FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Chipsuri

Chipsuri

Foarte dinamica din punct de vedere al aromelor lansate in ultimii ani, categoria chipsurilor se dovedeste a fi atractiva pentru o mare varietate de consumatori. Ultimii ani au echivalat si cu o intensificare concurentiala in masura in care a avut loc o crestere a ponderii productiei autohtone fata de importuri.

 

Categoria chipsurilor din Romania este in plina dezvoltare, sustin producatorii de pe aceasta piata, luand ca reper cresterile inregistrate cel putin in ultimii trei ani. „Chipsurile reprezinta o categorie care a avut o evolutie dinamica in ultimii trei-patru ani si s-a bucurat de o crestere constanta si sustinuta. Astfel, volumul categoriei de chipsuri a crescut in 2007 cu 14,4%, fata de 2006, mai mult decat cresterea pietei de snacksuri sarate in general (+10,8% fata de 2006) (conform datelor furnizate de MEMRB)“, subliniaza Angelica Caliman, Asistent Marketing Intersnack.

Potrivit specialistilor, evolutia categoriei a fost determinata intr-o proportie considerabila de modificarea comportamentului de consum, concretizat in cresterea puterii de cumparare si educarea consumatorului, ceea ce a facut posibil transferul gradual de la produsele ieftine si slabe din punct de vedere calitativ, la produse de calitate superioara.

 

Ce prefera romanii

Pe masura ce producatorii au observat ca exista cerere si ca aceasta tinde sa creasca, s-au adaptat rapid la piata si si-au dezvoltat portofoliul de produse, pentru a acoperi un segment cat mai variat de consumatori. In acest sens, producatorii au patruns in piata cu noi arome si au imbunatatit si diversificat continuu ambalajele produselor. Eforturile individuale au stimulat consumul total al pietei, formand astfel un culoar real de dezvoltare pentru producatorii din categorie.

Largirea portofoliului prin diversificarea aromelor, care, de altfel, este elemetul determinant al evolutiei in categoria chipsurilor, presupune doua cai de actiune: pe de o parte includerea de noi arome, dorite de consumatori iar, pe de alta parte, excluderea acelora care nu prezinta interes in consum. Vanzarile din ultimii doi ani arata totusi ca, la nivelul pietei din Romania, consumul se concentreza in mare parte pe trei arome, care dau de altfel specificul pietei autohtone.

Potrivit unui studiu furnizat de MEMRB, pe piata din Romania, cele mai bine vandute chipsuri in perioada aprilie / mai 2007 – februarie / martie 2008 sunt cele cu sare (31,4% in volum si 31,1% in valoare), chipsurile din cartofi cu branza (peste 15% atat in volum, cat si in valoare) si chipsurile cu paprika (peste 16% vanzari in volum si valoare).

Din punct de vedere al dimensiunii ambalajului, preferatele in cazul chipsurilor sunt cele intre 51 si de 100 g. Acestea, desi se afla intr-o usoara scadere din punct de vedere al vanzarilor (-1,1 puncte procentuale in volum si -1,3 in valoare) se mentin la o distanta considerabila fata de celelalte gramaje. Preferinta pentru gramajele cuprinse intre 51 si 100 g se explica prin caracteristica dominanta a produsului, respectiv prin faptul ca chipsurile reprezinta un produs de impuls, ceea ce presupune un ambalaj accesibil si raportat volumic la necesitatea imediata de consum.

 

Distributie si promovare

Potrivit datelor de retail audit furnizate de MEMRB, chipsurile se potrivesc cel mai bine din perspectiva distributiei cu magazinele alimentare mici, cu mentiunea ca, in ultimul an, rulajele prin intermediul acestui canal au inregistrat scaderi vizibile, scaderi ce se compenseaza cu o crestere la nivel de vanzari in supermarketuri. Luand in considerare spatiul generos pe care il necesita chipsurile, extinderea retailului modern in distributia categoriei confera vanzarilor perspective certe de crestere. Aceasta se va face insa in limita impusa de caracterul de produs de impuls.

