
Cele 6 prioritati ale retailerilor si furnizorilor din FMCG in urmatorii trei ani
Manageri din 130 de mari companii producatoare de bunuri de larg consum au luat parte la sondajul realizat de organizatia de consltanta si cercetare de piataIGD in acest an, referitor la angajamentul clientilor si modul in care se desfasoara relatiile dintre acestia si retaileri.
In acest an, al noualea in care se desfasoara sondajul, economia arata semne minore de crestere. Marjele retailerilor si ale furnizorilor se afla sub presiune constanta, consumatorii devin tot mai atenti in gestionarea bugetului, in timp ce relatiile dintre retaileri si furnizori se complica pe zi ce trece.
In acest context, IGD a identificat sase prioritati ce-i vizeaza pe producatorii si retailerii din FMCG in urmatorii trei ani, care au fost explicate de Ian Walters, Commercial Development Manager in cadrul IGD.
1. Dezvoltarea de produse noi si inovatia
Furnizorii si retailerii nu au avut intotdeauna aceleasi prioritati in materie de dezvoltare a produselor noi si inovatie. In ultimii ani, furnizorii au considerat lansarea de produse noi mai importanta decat au facut-o retailerii, insa anul acesta pare ca cele doua parti s-au aliniat in aceasta privinta. Acest lucru dovedeste ca exista numeroase oportunitati pentru furnizorii care doresc sa introduca noi produse pe piata, insa acestea trebuie sa fie cu adevarat inovative, astfel incat sa aduca valoare categoriei si sa aiba viata lunga la raft.
Cu alte cuvinte, furnizorii trebuie sa fie suficient de flexibili pentru a reactiona corect la nevoile retailerilor si ale consumatorilor, utilizand si studii de shopper, pentru a livra in mod eficient produsele pe care si le doresc cumparatorii.
2. Capacitatea de a opera in sistem multi-channel
Industria FMCG se schimba intr-un mod accelerat, pe fondul modificarii comportamentului cumparatorilor si a avantului tehnologic, insa sistemul de retail multi-channel nu se refera doar la comertul online.
Cumparatorii nu recunosc canalele, ei cauta disponibilitate si consistenta indiferent de modalitatea lor de a face cumparaturi, indiferent ca fac asta cu un smartphone, o tableta, de la calculator sau in magazinul fizic. Retailerii incep sa recunoasca diferite obiceiuri de cumparaturi, in functie de canalul folosit. Aproape jumatate dintre retaileri si o treime dintre furnizorii participanti la sondaj considera capacitatea de a opera in sistem multi-channel ca fiind tot mai importanta pe parcursul urmatorilor trei ani. Furnizorii internationali, spre exemplu, se asteapta ca aceasta sa fie prioritatea absoluta pana in 2016.
3. Oportunitati pentru colaborari viitoare
Retailerii considera foarte importante oportunitatile de colaborare cu furnizorii. Ei cauta furnizorii potriviti, care pot negocia parteneriate pe termen lung. Acest lucru inseamna ca furnizorii trebuie sa inteleaga nu numai strategiile retailerilor, ci si modelul lor de business si criteriile financiare in functie de care iau decizii.
4. Calitatile top managementului
Account managerul zilelor noastre lucreaza intr-un mediu extrem de complex si dinamic, fiind responsabil cu toate aspectele relatiei firmei cu clientii sai. Ei joaca un rol important in parteneriatul furnizor-retailer, iar scopul lor principal este sa dezvolte strategii pentru noii clienti si cumparatori. In mare, furnizorii considera ca au reusit sa dezvolte relatii foarte bune cu majoritata retailerilor cu care lucreaza. Pe de alta parte, retailerii intrebati ce calitati trebuie sa aiba un furnizor de baza au declarat ca este nevoie de o abordare agila, care se sprijina pe o strategie bine gandita, si ca acest lucru ramane o provocare pentru cea mai mare parte a furnizorilor lor.
Retailerii cauta activ furnizori ai caror echipe comerciale sunt capabie sa ia decizii rapide si eficiente. Agilitatea si flexibilitatea reprezinta cheia succesului, mai ales atunci cand este vorba despre oportunitati sau initiative.
Unul din cinci furnizori care au participat la studiu au recunoscut ca nu au reusit sa dezvolte o strategie eficienta de segmentare a consumatorilor, in timp ce unul din trei a declarat ca intampina dificultati din cauza sistemelor care nu sunt capabile sa analizeze cheltuielile si eficacitatea promotiilor.
5. Intelegerea cumparatorilor
Atat retailerii, cat si furnizorii sunt de acord ca intelegerea comportamentului de consum este un subiect de maxim interes. Potrivit acestora, succesul pe termen lung este garantat de o strategie colaborativa, ce are in prim-plan cumparatorul.
In ciuda faptului ca furnizorii fac eforturi pentru a imbunatati aceasta zona, ea ramane inca polarizata. Rezultatele sondajului IGD arata ca, pentru furnizori, intelegerea comportamentului de consum va reprezenta o prioritate in urmatorii trei ani, alaturi de imbunatatirea strategiilor de pret si a activitatilor promotionale.
6. Imbunatatirea lantului de distributie
Eficienta lantului de distributie este foarte importanta pentru retaileri. In urma sondajului realizat anul trecut, IGD a remarcat lipsa unei corelari intre procedurile furnizorilor, lucru care este inca valabil pentru multe dintre companiile active in industria FMCG. Trebuie sa existe un scop comun al tuturor procedurilor, iar la ora actuala mai putin de 1 din 5 furnizori considera ca stau bine la acest capitol.
Sursa FOTO: Retail Detailz
Adaugă comentariu nou