FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Crestere de doua cifre, dezideratul jucatorilor

Crestere de doua cifre, dezideratul jucatorilor

Categoria produselor pentru protectie solara, tanara si cu un caracter puternic sezonier, este una dintre cele mai dinamice segmente din piata produselor pentru ingrijirea corpului, cu o valoare estimata in 2010 la 10,3 milioane euro, potrivit Euromonitor, si cu o crestere a vanzarilor estimata intre 10 - 15% pentru 2011. Principalele surse de crestere raman decalajul mare dintre Romania si alte tari europene ca urmare a penetrarii mici in consum, dar si ritmul agresiv de lansare a unor produse noi.

Caracterul concurential este cel mai bine evidentiat de valul de lansari de produse incepand cu luna mai a fiecarui an. De exemplu, anul acesta deja au fost lansate oficial 25 de noi produse - fie ca vorbim despre imbunatatirea formulei, de produse inovative multibeneficiu (protectie si accelerarea bronzarii sau protectie si hidratare), de extensii ale gamelor existente pe segmente adresate grupelor de consumatori cu cerinte speciale, cum sunt persoanele cu probleme de piele sau copiii, produse bio sau de imbunatatiri la nivel de design sau ambalaj mai ergonomic.

La polul opus, din perspectiva principalilor jucatori, categoria este consolidata si nu pare a lasa loc pentru noi intrari. O concluzie logica, in ciuda lipsei unor date oficiale de retail audit, bazata pe consecventa numelor companiilor prezente pe aceasta categorie: AlixAvien (Dalin Sun Care), Beiersdorf (Nivea Sun), Bella (Eva Sun), Cosmetic Plant (Cosmetic Plant), Dr. Soleil (Dr. Soleil), Elmiplant (Elmiplant), Farmec (Gerovital Sun), Gerocossen (Gerocossen Sun, El Sol) sau L’Oréal (Garnier Ambre Solaire, Sublime Bronze, Solar Expertise).

Retrospectiva versus perspective

Vorbind despre evolutia categoriei, reprezentantii Beiersdorf spun ca „in ultimii doi ani pe piata produselor de protectie solara din Romania s-au putut observa doua directii majore: pe de-o parte o schimbare a comportamentului consumatorului, unde gradul de informare a crescut, iar pe de alta parte observam o scadere a numarului de turisti la nivel local care se reflecta in totalul vanzarilor in categorie”. Acestia mai adauga ca „in ceea ce priveste vanzarile la nivelul principalul jucatori din comertul modern s-a totalizat, la nivelul anului 2010 in jur de 8 milioane de lei, Nivea fiind liderul categoriei cu o cota de piata valorica de 42,3%, urmata de producatorii locali”.

Reprezentantii Beiersdorf citeaza date de retail audit Nielsen valabile pentru perioada mai - septembrie 2010. In ceea ce priveste anul 2011, „nu ne asteptam la modificari substantiale la nivelul categoriei de produse solare, insa piata se afla pe un trend ascendent datorita penetrarii mici in consum”, mai spun oficialii Nivea.

Carmencita Sava, de la Gerocossen, vine cu completari: „Anul 2010 a adus o crestere sensibila a concurentei, trend care se va manifesta si in 2011. Se remarca o diversificare a actiuniunilor de marketing si o intensificare a activitatilor menite sa creasca vanzarile pe termen scurt. Estimam ca vanzarile vor creste cu aproximativ 15% raportat la sezonul trecut”. Tot despre tinta de crestere de peste doua cifre vorbeste si Andreea Cremenescu, Brand Manager Elmiplant, care se bazeaza pe un avans de 11% in volum, in conditii meteorologice bune. Tema starii vremii este una recurenta in discursul producatorilor si nu are nimic cliseic. „Un sezon ploios poate aduce la final retururi deloc de neglijat”, explica Alinei Soare, Marketing Manager la Dr.Soleil. Totusi, Alina Soare subliniaza evolutia constant ascendenta, in conditiile in care vorbim despre o categorie „aproape inexistenta in urma cu 20 de ani, care astazi a devenit indispensabila”.

Potrivit Andreei Cremenescu, un rol notabil in maturizarea pietei il joaca  si alinierea la normele Uniunii Europene. „Am constatat ca o serie de jucatori romani si-au relansat produsele de protectie solara conform normelor Uniunii Europene, ceea ce duce in sfarsit la o competitie corecta. Mai exista insa producatori romani care nu s-au aliniat la aceste standarde, iar consumatorii mai sensibili la pret sunt tentati sa le achizitioneze pentru ca sunt mai ieftine, fara sa constientizeze ca nu le ofera protectia promisa pe ambalaj”, completeaza aceasta.

