
Consumatorii europeni ca "sellsumers"
Recesiunea economica mondiala a dat nastere unei noi tendinte, extrem de interesante: oamenii nu mai sunt consumatori pasivi ci, dimpotriva, se implica activ in economia personala si locala. Tendinta s-a raspandit rapid, alimentata de scaderea veniturilor populatiei, ajungand un fenomen global. Aceasta noua categorie de oameni a fost denumita de observatorii fenomenului SELLSUMERS (cuvânt care-i desemneaza pe cei care-si vand bunurile, creatiile etc. proprii pentru a-si suplimenta veniturile si a cumpara, la randul lor; este format din verbul sell = a vinde, Å�i ultima parte a substantivului consumer = consumator).
Context
A fi propriul tau sef este un vis universal, chiar daca asta s-ar intampla doar „part-time” si ar asigura doar o parte din venituri. Trendswatching.com a gasit si o denumire pentru expertii in business, marketing si publicitate care indraznesc sa-si implineasca acest vis: sellsumers. Acestia sunt oameni care au incredere sa inceapa mici afaceri si, deja, Euromonitor i-a clasificat in „sellsumers si proprietari” – care-i include pe cei care fac bani de pe urma micilor proprietati pe care le au – si „sellsumers si creatori” – categorie in care intra cei care fac bani vanzand mici creatii facute de ei insisi.
Sellsuming este, insa, si o tendinta de consum care se refera la vechile bartere si trocuri.
Origini
A vinde pentru a consuma nu este o inventie a erei internetului. In orasele europene, pietele de vechituri au existat de cand exista lucruri de vandut. De la introducerea euro, pana la actuala recesiune, sentimentul de apasare i-a determinat pe oameni sa vanda „argintaria familiei” sau vechiturile.
Cand colectionarii din Paris spun ca merg „aux puces”, ei se refera la piata Saint-Ouen, cea mai veche institutie situata in nordul Parisului, la Port de Clignancourt, de mai bine de o suta de ani. Aceste piete se „reinventeaza” permanent datorita imigrantilor care vand mancarea lor traditionala, femeilor care expun obiecte de imbracaminte confectionate de ele insele sau barbatilor care vand instrumente muzicale sau alte obiecte de lemn.
Magazinele de caritate din Marea Britanie au inregistrat si ele un boom. In Germania, pietele de vechituri de la marginea oraselor se transforma in petreceri de stada. In Europa de Est, multe familii isi completeaza veniturile vanzand turistilor obiecte traditionale si de artizanat.
Exista multe bloguri care ofera informatii despre pietele de vechituri din diverse tari.
eBay si alte piete electronice
eBay a definit conceptul de piata globala, dupa ce a demarat ca un site de licitatii cu acces liber. Acum, eBay s-a transformat in ceva similar cu o piata mondiala de vechituri si a fost copiat de o multime de alte site-uri similare mai mici, printre care etsy.com poate fi considerat „cea mai vibranta piata a lumii”. In plus, o multitudine de bloguri „i-au fata” eBay sau Amazon prin infiintarea unor mici industrii de vanzare si troc. Site-uri precum craftmarketer.com ofera sfaturi celor care vor sa-si vanda bunurile, iar pe Amazon se gaseste cartea „The Basic Guide to Selling Crafts on the Internet” (sfaturi pentru cei care vor sa-si vanda lucrurile pe internet).
Abundenta de pe World Wide Web
Internetul se umple, incet-incet, de oameni dispusi sa impartaseasca: filme proprii, recenzii la carti, informatii juridice, comentarii despre restaurante si mancaruri, sfaturi despre cum sa devii fotograf, retete etc. etc. Internetul devine, astfel, o piata vie, care se adapteaza si creste constant si care devine viabila din punct de vedere economic pentru multi indivizi. Un exemplu este Getty Images, una dintre cele mai mari baze de date din lume, care, legata cu baza de imagini flickr.com, ii invita pe amatorii flickr sa ofere (si, cand e posibil, sa vanda) imagini via Getty. Alte exemple sunt blogurile care se transforma in platforme de marketing datorita popularitatii sau care ofera consultanta, precum mandel-consulting.com. Se mai pot adauga bloggeri care scriu despre mancare si au devenit autori de carti de gatit: deliciousday.com sau latartinegourmande.com
Your space sau MySpace?
Pentru multi oameni, singurul lucru „de vanzare” poate fi locul de parcare din fata casei. In Marea Britanie, Irlanda, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelanda si Olanda exista site-uri unde proprietarii de masini pot inchiria astfel de spatii pe o perioada limitata. In Suedia, un site ofera proprietarilor de terenuri ocazia de a le inchiria pentru campare. Ideea este urmatoarea: oricine are o bucata de pamant si ar dori sa primeasca unul sau doua cupluri, cu cortul, este invitat sa se conecteze.
Pe Faimoasele myspace.com sau facebook utilizatorii isi pot face cunoscute talentele si abilitatile lumii intregi. Nu toate pot fi vandute, dar, daca esti in cautarea unui magician sau cantaret, a unui animator pentru petrecerea copilului sau a unei persoane care are o idee pentru o noua aplicatie pe mobil, atunci acestea sunt spatiile in care sa-i gasesti, la un pret decent.
Previziuni
Se spune ca economisirea este noua moda de a cheltui. Dar economisirea, singura, nu este suficienta pentru nevoile consumatorului de azi. Odata dezlantuita, creativitatea umana va da nastere la nenumarate idei si posibilitati de a vinde sau inchiria proprietatile, creativitatea, bunurile personale. Trendwatching.com concluzioneaza ca „actul de a face afaceri ii va ajuta pe sellsumers sa se simta mai putin prinsi in capcana. Iar cei care vor avea succes s-ar putea simti superiori corporatiilor. In acest sens, fenomenul este inca o lovitura data modelului traditional de consum”. Pe de alta parte, legislatia ajunge din urma manifestarile de libertate de pe internet. In SUA, publicitatea pe bloguri este reglementata, din decembrie 2009, si este de asteptat ca si in spatiul european sa se intample acelasi lucru.
Sursa: Euromonitor International, aprilie 2010
Mai multe informatii pe http://trendwatching.com/trends/sellsumers/
Adaugă comentariu nou