
Combinatii inedite, sursa inovatiilor la ISM 2010
Targul International de Dulciuri ISM, de la Koeln, a reunit la cea de-a 40 editie aproximativ 32.000 de vizitatori din peste 140 de tari. In cadrul expozitiei au fost prezenti 1.503 furnizori din 66 de tari. Targul din acest an a avut alocata o suprafata de 110.000 mp si s-a desfasurat la finele lunii ianuarie.
Ponderea vizitatorilor straini a crescut cu doua procente in 2010, ajungand astfel la 64% din total. Aproximativ 65% dintre vizitatori s-au recomandat drept factori cu puterie de decizie, in timp ce 20% au spuns ca au rol consultativ.
In cadrul unei reuniuni a directorilor companiilor producatoare si a celor active in retail, au fost discutate perspectivele segmentului dulciurilor. Prezenti la acest eveniment, Jürgen Steinemann, CEO al Barry Callebaut si Dr. Hermann Bühlbecker, Managing Director al Aachener Printen-und Schokoladenfabrik Henry Lambertz GmbH & Co. KG au apreciat situatia acestui sector ca fiind una pozitiva. Situatia actuala nu genereaza nici un motiv de ingrijorare, au spus cei doi, chiar daca pretul pentru cacao si preturile in retail aduc numeroase provocari pentru industrie.
Cu aceeasi ocazie, a avut loc summit-ul privind produsele convenience, organizat, pentru prima data, de Koelnmesse in colaborare cu Lekkerland AG & Co. KG, ca parte a ISM. In jur de 170 de experti au incercat sa afle mai multe detalii legate de cele mai importante trenduri si progresele recente in acest sector.
Un alt eveniment la ISM l-a constituit votul dat de cei aproximativ 100 de jurnalisti pentru inovatiile de top din cadrul sectiunii „Vitrina cu produse noi”. Castigatorii desemnati au fost: Rovacos cu „sushi in the city”, Villars Maitre Chocolatier cu produsul „ciocolata cu continut redus de zahar, cu stevie” si Mederer Süßwarenvertriebs GmbH cu produsul „Trolli Cheesecake”.
O alta atractie a evenimentului s-a dovedit a fi show-ul „A Passage to Display” – un forum de prezentare, care a reunit diferite modalitati de dispunere a produselor si promovare la punctul de vanzare.
Aromele exotice vor domina anul 2010
Targul de Dulciuri din Koeln a reunit si in acest an cele mai interesante noutati din industria dulciurilor. Indiferent ca vorbim de rodie si migdale, morcovi si alune, ananas si curry, sau de combinarea portocalelor cu aroma de hibiscus in ciocolata si batoane de ciocolata sau ne referim la asocierea boabelor de ienupar cu brandy de pere in truffe din ciocolata amara, inovatiile de la ISM dovedesc ca diverse arome aflate in contrast pot fi combinate armonios.
Intre varietatile de forme si arome prezentate si comentate in cadrul ISM, aromele exotice vor domina anul 2010. Mango poate fi gasit in mai toate segmentele, de la snacks la ciocolata praline, sub forma de spuma, guma cu aroma si caramele. Dupa cum s-a putut remarca la targul ISM din acest an, banana si nuca de cocos sunt arome dulci, in trend. Vodka si prosecco, alaturi de alte bauturi alcoolice fine, determina evolutia categoriei ingredientelor alcoolice. Se poate observa, de asemenea, faptul ca multi producatori s-au concentrat pe traditie insa au facut acest lucru in mod inteligent, asigurand produselor un aspect indraznet, contemporan.
Tinerii parinti si-au putut aminti de copilarie datorita cererii puternice pentru articole pentru copii, cum sunt Magic Gums si Center Shocks. De asemenea, teme precum Hello Kitty, Lillebi si Star Wars continua sa domine imaginea diferitelor tipuri de acadele, gume si bomboane. In segmentul biscuitilor, tendinta catre produsele premium a fost din nou evidentiata la ISM. Un producator de turta dulce a prezentat noile sale produse cu piper roz sau Lazzaroni Amaretto intr-un design de lux.
