FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Consumul aspirational mentine echilibrul fragil al industriei bauturilor alcoolice

Consumul aspirational mentine echilibrul fragil al industriei bauturilor alcoolice

Intr-un context global marcat de incertitudine in ceea ce priveste redresarea economiei, industria bauturilor alcoolice a incheiat anul 2011 intr-un echilibru fragil, mentinut in primul rand de comportamentul de consum aspirational, vizibil in special la stilul de viata al comunitatilor de tineri din tarile dezvoltate. Pentru a sustine industria de profil si in viitorul apropiat, Spiros Malandrakis, Alcoholic Drinks Analyst in cadrul Euromonitor International, este de parere ca acest comportament de consum ar trebui sa se mentina, in ciuda consecintelor pe care criza zonei euro inca le are la nivel global, nu doar in regiune: cresterea somajului, adancirea datoriilor si imbatranirea populatiei occidentale.

Privind in ansamblu evolutia vanzarilor de bauturi alcoolice in ultimii cinci ani, analistii de la Euromonitor au remarcat ca din 2009 si pana anul trecut, aceste produse au intrat pe o panta ascendenta, chiar daca avansul nu a facut decat sa aduca bauturile alcoolice la nivelul atins la finalul lui 2007, si asta doar in termeni de volum (aproximativ 225 de miliarde de hectolitri vanduti in 2011, rezultate similare cu cele raportate la sfarsitul anului 2007). In termeni de valoare, vanzarile de bauturi alcoolice realizate anul trecut au crescut cu 3% fata de anul precedent, atingand nivelul celor din 2008, cand vanzarile se aflau deja de 12 luni intr-un trend descendent.

Europa de Est, a treia regiune in topul cresterii

Cu o crestere a vanzarilor de bauturi alcoolice de aproape 2% in volum si de aproximativ 10% in valoare, Europa de Est a ocupat anul trecut pozitia a treia in topul regiunilor cu cea mai mare crestere a vanzarilor. Pe primul loc se afla America Latina, cu un avans de peste 15% in termeni de valoare si de circa 4% ca volum de vanzari, in timp ce pe pozitia secunda se gasesc Orientul Mijlociu si Africa, regiuni in care cresterea vanzarilor de bauturi alcoolice din 2011 a fost de aproximativ 12% in valoare, respectiv, 6% in volum. Europa de Vest a inregistrat o stagnare a pietei de profil, atat in termeni de volum, cat si ca valoare a vanzarilor realizate in 2011.

Analizand evolutia industriei in Europa de Est in ultimii cinci ani (intervalul 2006-2011), cei de la Euromonitor au identificat scaderi urmate de reveniri pentru categoriile “bere” si “bauturi spirtoase”, in timp ce vinurile au inregistrat o scadere semnificativa intre 2006 si 2009, urmate de o revenire din 2009 pana 2010, pentru ca anul trecut aceasta categorie sa intre din nou pe o panta descendenta.

Perspective optimiste pentru bauturile "ready-to-drink"

Potrivit specialistilor de la Euromonitor, bauturile alcoolice de tip “ready-to-drink” (RTD – mixuri de bauturi alcoolice, gata preparate) au perspective solide de crestere in viitorul apropiat, acestea inregistrand deja o crestere constanta la nivel mondial din 2009 si pana in prezent. In 2011, de pilda, vanzarile de bauturi alcoolice de tip “ready-to-drink” au crescut cu aproape 4% comparativ cu rezultatele din 2010, in termeni de volum. Regiunile in care aceasta categorie are potential semnificativ de crestere sunt Europa de Vest, Asia-Pacific si, pe locul al treilea, Europa de Est.

Crestere anuala de 2-4% in regiune, pana in 2016

Incepand din acest an si pana in 2016, cei de la Euromonitor estimeaza o rata anuala de crestere cuprinsa intre 2% si 4% pentru industria bauturilor alcoolice din Europa de Est, in timp ce pentru regiuni ca Europa de Vest, America de Nord si Australia, rata de crestere anuala nu va depasi 2% in urmatorii cinci ani. La polul opus se regasesc majoritatea pietelor din America Latina, Orientul Mijlociu si Asia, unde rata anuala de crestere a industriei de profil este estimata la peste 4% pana in 2016.

In acelasi interval, pe categorii, berea va avea o evolutie constanta la nivel global, in cazul vinului aceasta va depinde in mare masura de cererea de pe pietele din Asia-Pacific, vanzarile de bauturi spirtoase vor creste pe fondul cererii din India si China, in timp ce bauturile de tip “ready-to-drink” isi vor continua evolutia pozitiva si in urmatorii cinci ani.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content