Consumatorii europeni raman sceptici cu privire la o redresare economica in viitorul apropiat | Progresiv

Potrivit celui mai recent studiu GfK Climatul de consum MAXX, aproape trei sferturi dintre romani considera ca economia romaneasca merge mai rau decat acum un an. In ciuda acestui fapt, romanii, alaturi de nemti si britanici, sunt europenii cu cele mai mari asteptari legate de imbunatatirea situatei economiei in urmatorul an. Disponibilitatea de cumparare ramane insa scazuta, mai arata cercetarea. Consumatorii europeni raman sceptici cu privire la o redresare economica in viitorul apropiat

In lunile de vara, Uniunea Europeana (UE) a avut de infruntat noi surse de incertitudine. In primul rand, ratele dobanzilor pentru obligatiunile spaniole si italiene au crescut puternic. In al doilea rand, a fost o vreme neclar daca Germania va trebui sa paraseasca fondul de salvare Mecanismul European de Stabilitate (MES) ca urmare a unei plangeri depuse la Curtea Constitutionala Federala. Si in al treilea rand, multe tari europene continua sa se indrepte spre recesiune. Ca urmare, in intreaga Europa, consumatorii reactioneaza cu tot mai multa incertitudine.

Valorile indicatorilor pentru asteptarile privind starea economiei si veniturile, precum si pentru dorinta de cumparare, au scazut considerabil in aproape toate tarile incluse in studiu. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa si SUA, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economiei si veniturile, si a dorintei de cumparare, in randul consumatorilor din 12 tari europene si din SUA.

Europa a avut o vara fierbinte. Criza din Grecia s-a inrautatit din nou, iar Spania si Italia s-au vazut obligate sa plateasca rate ale dobanzilor din ce in ce mai mari pentru obligatiunile lor guvernamentale. In cele din urma, Banca Centrala Europeana (BCE) a reusit sa linisteasca pietele anuntand ca va cumpara obligatiuni guvernamentale din tarile aflate in centrul crizei in volum nelimitat. Conditia impusa pentru aceasta a fost ca tara sa ceara ajutor de la Mecanismul European de Salvare (MES), si sa implementeze masurile de austeritate si reformele impuse de troica formata din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI). Un alt factor cauzator de incertitudine a fost plangerea depusa la Curtea Constitutionala Federala privind participarea Germaniei la finantarea MES. Toate tarile europene au respirat usurate atunci cand Curtea si-a anuntat decizia de a respinge plangerea, si a declarat ca Germania isi poate continua participarea.

Situatia economica generala din majoritatea tarilor europene nici nu s-a deteriorat cu adevarat in lunile de vara, nici nu a inregistrat vreo imbunatatire propriu-zisa. Consumatorii se asteapta in continuare ca puterea economica sa scada si mai mult. Somajul a crescut si el, din nou, in aproape toate tarile, media la nivel de Europa fiind acum de circa 11 procente. Guvernele continua sa incerce sa isi aduca deficitele de stat sub control prin masuri stricte de austeritate, inclusiv prin marirea impozitelor. In statele aflate in centrul crizei, aceasta determina, intr-o masura tot mai mare, populatia sa organizeze proteste. Multi consumatori nu pot face fata altor reduceri, si nu sunt de acord sa imparta povara masurilor luate de guvernele lor fara certitudinea ca acestea le vor ameliora situatia.

Romania: pesimism in ciuda cifrelor economice acceptabile

Anul acesta, se anticipeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste cu 0,5 procente. Somajul este scazut, situandu-se sub cinci procente. Economia si moneda trebuie sa se stabilizeze treptat. Romania este a doua cea mai saraca tara din UE. In perioada verii, presedintele si primul ministru s-au luptat pentru putere. Aceasta lupta a culminat cu un referendum organizat pentru demiterea presedintelui, invalidat din cauza numarului mic de votanti. Aceste evenimente au afectat in mod clar starea de spirit a populatiei. Gradul mic de incredere in elita politica deja existent a scazut din nou. Increderea ca politicienii vor stabiliza economia Romaniei si o vor dirija spre crestere pe termen lung a scazut. In general, 73% din populatie considera ca situatia economica este mai rea decat acum un an.

