FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Conditiile de inregistrare la Directiile sanitar - veterinare judetene

Conditiile de inregistrare la Directiile sanitar - veterinare judetene

Orice magazin alimentar are nevoie de un document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, emis de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor de pe raza judetului in care acesta activeaza. Ce conditii sunt pentru emiterea unui astfel de certificat si ce amenzi risca un comerciant care nu respecta prevederile in vigoare?

Odata depusa cererea pentru eliberarea documentului de inregistrare sanitara vete­rinara si pentru siguranta alimentelor pentru activitatile din unitatile de vanzare cu amanuntul, Directia Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor Judeteana (DSVSA) verifica atat documentatia depusa, cat si la fata locului, indeplinirea cerintelor in domeniul specific. Normele de siguranta alimentara au fost aliniate la reglementarile Uniunii Europene, ele fiind astfel identice celor prevazute in Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare.

Pe scurt, cele mai importante conditii pentru un magazin alimentar (care comercializeaza produse de origine animala si nonanimala), pentru obtinerea certificatului de siguranta alimentara, sunt:

  • Obiectivele din domeniul alimentar trebuie sa fie mentinute curate si in stare buna de functionare si intretinere.
  • Proiectarea, designul, constructia, localizarea si marimea unitatilor din domeniul alimentar trebuie sa permita aplicarea bunelor practici de igiena pentru alimente, inclusiv protectia impotriva contaminarii (inclusiv pe calea aerului) si, in special, controlul daunatorilor. De asemenea, caracteristicile tehnice ale locatiei magazinului trebuie sa ofere, dupa caz, conditii adecvate de manipulare si depozitare a alimentelor, la o temperatura controlata.
  • Trebuie sa se asigure lavoare pentru curatarea mainilor, prevazute cu apa curenta calda si rece, cu materiale pentru spalarea mainilor si pentru uscare igienica.
  • Trebuie sa se asigure mijloace potrivite si suficiente de ventilatie naturala sau mecanica.
  • Agentii de curatare si substantele dezinfectante nu trebuie sa fie depozitate in zonele in care se manipuleaza alimente.

De asemenea, exista conditii stabilite de legislatia in vigoare referitoare la:

  • etichetare;
  • asigurarea trasabilitatii;
  • parametrii de calitate si siguranta ai materiilor prime si ai produselor finite;
  • controlul potabilitatii apei;
  • instruirea personalului;
  • controlul starii de sanatate;
  • controlul daunatorilor;
  • monitorizarea deseurilor;
  • intretinerea si igiena spatiilor si a echipamentelor;
  • implementarea principiilor sistemului analizei hazardului si punctelor critice de control (HACCP).

Limitarile volumelor de alimente obtinute in interiorul magazinelor

Conform definitiei ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), activitatea de vanzare cu amanuntul reprezinta valorificarea produselor de origine animala si nonanimala direct catre consumatorul final, precum si valorificarea - numai in cantitati mici - a produselor de origine animala si nonanimala obtinute in unitate si destinate comercializarii catre consumatorul final prin alte unitati de vanzare cu amanuntul.

Produsele si cantitatile obtinute in magazin, mentionate in legislatia specifica ANSVSA, sunt:
1. Pentru carnea transata, tocata, preparata in interiorul magazinului si/sau produse din carne intr-o gama sortimentala restransa, volumul cumulat poate ajunge pana la 3.000 kg/saptamana (media anuala);
2. In cazul branzeturilor si al produselor din pescuit, plafonul este de 1.000 kg/saptamana;
3. In categoria vanatului salbatic, volumele admise sunt pana la 300 kg/luna;
4. In cazul carnii de pasare, lagomorfe si produse provenite de la acestea, volumele pot ajunge pana la 500 kg/luna;
5. Limita pentru ouale de consum este de 1.000 de buc./luna;
6. Categoria produselor de panificatie este limitata la 500 kg/luna;
7. Categoria Legumelor si fructelor este limitata la 1.000 kg/luna;

Dosarul de inscriere

Operatorii din sectorul alimentar sau reprezentantii legali ai acestora trebuie sa depuna la DSVSA un dosar cuprinzand urmatoarele documente:
1) o cerere scrisa in care sunt precizate:

  • denumirea si adresa unitatii;
  • activitatea desfasurata;
  • tipurile si cantitatile de produse supuse vanzarii cu amanuntul;
  • locurile de vanzare cu amanuntul a produselor obtinute in unitatea proprie;
  • numarul de personal lucrator, precum si detalii cu privire la pregatirea acestuia;

2) schita obiectivului unde se desfasoara activitatile de productie;
3) copii ale documentelor din care sa rezulte ca unitatea detine un program de autocontrol;
4) copia certificatului constatator sau, dupa caz, a certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea.

60.000 de puncte de vanzare in vizorul ANSVSA

Odata inregistrat la ANSVSA, comerciantul intra in aria de acoperire a controalelor directiilor sanitar-veterinare (DSVSA), care sunt structuri teritoriale ale ANSVSA, cat si a controalelor „de la centru” - cele ale ANSVSA. Autoritatea acopera in prezent circa 60.000 de unitati de desfacere si comercializare, conform datelor oficiale.

Potrivit Ioanei Ratescu, avocat la Schoenherr si Asociatii, in cazul in care ANSVSA competenta constata o abatere de la prevederile legislatiei specifice in vigoare, aceasta poate dispune urmatoarele masuri impotriva unui comerciant de produse alimentare:

  • impunerea de proceduri de igienizare sau orice alte masuri considerate necesare pentru asigurarea sigurantei produselor si conformitatea cu prevederile legislatiei in vigoare;
  • restrictionarea sau interzicerea introducerii pe piata, a importului sau exportului de produse de origine animala, atunci cand se constata prezenta potentialilor factori de risc pentru siguranta alimentara de natura fizica, chimica, biologica, radiologica, etc.
  • dispunerea recuperarii, retragerii de pe piata si/sau distrugerii produselor de origine animala neconforme;
  • propunerea de suspendare sau de interzicere a activitatilor, in cazul nerespectarii prevederilor legislatiei in vigoare;
  • aplicarea oricarei alte masuri pe care o considera necesara, potrivit prevederilor legale in vigoare, in vederea indeplinirii obiectivelor privind siguranta alimentara.

Amenzi de pana la 50.000 de lei

Conform Hotararii Guvernului nr. 984/2005 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, amenda variaza de la 600 de lei la 50.000 de lei, in functie de gravitatea incalcarii reglementarilor, mai subliniaza avocatul de la Schoenherr si Asociatii. Amenda maxima, situata intre 45.000 de lei si 50.000 de lei, poate fi aplicata de autoritatile sanitare veterinare in cazul in care operatorii economici valorifica produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, acestea fiind retrase din consum de catre autoritatile competente in acest sens.

Spre exemplu, neindeplinirea conditiilor de functionare prevazute de legislatia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, conform declaratiei pe propria raspundere, data de catre operatorii economici, persoane fizice sau juridice, a caror activitate se desfasoara in baza declaratiei pe propria raspundere, se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei, precum si cu suspendarea activitatii desfasurate pana la data remedierii deficientelor constatate cu ocazia controlului.

Agentii economici controlati au obligatia de a permite accesul inspectorilor autoritatilor sanitar-veterinare competente in unitatile supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si de a prezenta documentele sanitare veterinare de transport sau alte documente prevazute de legislatia in domeniu, potrivit precizarilor avocatului Ioana Ratescu. In urma controlului, agentii economici controlati trebuie sa remedieze deficientele constatate cu ocazia controlului pana la data limita de remediere precizata in procesul verbal de control.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content