FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Chibzuinta. Acesta este cuvantul cheie

Chibzuinta. Acesta este cuvantul cheie

In luna martie a acestui an, Niels Schnecker, consultant financiar, a fost invitat la Con­ferinta Magazinul Progresiv de la Sinaia in calitate de speaker. Cu aceasta ocazie, dom­nia sa a vorbit despre un model al crizei ce urma sa fie elaborat de gan­ditorii econo­mici ai lumii in urma­toarele luni. In luna iunie l-am invitat din nou pe Niels Schnecker sa poves­teasca despre cum arata acest model si despre ce va urma dupa criza.

Magazinul Progresiv: Cum caracterizati momentul economic actual din Romania?
Niels Schnecker:
Problema pe care o avem acum este ca nu conteaza atat de mult cat va fi scaderea economica, ci cum se va simti ea. Iar o alta problema este ca, fiind an electoral, guvernul va „capitona” aceasta scadere, astfel incat populatia sa nu o simta direct, in consum si somaj. Dar de anul viitor i se va da drumul. Si, daca anul acesta o scadere de 6,5% se va simti ca una de doua procente, anul viitor ea se va simti ca una de opt. Ceea ce va insemna somaj, mai ales in zona publica.

Inclusiv acordul cu FMI spune ca trebuie sa scadem cheltuielile bugetare de la 8,6% la 6,7% din PIB pana in 2011, ori asta inseamna, in conditiile in care PIB-ul nostru descreste, ca in suma absoluta scaderea este mai mare de 2%, ori asta nu se poate obtine decat prin concedieri sau reduceri salariale. Parerea mea este ca prima faza va trebui sa fie cea de concedieri, in special din aparatul central. Anul acesta insa nu se va intampla nimic, dar la anul se va simti. Somajul va fi mare, va scadea enorm puterea de cumparare, vom avea un moment inflationist dur.

MP: Cum arata modelul proiectat de economisti, cu privire la aceasta criza?
NS:
Suntem intr-o criza in forma de L, cu un varf undeva in T1 - T2 2010, cu ridicarea extrem de lenta, simbolica, in T3 - T4 2010 – care nu va crea o valoare foarte mare, dar va da un semnal ca am atins varful si iesim din criza, nu mai suntem in coborare. Dupa care, revenirea la nivelul T4 2007 – T1 2008, o vom atinge in 10 – 14 ani.

Asta la nivel mondial. Romania va avea doua varfuri de cadere: T4 2009 – T1 2010 va fi primul varf, urmat de o crestere simbolica in T1 – T2 2010, dupa care va urma a doua cadere de inca vreo 4%, pentru ca va trebui sa decontam anii electorali 2008, 2009. Varful acestei a doua caderi va fi atins prin T3 - T4 2010. Speranta ar fi ca undeva in T4 2010 – T1 2011 sa inceapa cresterea, pentru ca tot dupa
10 – 12 ani sa atingem nivelul lui 2007.

MP: Ce ar trebui sa faca oamenii, in tot acest timp?
NS:
In primul rand chibzuinta. Acesta este cuvantul cheie. Nu poate nimeni sa faca investitii sau cheltuieli importante pana cand nu am atins varful, pentru ca risca sa piarda mai mult. Si atunci trebuie cheltuit de azi pe maine. Un alt lucru interesant este ca bancile in Romania sunt totusi bune.

Testele de stres care s-au facut arata oarecare sensibilitati ici-colo, dar nu sensibilitati mari si, ca atare, sunt locuri bune de a investi bani. Pentru cei care traiesc din salariu, iarasi este recomandabila reducerea cheltuielilor curente – in orice caz, ideea de vacanta ar trebui restransa in imprejurimile locului de domiciliu si cat mai ieftin – fara cumparaturi de bunuri de folosinta indelungata.

MP: Ce au de facut companiile?
NS:
In modelele de management exista si proceduri de criza. Fiecare manager are diferite proceduri pentru diferite situatii si exista si procedura pentru situatii de criza. Daca vorbim de companii, aici trebuie deja folosita foarte multa inventivitate. Fiecare companie poate sa descopere un ceva care sa-i dea un atu in plus fata de competitie pe perioada crizei.

