FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Cresterea preturilor si scaderea veniturilor, cele mai mari ingrijorari ale romanilor in anul 2010

Cresterea preturilor si scaderea veniturilor, cele mai mari ingrijorari ale romanilor in anul 2010

Compania de cercetare de piata Daedalus Millward Brown a dat publicitatii cel mai recent raport din seria “Nivelul de trai al romanilor”, ajuns la cea de-a patra editie. Studiul evidentiaza nivelul de trai al romanilor in prezent si prin comparatie cu anii anteriori, veniturile si sursele de venituri, puterea de cumparare, surprinzand si ceea ce intentioneaza sa faca romanii in 2010 si care sunt cele mai mari ingrijorari legate de acest an.

Cercetarea a relevat urmatoarele:

  • Aproximativ jumatate dintre romanii din mediul urban apreciaza ca au trait mai rau sau mult mai rau in anul 2009 fata de 2008. Cu toate acestea, spre deosebire de inceputul anului trecut, la inceputul acestui an pesimismul este la un nivel mai scazut.
  • Aceasta schimbare de atitudine este justificata partial prin faptul ca romanii au luat masuri pentru a se adapta la schimbari in anul precedent. Astfel, acestia si-au diversificat sursele de venituri, crescand procentul celor care au castigat din activitati suplimentare si al celor care au obtinut bani de la rude. Ca urmare, desi ponderea salariului/pensiei din totalul veniturilor a scazut, venitul pe membru de familie si puterea de cumparare au ramas cvasi-constante.
  • In acest an, comportamentul financiar se anunta mai prudent in ceea ce priveste creditarea si mai deschis in privinta investitiilor. Astfel, intentia de achizitie de bunuri in rate si intentia de contractare de credite se situeaza la un nivel mai scazut fata de inceputul anului anterior. In schimb, romanii sunt mai dispusi sa investeasca fata de aceeasi perioada a anului 2009.
  • Referitor la concedii, desi la inceputul anului 2009 intentia de a petrece concedii in strainatate era la un nivel ridicat, romanii s-au orientat mai degraba spre excursii in tara decat in strainatate. In ciuda acestei schimbari de planuri, intentia de petrecere a concediului in strainatate ramane la acelasi nivel ca si la inceputul anului anterior.

In privinta tendintelor pentru anul 2010, se remarca urmatoarele aspecte:

  • Cele mai mari ingrijorari ale romanilor pentru anul 2010 sunt legate de cresterea preturilor, scaderea veniturilor personale si aparitia unor epidemii.
  • Activitatile pe care romanii intentioneaza sa le efectueze in acest an se impart in trei categorii, in functie de intensitatea cu care vor fi realizate fata de 2009: in mai mare masura, in aceeasi masura sau intr-o masura mai mica. In prima categorie se inscrie doar mersul la biserica, iar in cea de-a doua – lectura cartilor si participarea la cursuri/traininguri/instruiri. Ultima categorie cuprinde, in schimb, cel mai mare numar de activitati, dintre care cele care ar putea fi afectate mai mult sunt: iesirea in cluburi/restaurante/baruri, jocurile pe calculator, plata serviciilor prin cardul de credit sau debit si mersul la cinematograf/teatre/concerte.
  • Cu alte cuvinte, anul 2010 se anunta ca fiind marcat de prudenta, de un control mai riguros al cheltuielilor si de intentia de a aloca bugetul pentru concediu mai degraba decat pentru iesiri in oras si mici ‘capricii’.

Metodologia studiului
Datele au fost colectate prin metoda de cercetare a sondajului, realizat prin intermediul interviurilor telefonice, in perioadele 13 – 21 ianuarie 2010 / 21 – 27 ianuarie 2009 / 22 ianuarie – 4 februarie 2008 / 18 – 22 ianuarie 2007. Esantionul a fost format dintr-o medie de 1000 de respondenti, persoane cu varste cuprinse intre 18 – 65 de ani, din mediul urban.  Marja de eroare este de +/ - 3%.

Pentru a downloada integral studiul “Nivelul de trai al romanilor”, apasati aici.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content