
Cum arata Supeco, noul format de retail adus de Carrefour in Romania + GALERIE FOTO
Pe 25 septembrie, Carrefour a deschis la Ramnicu Valcea primul sau magazin Supeco din Romania, lansand astfel pe piata un nou concept de retail. In mod surprinzator, francezii au ales sa intre pe piata cu Supeco intr-un mod discret, fara a invita presa la inaugurare si fara a oferi informatii despre noul format pana la acest moment.
Sloganul sub care francezii de la Carrefour isi prezinta ultima creatie – ”Un nou format de magazin care va asteapta cu preturi mici” – vrea sa atraga atentia asupra profilului de discount al magazinului. Reprezentantii retailerului vor sa transforme ceea ce ar putea reprezenta inconveniente fata de alte magazine in avantaje ale Supeco, atragand atentia ca economiile realizate prin modelul de operare cu costuri reduse au fost folosite ”pentru a investi totul in preturi mici”. De altfel, mercantizarea Supeco, sortimentatia aleasa si brandurile din magazin, lasa impresia ca pretul a fost cel mai important criteriu in alegerea acestora, ducandu-ne cu gandul la un discounter.
Cu siguranta ca sortimentatia va evolua si in functie de preferintele cumparaturilor, asa cum a facut-o si in cazul altor retele prezente pe piata romaneasca. In prezent exista insa foarte multe produse care nu se mai regasesc si in sortimentatia altor magazine de asemenea dimensiuni. Este vorba, in primul rand, de foarte multe marci de import din tari din regiune precum Republica Moldova, Bulgaria, Kosovo, Turcia sau Polonia, dar si din vestul Europei. Producatorii romani – precum Alconor Company din Satu Mare, Martens sau Asil Cosmetics din Galati - par sa fi fost selectati tot in functie de preturile oferite, fiind vorba de companii care detin in portofoliu doar branduri pozitionate pe segmentele mediu si inferior de pret.
Interesant este faptul ca produsele marca proprie Carrefour sunt foarte putine in raport cu restul sortimentatiei. Probabil ca strategia retelei pe marca proprie va mai suferi modificari odata cu extinderea retelei.
Exista o serie de produse care se vand vrac. Inclusiv o mare parte din vinul de la raft este bag-in-box, clientii avand la dispozitie sticle de plastic goale pe care si le pot umple singuri cu vin, la raft. La raionul de bauturi alcoolice spirtoase exista multe sortimente prezente doar cu poze, sticlele fiind depozitatea intr-un raft inchis, la intrarea in magazin.
Raioanele de alimente proaspete care au nevoie de temperatura cotrolata – mezelurile, lactatele, fructele si legumele - ocupa un spatiu restrans in magazin, intr-o camera inchisa, cu tavan jos, pentru a pastra o temperatura scazuta fara a consuma prea multa energie electrica.
Ce caracteristici de cash&carry prezinta Supeco
Restul magazinului arata ca o zona de cash&carry, cu produsele asezate pe rafturi inalte, unde stocurile de rezerva sunt depozitate peste politele de unde cumparatorii isi pot lua singuri produsele. Diferenta fata de un cash&carry este ca toate produsele sunt disponibile si la bucata. In schimb, in tot magazinul exista semnalistica care atrage atentia cumparatorilor ca, daca achizitioneaza mai multe produse, pot obtine reduceri de pana la 15%, iar daca sunt interesati de cumpararea unor cantitati si mai mari, sa ia legatura cu managerul magazinului.
Magazinul are o suprafata de vanzare ce poate fi estimata la 1.500-2.000 mp.
Langa magazin exista in curs de amenajare o zona de depozit engros, semn ca formatul este interesat si de clientii persoane juridice, precum comerciantii sau unitatile HoReCa.
Un punct slab al magazinului il reprezinta zona caselor de marcat. In dreptul fiecarei case de marcat exista doar o polita ingusta, unde pot fi plaste un numar redus de produse, fara banda de cauciuc sau scanner de coduri de bare fix.
In stilul caracteristic, atunci cand un concurent important deschide un magazin in apropierea sa, magazinul Kaufland din Ramnicu Valcea a avut ”noapte alba” cu reduceri chiar inainte de inaugurarea Supeco, oferind - printre altele - reduceri de 50% la legume si fructe.
Cum a creat Carrefour conceptul hibrid Supeco
Conceptul Supeco a fost lansat pentru prima data de Carrefour in 2013 in Spania, sub sloganul "economiile familiei tale", fiind inca un proiect pilot pe piata respectiva, cu doar 4 unitati operationale. O parte din deschiderile de magazine Supeco din acea piata au fost realizate in locatiile unor supermarketuri Carrefour Market.
Conceptul Supeco este inspirat in mare parte din modelul de business al retelei Atacadao din Brazilia, care ii aduce companiei franceze jumatate din vanzarile de pe piata respectiva, cu circa 100 de unitati operationale in prezent. Atacadao este un concept situat intre hypermarket si magazin engros ce tinteste atat clienti persoane juridice, cat si consumatorii finali si mizeaza pe o politica de preturi diferentiate in functie de volumele cumparate de clienti.
Adaugă comentariu nou