
Conceptul R-kiosk
Un concept nou in retailul romanesc subliniaza golurile pietei in materie de comert convenience. R-kiosk face apel la nevoia de informare pentru a instaura o forma inovatoare a comertul modern stradal, slab reprezentat pana acum in peisajul autohton.
R-kiosk este un concept nou aparut pe piata de retail din Romania si vine sa completeze viata cotidiana prin doua componente de baza: o oferta larga de materiale de presa, dar si o bogata sortimentatie de alimente. Magazinul este impartit dupa cum urmeaza: 20% din spatiul de vanzare este dedicat presei, iar restul revine bunurilor de larg consum cu frecventa de cumparare zilnica. "Noi vrem sa le oferim clientilor posibilitatea cumparaturilor rapide, foarte aproape de casa sau birou, produse care se consuma zilnic", afirma Dan Vasile, Managing Director R-kiosk. In acest concept, accentul cade pe partea de fast-food, categorie reprezentata in magazin de un automat de cafea la care clientul are acces direct, o patiserie, precum si de instrumentele necesare prepararii salatelor, sandwish-urilor dar si a hot-dog-ului care este fript pe o friteuza speciala.
Reteaua R-kiosk numara pana la acest moment 11 magazine, dintre care sase in Bucuresti, iar restul in provincie. Daca pentru primele zece magazine s-a mizat pe locatii premium, incepand cu al 11-lea a fost testata si zona de cartier. In urmatoarea luna reteaua se va extinde cu inca patru magazine, dintre care trei in Bucuresti si unul in Sibiu, compania concentrandu-si atentia anul acesta, in principal, pe zona Bucurestiului.
Primele 30 de magazine deschise fac parte dintr-un program pilot. Acesta va dura pana in februarie - martie 2009 si va furniza initiatorilor proiectului un feedback esential pentru dezvoltarea retelei la nivel national. In functie de rezultatele sale, acestia vor reconsidera unele aspecte ale proiectului acolo unde piata o cere.
De unde vine
R-kiosk este un concept al grupului finlandez Rautakirja. Grupul este parte a concernului Sanoma WSOY si proprietar al companiei Hiparion Distribution. In 2005, Rautakirja a cumparat 50% din capitalul Hiparion Distribution ca dupa un an sa-si majoreze cota la 90%. In prezent, Hiparion Distribution este lider in Romania pe distributia de presa, avand peste 1.300 de puncte de livrare directa in toata tara.
Cu planuri de expansiune pe pietele emergente din Rusia, Letonia, Lituania si Rusia, compania a intrat in Romania printr-un proiect greenfield, cu conceptul de convenience shop. Prezenta in Romania este oarecum diferita de cea de pe celelalte piete; daca in alte tari exista chioscurile stradale si magazinele de tip step-in, in Romania compania a intrat strict cu magazinele de tipul convenience shop.
"Pentru Romania am decis sa facem o diferentiere in primul rand fata de ce exista pe piata. Ca si concurenta, nu vedem pe nimeni direct, ar fi doar benzinariile moderne, in rest nu exista nimic", declara Dan Vasile.
De la idee la magazin
"Pe retail-ul de presa nu exista nimic modern. Chioscurile inca nu au transmis on-line, nu au informatii pentru publisheri. Sunt aceleasi suprafete mici, nu exista dezvoltare in segmentul de presa pentru comertul modern sau stradal", constata reprezentantul companiei, Dan Vasile. ai, practic, de aici a pornit ideea unui convenience shop care sa acopere nevoia de informare si pe cea de consum alimentar rapid, totodata. Drumul de la idee si pana la primul magazin a fost presarat cu luni de munca. Insa faptul ca Romania prezinta un regres la capitolul retail de presa a facut ca piata sa fie interesanta pentru un asemenea proiect. "Am luat ideea know-how-ului international si am inceput sa studiem daca proiectul ar putea fi aplicat si in Romania. Pe baza experientei acumulate de oamenii care au fost implicati de la inceput in proiect, am inceput sa adaptam lucrurile la specificul pietei din Romania", dezvaluie Dan Vasile cateva amanunte ce au stat la baza elaborarii proiectului. Rautakirja nu a impus conditii riguroase pentru initierea R-kiosk in Romania. La baza business-ului a stat un proiect clar definit, singurele amendamente fiind incadrarea in limitele cerintelor pilotului.
Conditii pentru un spatiu functional
Un magazin de tip convenience necesita anumiti parametri de desfasurare. O prima conditie ar fi suprafata. "Nu putem sa intram intr-o suprafata mai mica de 45 de mp si undeva la 70 mp maxim. Acolo unde am gasit spatii bune, cum este in Constanta, am luat si 166 mp", precizeaza Dan Vasile. Un alt aspect important al afacerii tine de utilitati. Un spatiu in care se pregatesc alimentele pentru consumul imediat trebuie sa indeplineasca anumite conditii de igiena si functionare, mai ales ca legislatia pe partea de alimentatie publica limiteaza orice activitate neautorizata.