Asteptarile privind starea economiei: -20,4
Asteptarile privind veniturile:     -14,1
Dorinta de cumparare:    -25,2

Asteptarile privind starea economiei: italienii anticipeaza o imbunatatire

Criza financiara europeana a revenit in forta la inceputul lui septembrie. Ratele dobanzilor de refinantare in continua crestere pentru Italia si Spania au determinat pietele sa speculeze din nou in ce moment una dintre ele va fi nevoita sa accepte facilitatea de salvare MES. Reescaladarea crizei a avut de asemenea o influenta puternica asupra asteptarilor consumatorilor europeni privind starea economiei. In consecinta, valoarea indicatorului a scazut in aproape toate tarile.

In septembrie, cele mai coborate valori se inregistrau in Cehia (-59,8 puncte), Portugalia (-57,1 puncte) si Spania (-52,0 puncte), in timp ce Germania (-17,3 puncte), Romania (-20,4 puncte) si Regatul Unit (-28,8 puncte) ocupa pozitiile cele mai bune.

Recesiunea din intreaga zona euro face ca germanilor sa le fie teama ca tara lor va fi si ea afectata impreuna cu alte state din UE. Indicatorul a coborat cu trei puncte in iunie, ajungand la -17,3 puncte in septembrie. Pana in prezent economia germana a reusit sa reziste, insa cresterea economica a incetinit de fapt in al doilea trimestru. Conform Biroului de Statistica Federala al Germaniei, PIB a crescut cu numai 0,3 procente comparativ cu primul trimestru, dupa care s-a inregistrat o crestere de 0,5 procente. Slabiciunea economica a unor tari europene a cauzat o reducere perceptibila a exporturilor germane in Europa. Evolutiile negative din Spania, Italia si Grecia in special au determinat prabusirea exporturilor in aceste tari. Cu toate ca indicatorul s-a stabilizat in septembrie, nu se anticipeaza deocamdata o redresare completa.

Economia italiana se confrunta cu consecintele crizei financiare. Se preconizeaza ca anul acesta PIB sa scada cu 2,4 procente. Somajul se situeaza in prezent la 10,6% si se asteapta ca, in cursul acestui an, sa creasca la peste 12 procente. Deosebit de ingrijorator este somajul ridicat in randul tinerilor, aflat in prezent la 32%. In ciuda situatiei dificile, italienii considera ca, in urmatoarele cateva luni, economia va inregistra o imbunatatire. Motivul este unul singur: Mario Monti. Noul prim-ministru este o raza de speranta, nu numai pentru italieni, ci si in strainatate. El a imbunatatit reputatia politicii italiene, ajutand-o sa devina mai respectata.

Prin luarea masurilor necesare ca reformele anuntate sa fie implementate, el a redat pietelor financiare increderea in Italia. Simpla lui promisiune de a aplica intocmai masurile propuse a fost suficienta pentru a linisti pietele. Aceasta convingere ca Monti va reusi sa scoata Italia din criza este reflectata destul de clar in a�teptarile consumatorilor privind starea economiei. In iunie, valoarea indicatorului era de -60,2 puncte. De-a lungul verii, aceasta s-a imbunatatit cu circa 26 de puncte, ajungand la nivelul actual de -33,6 de puncte.

Si in Franta, economia se lupta sa faca fata consecintelor crizei financiare europene. Pentru a treia oara consecutiv, PIB a inregistrat o crestere zero. Situat la circa 11 procente, somajul este ridicat, chiar si pentru Franta. In august, a fost trecut pragul psihologic semnificativ de trei milioane de someri. Guvernul implementeaza diferite masuri pentru a incuraja atat economia, cat si dorinta consumatorilor francezi de a cheltui bani; in anul care urmeaza, se preconizeaza o crestere economica de 0,8 procente.

Este clar insa ca consumatorii nu cred ca aceste masuri vor avea succes. In septembrie, indicatorul pentru asteptarile privind starea economiei se situa la -40,6 puncte. In iunie, consumatorii francezi erau mult mai pozitivi in evaluarea situatiei, indicatorul situandu-se atunci la -8,2 puncte. Ca si in multe alte tari europene, si francezii cred ca economia lor va trebui sa sufere o transformare structurala majora. Costurile aferente fortei de munca si deficitul de export trebuie reduse pentru a face economia sa redevina, in general, mai competitiva.