Vanzari in crestere pentru editiile de sarbatori
In toata Europa de Vest si in Statele Unite ale Americii, consumatorii obisnuiesc sa-si faca sarbatorile mai dulci cu produse din ciocolata, biscuiti de Craciun si alte produse cu specific de sarbatori. Afacerile de sezon au o contributie importanta in cifra de afaceri pentru intregul an. In majoritatea tarilor mentionate, sarbatorile de Craciun si Paste sunt cele mai importante din punct de vedere al business-ului sezonier, insa, exista diferente considerabile intre tari. In Italia si Spania, spre exemplu, cifra de afaceri specifica produselor din ciocolata este mult mai scazuta pentru aceste sarbatori decat in alte tari. In Statele Unite ale Americii, intre timp, un rol major este jucat de Valentine’s Day si de Halloween. Aceste aspecte au reiesit dintr-un studiu recent al companiei de cercetari de piata Nielsen realizat pentru Asociatia Producatorilor de Dulciuri din Germania.
In termeni absoluti, cifra de afaceri pentru produsele sezoniere din ciocolata pentru Halloween si Craciun 2008 si Valentine’s Day si Paste 2009 este mai mare in Franta, ajungand pana la 1,3 miliarde de euro, urmata de SUA si Germania, la putin sub 900 milioane euro fiecare si Marea Britanie, la 567 milioane de euro. Cifra de afaceri este in mod esential mai mica in Italia (304 milioane euro) si Spania (58 milioane euro).
In Franta, produsele pentru Craciun si Paste reprezinta aproximativ 54% din cifra de afaceri realizata anual din produsele din ciocolata. Articolele de sezon inseamna 15% din cifra de afaceri a Germaniei, iar produsele specifice de Craciun sunt responsabile pentru mai mult din jumatate din acest total. Pastele este pe locul doi in Germania, in vreme ce Halloween genereaza o cantitate insignifianta din vanzari. In Marea Britanie, produsele de sezon inseamna aproximativ 16% din totalul cifrei de afaceri realizate de produsele din ciocolata. Cheltuielile sunt mai ridicate pentru Paste – aproximativ 330 milioane de euro, urmate la distanta considerabila de produsele pentru Craciun (120 milioane de euro).
Cultura si traditiile joaca un rol important in alegerile consumatorilor in ceea ce priveste produsele de sezon.
Astfel, daca pentru Germania printre produsele dedicate Craciunului se numara figurine traditionale, martipan si produse de patiserie (turta dulce, biscuitii), prajiturile de tip panettone cu stafide sunt specifice Italiei. Prajiturile panettone au generat 222 milioane euro in cifra de afaceri in Italia in perioada ultimelor sarbatori de iarna. Spaniolilor le plac, de asemenea, prajiturile de tip panettone, insa acestia se desfata si cu nuga si torturi - specialitati cu migdale, pentru care cheltuiesc anual 125 milioane de euro.
Francezii prefera sa consume, in perioada Craciunului, praline, aceasta perioada avand o pondere de 70% din cifra de afaceri a pralinelor specifica unui an. De asemenea, ouale de ciocolata si figurinele sunt prezente in multe tari de Paste, insa nicaieri nu sunt mai populare ca in Italia. Cifra de afaceri a oualor de ciocolata a atins in Italia, anul trecut, 280 milioane euro.
Indiferent de obiceiurile locale, produsele de sezon constituie o piata in dezvoltare. Cifra de afaceri si vanzarile au inflorit in majoritatea tarilor mentionate, in ciuda crizei economice. Mai exact, cifra de afaceri a crescut puternic in Spania, evolutie ce atinge 6,7 procente fata de trecut. Cifra de afaceri in Franta, Germania si SUA a crescut cu 5%, chiar daca produsele au fost mai scumpe decat anul anterior (pana la 2,4% in Germania si 4,8% in SUA). Cresterea preturilor pentru produsele de sezon a fost mai modesta in Italia si Marea Britanie, unde s-au apreciat cu pana la un procent in fiecare caz.
Consumatorii francezi, pe de alta parte, s-au confruntat cu cresteri de pret mult mai mari, respectiv 6% pentru produsele de Craciun, in vreme ce pretul produselor specifice Pastelui au fost cu 4% mai scumpe decat in anul precedent.
