putenic si mai eficient pe termen lung? Un obicei de consum orientat, format, sau o toana de sezon? Un marketing profesionist ramane, pana la urma, acela de a le vinde oamenilor vara sanie si iarna car, asa ca merita sa va concentrati toata atentia in acest sens. Astfel, incercati sa priviti produsele de sezon ca pe niste locomotive care trag dupa ele vagoanele cu toate celelalte rafturi ale magazinului, daca vreti ca in „gara” dumneavoastra sa va bucurati de un trafic intens al … consumatorilor si al produselor. Asa veti reusi sa vindeti cat mai multe „bilete” pentru „calatoriile” cu „trenurile” verii.
Adaugă comentariu nou