Fie ca are un produs foarte ieftin si in care merita sa investeasca pe perioada crizei si sa nu se mai gandeasca la produse cu valoare adaugata mare; fie sunt companii a carora distributie poate sa creeze economii de scala astfel incat sa reduca cheltuielile si atunci ofera acest serviciu inclusiv competitiei, macar pe anumite elemente, astfel incat 2-3 ani sa supravietuiasca impreuna. Mai bine sa traiasca impreuna, decat sa moara impreuna. Trebuie uitata ideea romaneasca „sa moara capra vecinului”. Trebuie sa traiasca si capra vecinului, si eu.

De asemenea, companiile ar putea acum sa investeasca foarte mult – si, in acelasi timp sa-si ajute si fluxul de numerar – in trainingul de personal. Exista bani europeni pentru programul sectorial de resurse umane. E foarte adevarat ca se pot intreba de ce sa faca training, pentru ca nu poate angaja omul respectiv. Dar nu are importanta: ia-l, angajeaza-l, fa trainingul, chiar daca nu-l folosesti tu, il foloseste altul, dar merita sa dezvolti aceasta ramura de training si dezvoltare.

Sigur ca singurul care are bani este statul si, chiar daca nu incurajez afacerile cu statul, in momentul de fata este singurul care are bani. Noi incercam sa revitalizam legea parteneriatului public - privat si atunci ar merita gasite variante de parteneriat, astfel incat sa atragi niste fonduri. Revin la o idee la care foarte multa lume stramba din nas, dar care poate nu este atat de nepotrivita in astfel de conditii, si anume „economatul lui Vanghelie”.

Economatul poate sa devina o reteta corporatista foarte interesanta pentru unii retaileri care se simt amenintati in aceasta perioada. Ei pot sa se asocieze cu adiminstratiile locale, astfel incat, avand o circulatie de marfa, chiar si cu un castig de 0,1%, sa-i tina in viata si sa le asigure un minim de flux de numerar. Este o varianta pe care o putem gandi in felul acesta pentru ca macar iti acoperi costurile, iti reduci operatiunea la minim, dar nu inchizi. In perioada de criza trebuie gandit in afara modelului, tiparului in care actionezi in mod obisnuit.

Fara sa fac reclama pro domo, au iesit la suprafata in aceasta perioada o serie de consultanti, mai mici sau mai mari, care au niste idei formidabile. Uneori nu vezi padurea de copaci, de aceea merita sa-ti iei un consultant macar sa arunci o privire asupra a ceea ce ai in fata ta, asupra a ceea ce se intampla in industrie si poate iti vine o idee. Sunt consultanti foarte multi care practica „success fee” si atunci investitia nu este critica. Este un fel de parteneriat intre consultant si client, parteneriat care, daca functioneaza, si consultantul isi incaseaza onorariul.

MP: Alte sugestii?
NS:
Blocajul financiar, din pacate, va fi cel mai dur, mai mult decat restrangerea pietei. Este, pe de alta parte, normal, face parte din darwinismul economic, ca cel care are putere sa supravietuiasca, iar cel care nu are, sa se duca la fund. Exista aici mai multe variante. Una este sa accepti conceptul de fuziune, de achizitie, in care sa-ti gasesti un partener mai mare si sa-l lasi sa te cumpere. Chiar daca nu te cumpara pe bani in prima faza, ci pe un schimb de actiuni, in care iti ia toate actiunile tale si-ti da actiuni din conglomerat, impreuna aceasta unitate a celor mai mici poate sa functioneze.

A doua varianta este aceea a gasirii unor furnizori care sa fie mai potenti, ma refer la furnizori care si ei, la randul lor, sa poata sa accepte cu mai mare larghete platile intarziate, astfel incat, presiunea pe care o ai de jos sa o poti transmite in sus. Sunt companii foarte mari cu care, de obicei, comerciantilor mijlocii si mici le este frica sa vorbeasca. Merita de discutat, pentru ca vor gasi uneori foarte multa intelegere din partea lor. Si atunci placa de amortizare se duce sus, iar acestia au o posibilitate de amortizare mai mare.

De aceea, revin la conceptul de consultant, pentru ca un lant de 3-4 magazine rurale sau de oras mic nu stie la ce usa sa bata la distribuitori sau la companii mari. Merita uneori sa te duci la distribuitori foarte mari, cu toate ca esti mic. Merita sa schimbi modelul si sa vorbesti cu o companie mare direct. Functioneaza uneori. Sau modelul de creare a unui pol de putere a comerciantilor dintr-o zona. Chiar si daca numai pentru negocieri.

Cititi varianta integrala a interviului la sectiunea exclusiv online a Revistei Progresiv.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content