Promovarea si fidelizarea consumatorilor constituie elementele cheie ale procesului de vanzare. In aceasta ordine de idei, producatorii sunt preocupati de implementarea unor metode de promovare cu impact cat mai puternic asupra pietei in ansamblu (pe latura de consum si in materie de concurenta).

Promovarea pe categoria chipsurilor se distinge in raport de momentul in care intervine (in momentul lansarii sau pe parcursul ciclului de viata al produsului), de canalul de distributie, materialele utilizate etc.

„In interiorul magazinelor folosim doua categorii principale de materiale de comunicare: materiale suport: standuri Chio dedicate si bax-uri de prezentare si materiale de semnalizare: POSM–uri (postere, branding de paleti in magazinele de retail modern, delimitatoare de raft). De asemenea, la momentul lansarii unor produse noi, desfasuram si actiuni de sampling, oferindu-le consumatorilor ocazia sa incerce produsele nou lansate“, exemplifica Angelica Caliman, Asistent Marketing Intersnack.

 

Probleme si recomandari

Pe categoria chipsurilor, producatorii si comerciantii se confrunta deopotriva cu cateva probleme majore. Prima este impusa de spatiul pe care il necesita expunerea produselor. Pe scurt, putem nota faptul ca chipsurile sunt produse de gramaje reduse, insa de volume mari, prin urmare necesita solutii cat mai ingenioase de aranjare la raft, astfel incat sa fie eficientizata expunerea si in acelasi timp, sa fie asigurata si vizibilitatea produselor. In aceasta directie, cel putin ocazional, se recurge la extraplasari care permit expunerea produselor vedeta in categorie.

„Pentru a stimula rotatia produselor noastre, recomandam partenerilor sa asigure maximum de vizibilitate prin pozitionare si materiale promotionale“, mentioneza Angelica Caliman, ca recomandare pentru managerii magazinelor din comertul traditional. De problema spatiului de expunere este legata si varietatea de arome prezente sub un anumit brand, problema ce apartine, de regula, marcilor de top din categorie. Din cate am putut deduce dupa prezenta la raft, problema este atenuata de listarea unui numar redus de producatori, versus marci.

 

Intentii

Pentru viitor, previziunile producatorilor se mentin intr-o nota optimista, considerand ca ascensiunea ultimilor ani va continua in segment. Lipsa de timp a consumatorilor, conduce treptat la o orientare a consumului catre produsele cu convenabilitate ridicata, dorinta care justifica si perspectivele emise de jucatorii din categorie. Pentru a sustine cresterea consumului, acestia vin periodic cu noutati de natura sa starneasca cel putin curiozitatea de consum si, pe termen lung, sa asigure fidelizarea.

„Vom continua sa raspundem nevoilor consumatorilor nostri prin diversificarea ofertelor si aromelor, care sa corespunda preferintelor lor. Asfel, la sfarsitul anului 2007 am lansat gama de chipsuri ondulate Chio Extra Chips in trei arome: sare de mare, smantana si ierburi mediteraneene si rosii si ardei iute, iar aceasta s-a bucurat de un succes remarcabil pe piata, ajungand ca dupa trei luni sa fie lider pe acest segment“, adauga reprezentanta companiei Intersnack.

Pentru final ar fi de notat orientarea consumatorului roman catre produse cat mai sanatoase, naturale, cu beneficii multiple, tendinta care nu a trecut neremarcata nici in acesta categorie.

Producatorii de chipsuri s-au orientat catre retete noi de productie, una dintre cele mai interesante fiind cea a chipsurilor fara conservanti si cu aport de vitamine si antioxidanti, raspandite la nivel international. Pe fundalul consumului actual si avand ca referinte si alte segmente, ne alaturam acestei opinii care afirma cresterea categoriei. 

 

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content