FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Ce (an) am avut?

Ce (an) am avut?

Fabula cu greierele si furnica, devenita una dintre cele mai iubite poezii ale lui Toparceanu, s-a reformulat in zilele noastre ca banc. In aceasta varianta, greierele, care tot anul a cantat si s-a distrat, pleaca in iarna la Paris, chemat de un impresar care ii aude si apreciaza cantarea, spre deceptia furnicii care, muncita, ramane cu tot ce a agonisit, dar fara perspectiva... iesirii in lume. Poanta bancului, pe care nu imi permit sa il redau, este ca furnica il roaga pe greiere sa il salute nu tocmai de bine pe „unul, Toparceanu“ in cazul in care il intalneste la Paris.  „Cri, cri, cri, criza gri!“ pare sa fie refrenul preluat de la greiere si adaptat de furnica, al carei sistem de valori tocmai a fost dat complet peste cap.

Nu intamplator am recurs la povestea lor, in varianta umoristica. Odata pentru ca, in plina criza financiara, nu avem voie sa ne pierdem umorul, iar, pe de alta parte, pentru ca, in cazul retailului, combinatia dintre munca si spectacol este obligatorie. In cazul magazinului, furnica si greierele sunt o pereche buna, fiecare avand un rol la fel de important. Daca doar muncesti pentru magazinul tau, vei avea un numar de clienti limitat la cererea dictata de nevoile concrete de achizitie; daca, insa, reusesti sa adaugi un strop de atmosfera si de (in)cantare in schema de vanzare, vei reusi sa atragi si un segment de clientela care intra si cumpara din magazinul tau si pentru ca ii face placere.

De obicei, la sfarsitul anului ne intrebam cum a fost si cum va fi. In mod exceptional in acest an, cred ca doar pentru prima intrebare raspunsul poate fi clar. Pentru ce urmeaza, depinde prea putin de noi insine si prea mult de tot ce inseamna economia mondiala, in ansamblul ei. Asa ca vom face economie de previziuni si exces de privit inapoi. Perspectiva de bilant este oricum obligatorie, fiindca avem nevoie de ea pentru la anul, indiferent cum va fi acesta.

Cumparatorul are raspunsul
Cat am comunicat si cum? Ce actiuni am facut in magazin si cu ce rezultate? Cu siguranta, toate acestea au insumat niste rapoarte si niste cifre concrete, si-au demonstrat sau nu eficienta si, ca atare, au ramas sau nu in mixul de marketing pe care il aplicati pentru magazinul pe care il conduceti. 

In ultima perioada a anului este momentul sa adaugati inca o componenta importanta evaluarii actiunilor de promovare si de comunicare intreprinse peste an: sondarea directa a opiniei clientilor magazinului. Care promotii au fost eficiente, ati masurat prin vanzari; ce campanii de comunicare au functionat se reflecta in frecventa cu care clientii acceseaza magazinul; dar ce cred ei cu adevarat despre capitolul promovare si comunicare nu puteti afla decat de la ei. 

Fiind si final de an si inceput de an nou, puteti transforma acesta ocazie de a afla adevarul direct de la sursa, „ambaland“ aceasta investigare intr-o excursie la „Paris, orasul luminilor“ (asta doar de dragul de a reveni la morala bancului cu care am inceput) sau, in orice caz, „imbracand-o“ in haina unui eveniment care sa transforme intr-o sarbatoare comunicarea dintre magazin si clientii sai. 

Lansati la final de an si la inceput de an nou un chestionar prin care sa ii intrebati pe clienti ce prefera atunci cand vine vorba despre promovare si comunicare in magazin, cu exemple concrete din seria de activitati pe care le-ati facut, dar si completand cu actiuni pe care fie nu vi le-ati permis din motive de buget, de timp sau de logistica,  fie nu le-ati realizat fiindca nu ati gasit suportul partenerilor (producatori si distribuitori). 

Incercati sa aflati daca oamenii prefera promotiile sau reducerile de preturi, cadourile (si aici incercati sa aflati cat mai concret ce orizont de asteptare au) sau informatia suplimentara, intrebati-i daca asteapta servicii suplimentare sau complementare, ori daca au recomandari pentru modul in care se desfasoara in magazin activitatea de vanzare.

Cumparatorul detine... adevarul
Faceti-va acest cadou la final de an, de a afla direct de la clienti ce ati facut bine si ce puteti imbunatati pentru la anul. Imbinati intotdeauna efortul cu ambianta, in asa fel incat clientii sa va regaseasca mereu in forma (indiferent de ingrijorarile si eforturile cu care va confruntati). 

Adevarul este la mijloc, nu il detine nici furnica, si nici greierele. Adevarul este la consumator si, inca mai important, in sacosa lui. Mai exact: pe masa furnicii si in scripca greierului deopotriva. N-a fost un an usor si nici nu pare sa vina vreunul mai putin complicat. Acum aveti nevoie, mai mult ca oricand, sa fiti flexibili, atenti la detalii, sa impletiti cu maiestrie tehnica si arta de a vinde.

Intr-o piata in care se poate intampla ca cei care muncesc din greu sa ramana sorbind infrigurati o ceasca de ceai (imagine din banc...) si privind descumpaniti la cei care, relaxati si artisti, pleaca sa „cante” in Europa, aveti nevoie sa stiti exact ce si cat ati facut bine, corect si masurabil in anul care se incheie pentru a sti incotro si cum sa actionati in anul care vine.

Rezistenta si inspiratie maxime, 

La Multi Ani!

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content