Asteptarile privind veniturile: Consumatorii spanioli si portughezi se confrunta cu un somaj ridicat si cu salarii mici

De la mijlocul lui 2011, asteptarile privind veniturile s-au imbunatatit in Romania, cu toate ca in iulie s-a inregistrat din nou o usoara scadere. Indicatorul se situeaza in prezent la -14,1 puncte. El a atins valoarea minima in iunie 2010, cand s-a situat la -72,7 puncte. Se anticipeaza ca randamentul economic sa fie slab anul acesta, preconizandu-se o crestere de 0,5%. Aceasta este o pozitie relativ buna comparativ cu multe tari europene care continua sa lupte cu recesiunea. Somajul este coborat, la 4,9%, insa tarifele si salariile sunt printre cele mai mici din UE. Este putin probabil ca situatia sa se schimbe prea mult in viitor, intrucat, chiar daca economia evolueaza bine, perspectivele de crestere sunt mici. Consumatorii romani sunt si ei foarte constienti de situatie.

In lumina perspectivelor economice tot mai sumbre, asteptarile consumatorilor europeni privind veniturile au scazut si ele in mod considerabil in aproape toate tarile. Masurile de austeritate si maririle de impozite impuse de guverne sunt subiecte la ordinea zilei in intreaga Europa. Cele mai mici sperante in ceea ce priveste cresterea veniturilor au fost exprimate de consumatorii din Italia (-65 de puncte), Spania (-58,4 de puncte) si Grecia (-57 de puncte). Cele mai ridicate valori ale indicatorului se inregistreaza in Germania (23,9 puncte), Austria (-12,2 puncte) si Romania (-14,1 puncte).

De-a lungul verii, criza financiara a revenit in forta in Spania. Dupa ce tara ceruse deja un bailout pentru sectorul bancar afectat de criza, se discuta daca Spania va avea nevoie de un posibil bailout european. Pana in prezent, guvernul spaniol a reusit sa evite sa faca acest pas, insa pentru ca situatia sa ramana neschimbata, masurile de austeritate si reformele trebuie implementate in continuare cu consecventa. In consecinta, in august, asteptarile consumatorilor spanioli privind veniturile, au coborat la cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul lui 2009. In prezent indicatorul se afla la -58,4 puncte.

Se pare insa ca spaniolii s-au saturat de reforme, care, dupa parerea lor, nu au facut pana acum altceva decat sa inrautateasca si mai mult situatia. Somajul se situeaza la circa 25 de procente, rata acestuia fiind de aproape 50 de procente in randul tinerilor. Cresterea economica a tarii scade in mod constant si, pentru 2012 in ansamblu, Fondul Monetar International preconizeaza o scadere de 1,3 procente.

Dintre tarile care au trebuit sa apeleze la un bailout european, Portugalia este considerata a fi, pana in prezent, o eleva model. Guvernul a implementat rapid reformele necesare, si adera in mod rigid la programul sau strict de austeritate. Exporturile sunt surprinzator de stabile si deficitul de comert exterior scade cu rapiditate. Avand in vedere faptul ca economia portugheza ramane scufundata in recesiune, troica formata din FMI, BCE si CE a decis sa dea tarii inca un an pentru a-si realiza obiectivele de deficit. Principalele dificultati sunt in momentul de fata somajul ridicat, situat la circa 15 procente, si veniturile mici. Consumatorii portughezi sunt convinsi ca aceasta situatie nu se va imbunatati in viitorul apropiat. Asteptarile privind veniturile au scazut din nou vertiginos in timpul verii, coborand de la -33,7 puncte in iunie, la -55,4 puncte in prezent. In mod clar, criza persista in Portugalia mai mult timp decat anticipau consumatorii la jumatatea anului.

Dorinta de cumparare: consumatorii bulgari doresc sa faca cumparaturi

De-a lungul ultimelor cateva luni, ca urmare a scaderii asteptarilor privind starea economiei si veniturile, in multe tari ale studiului dorinta de cumparare a scazut in mod perceptibil. Singurele exceptii sunt Germania, Bulgaria si Polonia. Cele mai mici valori s-au inregistrat in Italia (-51,5 puncte), Portugalia (-45,8 puncte) si Grecia (-44,4 puncte). Cei mai dornici sa consume raman in continuare germanii (33,1 puncte), austriecii (19,1 puncte) si bulgarii (5,2 puncte).