"Investim foarte mult, in special in spatii. Nu ne intereseaza modul in care sunt amenajate imobilele pe care le achizitionam pentru ca noi schimbam tot. Intreaga structura interioara se reface, chiar si cu instalatii", sunt definiti clar factorii ce stau la baza punerii in functiune a unui magazin.
Tocmai din aceste considerente cele mai mari investitii se fac in reamenajarea spatiului. Practic 30% din costuri se duc pe amenajare, iar mobilierul este adus din strainatate. Nu sunt de neglijat nici aparatul de cafea si friteuza pentru hot-dog, concepte noi pentru piata romaneasca. Per magazin, investitia se ridica la circa 50-60.000 de euro.
Sortimentatia
La nivelul ofertei de produse alimentare, accentul cade pe bauturi, fiind reprezentata aici toata categoria si intr-o mai mica masura, bauturile alcoolice. Tabacul este prezent printr-o sortimentatie bogata, una dintre cele mai reprezentative oferte de pe piata in acest moment. Coltul de fast-food detine un rol important in cadrul conceptului de magazin, fiind dotat cu doua aparate performante de hot-dog si cafea, ce fac din magazin un concept inovator pe piata de retail. Alt serviciu promovat este si cel electronic. Astfel, magazinul dispune de aparate pentru Loterie si incarcari electronice. La capitolul produse se incadreaza si oferta bogata de ziare si reviste, autohtone si internationale si care reprezinta 20 % din suprafata comerciala.
Probleme
Pentru un proiect initiat de la zero, problemele incep in mod evident de la locatie. La momentul dezvoltarii proiectului erau in plina ascensiune pe piata din Romania institutii precum bancile sau farmaciile. Pentru ca era o concurenta acerba pentru spatii, implicit si pretul chiriei era cat se poate de mare, iar asta a fost una din problemele cu care R-kiosk s-a confruntat inainte de a fi deschis, practic, un magazin. "Chiriile sunt inca la nivel incredibil. Nu au legatura cu businessul si probabil se vor mai pastra la acest nivel o perioada. In schimb, bancile si-au mai oprit expansiunea si se pare ca problema spatiilor nu mai exista", sesizeaza o schimbare a competitiei imobiliare, Dan Vasile.
Un alt impas de care s-a lovit R-kiosk a fost relatia cu furnizorii. "Initial a fost mai greu, pentru ca este un concept nou si mai ales pentru ca ne numim R-kiosk, lumea ne asimila cu un chiosc stradal. Ideea de convenience shop este destul de dificila in Romania. In momentul in care au vazut primul magazin, a fost mai simplu si am gasit in acest fel parteneri solizi care ne-au ajutat", dezvaluie Dan Vasile.
Spre deosebire de celelalte retele de magazine, R-kiosk nu are un depozit central si ca atare furnizorii livreaza la nivel de punct. Pentru ca cererile magazinului nu sunt mari pentru fiecare furnizor, comanda este mai dificil de administrat.
Planuri de dezvoltare
Feedback-ul din partea consumatorilor este imbucurator pana la acest moment. Bineinteles, este diferit de la o zona la alta. Spre exemplu, Bucurestiul merge foarte bine, aici singurele probleme fiind chiriile foarte mari. In ceea ce priveste numarul de cumparatori, vanzarile dar si cosul de cumparaturi, R-kiosk este pe drumul cel bun. In provincie nivelul profitului este mai scazut comparativ cu cel din capitala, insa chiriile acceptabile balanseaza cumva situatia.
Dupa terminarea programului pilot, compania vizeaza extinderea la nivel national si deschiderea, intr-un interval de 12 luni, a 100 de puncte comerciale.
Pentru ca presa din Romania sufera de penetrare si aproximativ 40% din populatie are acces la presa, grupul de manageri din Romania al retelei R-kiosk vizeaza testarea unui concept nou pe piata autohtona. Este vorba despre o retea de magazine R-kiosk special concepute pentru zona rurala. "Practic, in nici un sat sau comuna nu se gaseste presa. Iar aceasta intrare va fi utila din doua perspective: o data oamenii vor avea acces la informatie si apoi se deschide o piata care a fost inchisa ani de zile", argumenteaza Dan Vasile demersul de expansiune.
Dintre planurile de viitor pe care compania le are fac parte si sistemul pentru transferuri bancare si cel de rezervari de bilete. Clientii isi vor putea plati in acest fel utilitatile casnice, dar si biletele electronice de transport in comun. Aceste doua sisteme sunt pregatite sa functioneze in interiorul magazinelor R-kiosk, numai ca demersurile pe langa autoritati privind implementarea lor vor debuta odata cu extinderea nationala a retelei.
Idei cutezatoare si planuri de educare au mai existat si din partea altor retaileri. O sa putem constata in scurt timp in ce fel R-kiosk a anticipat nevoile consumatorilor, dar mai ales daca poate fi numit deschizator de drum in ceea ce priveste comertul modern stradal, cu focusare pe partea de distributie de presa.
Adaugă comentariu nou