Cea mai mica crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata in ultimele 12 luni in Marea Britanie, unde cifra de afaceri a cunoscut o crestere modesta de doar 2,1%, in ciuda preturilor stabile pentru articolele de sezon. Vanzarile au scazut doar in Italia, unde s-a produs un regres de 0,3 %.
Inovatiile 2009 - 2010
Praline cu extracte naturale de para, lamaie, portocale, lavanda si alte astfel de esente s-au numarat printre compozitiile iesite din comun. Producatorul german al acestor specialitati dulci a prezentat, cu ocazia evenimentului din Koeln, si noua ciocolata „Himmel und Erd“ (Rai si pamant) .
Pralinele „anti-stres“ folosesc efectele calmante si relaxante ale ciocolatei si le combina cu uleiuri naturale de menta, portocale rosii, balsam de lamaie si apa de trandafir pentru a obtine un mix inedit de arome.
Premiul pentru inovare
|
O companie belgiana s-a inspirat din bucataria japoneza si a creat ciocolata sushi. Aceasta gama a fost gandita sa arate ca o specialitate din Orientul Indepartat si combina ciocolata belgiana cu arome exotice precum ghimbirul, nuca de cocos, mango si ananas.
Un nou-venit in productia de ciocolata este fructul de baobab, care este considerat foarte sanatos si se potriveste cu ciocolata. Pe de alta parte, stevia este o planta care a fost folosita ca indulcitor de sute de ani in Asia, pentru gustul sau foarte dulce. In Uniunea Europeana nu a primit avizul pentru consum, insa in Elvetia a fost acceptata. Astfel, un nou produs din ciocolata neagra fabricat in Elvetia ofera tarilor in care stevia este permisa, un mix complex de arome cu un continut redus de zahar.
Martipanul de la Lübeck intr-o boaba cu gust de fructe salbatice a impresionat atat fanii de martipan, cat si ceilalti vizitatori ai targului.
„Chocoburger” din Italia este o gustare facuta din cereale, biscuiti si crema de ciocolata, care arata precum faimosul hamburger. In segmentul drajeurilor, un producator a prezentat arome cum ar fi cele de afine si cires, imbogatite cu arome de ceai verde, ghimbir, masline negre si rozmarin, acoperite de ciocolata. Praful de ciocolata care se inhaleaza, produs in Franta, asigura o experienta culinara inedita, fiind, de altfel, cea mai noua maniera pentru a savura ciocolata.
Bomboanele si caramelele au fost prezentate in forme moderne – de exemplu, frunze de trifoi - si culori puternice, si au fost combinate cu noi componente precum prosecco (fara alcool) sau vinul rosu. Jeleurile cu particule mici de zahar, in culori stralucitoare, acadele in forma de minge de fotbal, jeleuri in forma de viermisori, bezele umplute – sunt doar cateva dintre inovatiile prezentate la ISM.
Produsele de patiserie sunt ambalate in pachete mai mici si mai practice. In ceea ce priveste segmentul snacks-urilor, arahidele acoperite de o crusta obtinuta din orez, specialitatile crocante din porumb si napolitanele cu crema de branza sunt inovatiile de la ISM 2010.
„A Passage to Display”, un show special la ISM 2010
Dulciurile si snack-urile sunt produse clasice de impuls, nu sunt trecute neaparat in lista saptamanala, dar lumea le achizitioneaza in mod spontan. Din acest motiv prezentarea este decisiva. In cadrul targului de dulciuri ISM, Koelnmesse si EHI au pregatit o expozitie speciala numita „A Passage to Display“. Pe o suprafata de aproximativ 300 mp, diversi furnizori si-au prezentat solutiile pentru o dispunere atractiva si convingatoare a produselor la punctul de vanzare.
Accentul a fost pus pe masurile de promovare la raft, precum si pe solutiile promotionale de dispunere si cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca acestea. Criteriile cheie includ un design atractiv si captivant, precum si aspecte privind sustenabilitatea si eficienta costurilor. In vara acestui an, EHI va publica un studiu in domeniul ambalarii care va urmari cerintele din retail si tendintele in segmentul display-urilor de promovare. Rezultatele acestui studiu vor fi prezentate in exclusivitate la Pack 2010, conferinta organizata de EHI/GS1 in perioada 15-16 iunie 2010, in Koeln.
Adaugă comentariu nou