Dorinta de cumparare in randul consumatorilor britanici a scazut in ultimele luni din nou cu 9,5 puncte, ajungand in prezent la -51,5 puncte. Aceasta este cea mai mica valoare inregistrata din ianuarie 2009. In ansamblu, evaluarea consumatorilor in ceea ce priveste evolutiile economice nu a fost niciodata atat de negativa pentru o perioada atat de lunga de timp. Nici macar Jocurile Olimpice si Jubileul de Diamant al Reginei - evenimente majore - nu au reusit sa aiba un impact pozitiv asupra starii de spirit. Somajul se situeaza in continuare la circa opt procente, somajul pe termen lung in special fiind ridicat, o situatie foarte neobisnuita pentru Regatul Unit. Consumatorii anticipeaza ca va dura destul de mult pana cand economia se va redresa si, in consecinta, sunt precauti cand vine vorba de cumparaturi majore. Cu toate ca guvernul a anuntat ca va continua sa sprijine economia si a lansat proiecte de infrastructura majore, ramane de vazut, in lunile care urmeaza, daca aceste masuri vor avea efectul scontat.

Bulgaria este una dintre putinele tari in care dorinta de cumparare a consumatorilor a crescut in septembrie. Indicatorul se situeaza in prezent la 5,2 puncte, a treia cea mai ridicata valoare inregistrata pentru toate tarile din studiu. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca guvernul a anuntat ca va plati pensionarilor compensatie pentru inflatie la inceputul anului urmator, ceea ce ar trebui sa contracareze scaderea puterii de cumparare inregistrata incepand din 2008. In al doilea rand, guvernul bulgar intentioneaza de asemenea sa introduca un nou impozit la inceputul anului viitor. Acest impozit, care va fi introdus din ianuarie 2013, va fi pe veniturile din dobanzile castigate pentru economii bancare. Ca urmare, consumatorii se folosesc de timpul ramas pana la incheierea anului pentru a-si investi banii greu castigati in cumparaturi majore, mai degraba decat sa plateasca impozite in noul an.

Economia ceha urmeaza sa se micsoreze anul acesta cu un procent. Principalul motiv pentru aceasta este cererea interna slaba. Cu toate ca somajul este constant la un nivel bun, de circa 6,8 procente, venitul real este in scadere. La aceasta se adauga programul strict de economii al guvernului, care limiteaza din ce in ce mai mult libertatea financiara a consumatorilor. Dezvoltarea economica in Cehia nu poate tine pasul cu cea din tarile invecinate, Germania, Austria si Slovacia. Pe termen scurt spre mediu, consumatorii nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei, si ca urmare isi economisesc veniturile disponibile, in loc sa le cheltuiasca. Acest lucru este clar reflectat in dorinta de cumparare a consumatorilor cehi. Aflata la -38,7 de puncte in septembrie, valoarea indicatorului a atins cel mai coborat nivel din 1996.

Despre studiu

Aceste rezultate au fost luate din studiul GfK Climatul de consum MAXX, care are la baza interviuri cu consumatori efectuate lunar, la insarcinarea Comisiei Europene, in toate tarile UE. Studiul GfK Climatul de consum Europa asigura o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica si veniturile, si a dorintei de cumparare a consumatorilor din Austria, Bulgaria, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, Republica Ceha, Romania si Spania. Aceste doisprezece tari insumeaza circa 80 de procente din populatia totala a tuturor celor 27 de tari ale UE.

*Sursa foto http://sassyhongkong.com/the-polite-umbrella/

Logistica Supply chain colete transportatori firma de curierat. Colete trimise de la magazine si parteneri. Vezi pe revistaprogresiv.ro.
Packeta România ajunge la 1.800 magazine online și selleri parteneri
Packeta România, platformă digitală globală pentru ecommerce, parte din Packeta Group, anunță extinderea rețelei de magazine online și...
Nestle_rezultate financiare primul semestru 2024
Nestlé România, creștere organică de trei ori mai mare decât media grupului
Grupul Nestlé a înregistrat pentru primele șase luni ale acestui an o cifră de afaceri de 45 de miliarde de franci elvețieni, marcând un avans...