
Carnea alba, cea mai populara
Barbatii consuma in general mai multa carne decat femeile, in special carnea de porc, de vita, de oaie sau de vanat, in timp ce femeile consuma mai multa carne de pasare sau de peste in comparatie cu barbatii. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu recent realizat de compania de cercetare Synovate Romania, pentru Magazinul Progresiv. Esantionul, reprezentativ la nivel national, a cuprins 1500 de respondenti cu varste intre 18 si 64 de ani.
Indiferent de tip, bucurestenii consuma mai putina carne comparativ cu media per total esantion. De exemplu, doar 83% consuma carne de pasare, comparativ cu procentul per total esantion de 91%, numai 68% consuma carne de porc, comparativ cu media totala de 81% si doar o zecime dintre bucuresteni consuma carne de oaie, comparativ cu 24% media pe totalul respondentilor chestionati.
Cei mai multi responenti, aproximativ jumatate dintre cei chestionati (45%) consuma carne o data la doua-trei zile, pentru aproape o treime (27%), carnea nu lipseste din meniul zilnic, in timp ce 22% dintre persoanele intervievate consuma carne o data pe saptamana. Diferente semnificative inregistreaza categoria de varsta 55-64 de ani si categoria respondentilor cu venituri mai mici de 900 de lei, intrucat doar 17 % dintre respondentii apartinand fiecareia dintre aceste doua categorii includ carnea in meniul zilnic, comparativ cu media per total esantion de 27%.
Loc de achizitie
La nivelul intregului esantion, locul principal pentru cumpararea carnii proaspete este supermarketul, pozitia secunda in preferintele cumparatorilor fiind ocupata de hypermarket, in special in Bucuresti, unde aproape jumatate dintre locuitori mentioneaza hypermarketul drept locul de unde achizitioneaza cel mai des carne proaspata pentru consumul in gospodarie, in defavoarea supermarketului, care inregistreaza un scor de doar 17 procente. Cei mai multi respondenti prefera sa cumpere intre 1-2 kg de carne proaspata la o ocazie de cumparare, mai ales bucurestenii, care intregistreaza un scor (53%) cu zece puncte procentuale mai mare fata de media pe total esantion (43%).
Frecventa de cumparare si consum
Aproape jumatate dintre respondenti (47%) cumpara carne proaspata o data pe saptamana. Ceva mai mult de o cincime (22%) din totalul persoanelor intervievate cumpara carne proaspata de cateva ori pe saptamana, diferente semnificative inregistrand in aceasta directie capitala, intrucat aproape 40% dintre bucuresteni cumpara carne proaspata de cateva ori pe saptamana. De asemenea, in special locuitorii din urban cumpara carnea proaspata de cateva ori pe saptamana (28%), in timp ce procentul pentru locuitorii din rural este de 14, cu 6% mai mic decat media per total esantion. Situatia se inverseaza pentru cumpararea cu o frecventa de o data la doua saptamani, in acest caz locuitorii din mediul rural depasind media pe esantion (20% comparativ cu 16%). Carnea alba - de pasare sau peste - este cea mai populara, marea majoritate a respondentilor (65%) consumand cel mai des acest tip de carne. Unul din cinci respondenti consuma carne rosie cel mai des, in timp ce aproximativ 15% dintre respondenti consuma cantitati egale de carne alba si carne rosie. Diferente importante in consum se inregistreaza in functie de sexul respondentilor, femeile (72%) consumand mai mult carne alba comparativ cu barbatii (58%). Situatia se inverseaza in cazul carnii rosii, circa un sfert dintre barbati afirmand ca cel mai des consuma carne rosie, comparativ cu doar 14% din total femei. Trei sferturi dintre persoanele interviate la nivelul intregului esantion cumpara carnea proaspata pentru a fi consumata imediat sau intr-un interval scurt de timp (doua-trei zile). O diferenta semificativa se inregistreaza in Bucuresti, unde aproape noua din zece respondenti cumpara carnea proaspata pentru consumul imediat.
Valabilitatea
Majoritatea romanilor (85%) verifica termenul de garantie a carnii pe care o cumpara. Un scor semnificativ mai mic il inregistreza respondentii din vestul tarii (68%). De asemenea, in vestul tarii intalnim persoanele care sunt cel mai putin atente la data sacrificarii si la provenienta carnii, cu scoruri semnificativ mai mici comparativ cu media per total esantion. Astfel, doar 13% dintre respondentii din vestul tarii verifica data sacrificarii si doar 14% verifica originea carnii proaspete pe care o achizitioneaza. Persoanele care acorda mai multa atentie verificarii acestor elemente sunt mai ales respondentii cu studii superioare. Se inregistreaza totusi un procent de 12% dintre chestionati care nu verifica nimic legat de termenul de garantie, data sacrificarii sau originea carnii si aici intalnim persoanele tinere (18-24 ani), de asemenea persoane cu un nivel scazut de educatie, persoane care momentan nu au un loc de munca si cele cu venituri pe gospodarie mai mici de 900 de lei.
Marcile, notoritetate mica
Atunci cand au fost rugati sa mentioneze spontan marci de carne de pasare, unu din patru respondenti nu au putut nominaliza nicio marca. Agricola Bacau reuseste sa obtina o notorietate spontana de 24%, mai mare decat orice
alt competitor. Foarte putini cumparatori de carne de pasare raman fideli unei marci. Agricola Bacau se bucura de cea mai mare notorietate cand vine vorba despre marca de carne de pasare consumata cel mai des in randul consumatorilor.
Pentru mai multe informatii, puteti descarca studiul integral.
Adaugă comentariu nou