Puncte de focus

Daca anul trecut vorbeam in analiza categoriei despre o uniformizare a vanzarilor pe canale de distributie, in detrimentul magazinelor sezoniere de pe litoral care reprezentau in trecut pana la 70% din vanzarile categoriei, astazi sunt producatori in a caror strategie acest canal joaca un rol din ce in ce mai mic. „De cativa ani litoralul nu mai intra in atentia noastra cand vine vorba de activitati promotionale, spre exemplu. Exista doua motive pentru care se intampla acest lucru. Primul este ca magazinele de pe litoral practica adaosuri exagerat de mari, iar al doilea, o urmare a primului, este ca si consumatorii sunt constienti de acest aspect si au grija sa se aprovizioneze cu produse din localitatile de resedinta”, declara Alina Soare, de la Dr. Soleil.

Din aceasta realitate a pietei deriva si principalele reprosuri si, totodata, sfaturi ale producatorilor pentru comerciantii traditionali: sa mentina adaosul comercial la cote de bun-simt, sa fie deschisi cand vine vorba de implementarea promotiilor, sa creeze un spatiu dedicat.

In ceea ce priveste campaniile de marketing, in mixul de educare, promovare si promotii, cele din urma au o pondere mai temperata comparativ cu alte categorii de produse. „Chiar pe timp de criza consumatorii nostri ne-au ramas loiali, fara a ne focusa foarte mult pe promotii agresive la raft”, sustine Ioana Borza, Marketing Manager, Farmec, care da si un bun exemplu de cum poti sa integrezi internetul si retelele de socializare in strategia de marketing.

„Pentru noua noastra gama Gerovital Sun avem in desfasurare si o tombola mediatizata pe site-ul farmec.ro, dar si pe Facebook sau materiale de promovare la locul de vanzare, prin care 100 de consumatori vor primi saptamanal un kit special de vacanta”, detaliaza Ioana Borza. Alte companii, cum este cazul Cosmetic Plant, opteaza pentru reeditarea unor promotii testate deja cu succes. „Pentru emulsiile de plaja „Kids Formula”, cu ulei de catina, rezistente la apa SPF 30 si SPF 50 vom da cadou la fiecare produs cate un flacon de balonase de sapun. De asemenea, vom avea super-oferte de pret pentru cateva dintre produse si vom oferi tricouri clientilor fideli”, povesteste Susana Laszlo, Director Comercial.

 Tendinte in consum

Utilizarea de produse cu factor de protectie ridicat 30+ este un trend tot mai intalnit atat la nivel mondial, cat si pe piata locala. O alta directie care se contureaza este usurinta in utilizare si aplicare, consumatorii manifestandu-si mai degraba interesul catre forme de aplicare precum spray-ul. Consumatorii se orienteaza tot mai mult catre produse naturale in contextul in care sunt preocupati sa aiba un stil de viata echilibrat, sanatos, aproape de natura, iar cererea de produse bio nu va intarzia sa apara si pentru aceasta categorie de produse.

„In afara de protectia de baza impotriva efectelor nocive UV, consumatorii cauta din ce in ce mai mult produse care sa le ofere ingrijire si hidratare inainte si dupa expunerea la soare, asa cum este cazul lotiunilor de hidratare pentru protectie solara si a lotiunilor de hidratare dupa plaja. De asemenea, textura reprezinta un aspect pe care consumatorul il are in vedere in momentul achizitionarii, preferintele indreptandu-se catre texturile usoare care se absorb mai repede in piele. Placerea romanilor de a avea o piele bronzata vara ramane un trend de actualitate”, preconizeaza reprezentantii Beiersdorf.

Desi produsele de protectie solara au fost relativ imune la criza, nu inseamna ca scaderea puterii de cumparare nu s-a resimtit deloc in comportamentul de consum si achizitie, fie vorba si doar de o atitudine mai precauta in momentul deciziei, la raft. „Consumatorul va cauta sa gaseasca un produs cu un bun raport calitate-pret sau un produs in care are incredere datorita folosirii in trecut”, este de parere Susana Laszlo, de la Cosmetic Plant.  Nu in ultimul rand, indiferent de destinatia de vara pe care consumatorul o are, acesta isi va pregati si produsele de protectie solara in bagaje inca de acasa, cunoscand produsele mai bine si stiind la ce preturi sa se astepte.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content