FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Colorantii de par, usor regres in 2009

Colorantii de par, usor regres in 2009

Dupa cativa ani in care categoria vopselelor de par a fost una dintre cele mai dinamice din industria bunurilor de larg consum nealimentare, cu cresteri de doua cifre, anul 2009 a adus cu el o scadere in valoare de 2%. In ciuda acestei tendinte, producatorii au ramas increzatori in potentialul categoriei, continuand sa inves­teasca in comunicare si in lansari de noi produse.

In conditiile in care la nivel de total FMCG categoria non-food a inregistrat o crestere de doar 4,3% din punct de vedere valoric, produsele de colorare a parului, desi au scazut usor, au avut o evolutie mult mai buna decat alte categorii importante, cum ar fi cea a sampoanelor si a balsamurilor de par (-15,4%), a sapunurilor (-13,6%), a produselor de ingrijire a mainilor si a corpului (-6,8%) sau a deodorantelor (-6,7%).

Categoria este dominata de produsele de colorare permanenta a parului, care detin 92,1% in volum vanzari si 89,4% in valoare vanzari, in 2009, potrivit datelor de piata MEMRB. Acestea sunt urmate de vopselele de par semi-permanente, cu 5,1% in volum si 7,9% in valoare, pe un trend usor ascendent raportat la anul 2008. Nu in ultimul rand, nuantatorii detin in 2009 o pondere de 4,5% in volum si de 2,7% in valoare.

Nici in ceea ce priveste topul principalilor cinci producatori nu sunt fluctuatii majore in 2009 versus 2008, insa se poate observa un grad putin mai ridicat in ceea ce priveste consolidarea pietei. Astfel, Papillon Laboratoires Cosmetique, L’Oreal Group, Henkel, Procter & Gamble Group si Gerocossen cumuleaza nu mai putin de 91,3% din total volum vanzari si 93,4% din valoarea acestora. Situatia sta un pic diferit daca analizam configuratia la nivel de top branduri: Loncolor (Papillon), Garnier Color Naturals (L’Oreal), Palette Intensive Color Crème (Henkel), Londacolor (P&G) si Wellaton (P&G) reprezinta 57,6% din volum vanzari si 50,2% din valoarea acestora.

Acelasi caracter eterogen se regaseste si la nivelul canalelor de distributie, unde  ponderea supermarketurilor si hypermarketurilor, desi aflate pe primul loc, nu depaseste 37% in volum vanzari si 37,8% in valoare vanzari, in 2009.

Retail modern este urmat indeaproape de comertul traditional, unde magazinele alimentare mari si mici, magazinele universale si chioscurile ating 37,3% din volumul de vanzari al categoriei si 32,1% in valoare. Acestea sunt urmate de magazinele de cosmetice, cu 23,6% si 27,6%, in volum si, respectiv, in valoare, in aceeasi perioada de 12 luni.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content