
Ca scos din cutie
Pentru succesul unui magazin, ambianta este la fel de importanta ca oferta de produse si ca prestatia vanzatorilor. Atmosfera se compune, deopotriva, din aranjarea spatiului, a rafturilor si a decoratiunilor din magazin. La ea contribuie esential mirosurile care il intampina pe client si atitudinea celor care il servesc, dar, mai presus de toate, curatenia si prospetimea spatiului. Un magazin curat nu numai ca este imbietor, ci si inspira incredere atat in produsele, cat si in serviciile pe care le pune la dispozitia clientilor.
Odata cu prospetimea primaverii, si mai ales cu spiritul ei de primenire autentic si molipsitor, e potrivit sa luam in discutie curatenia care trebuie sa domneasca in orice spatiu de vanzare. Desi, in esenta, pare de la sine inteles ce trebuie sa insemne curatenia intr-un magazin, iar subiectul pare banal precum mersul pe jos, ni se intampla tuturor sa mai gasim prin rafturi produse prafuite sau murdare, sa ni se mai lipeasca talpa pantofilor de cate o podea necuratata sau sa ne murdarim pe mana dupa ce am pus in cosul de cumparaturi o casoleta de carne, un pachet de branza ori dupa ce am ales cartofii pe care dorim sa ii cumparam.
Grija sefului de magazin este aceea de a se asigura ca in fiecare moment in care este deschis, spatiul de vanzare arata impecabil. In retail nu se poate accepta un alt termen pentru a descrie nivelul igienei in care se desfasoara activitatea. Din acest motiv, este mereu ceva de facut la rafturi, la casa sau la tejghea si in spatiul de trafic al oricarui magazin. Produsele care se misca mai greu din raft nu trebuie sa capete, in niciun caz, „patina vremii” doar pentru ca sunt accesate mai rar de catre clienti. Retailerul are obligatia sa se asigure ca absolut fiecare produs pe care il comercializeaza este in perfecta stare si ca arata, asa cum se si cuvine, „ca nou”. Cel mai mic semn de alterare a acestui mod obligatoriu de prezentare a oricarui produs va fi un motiv suficient pentru consumator sa il aseze inapoi in raft, renuntand sa il mai achizitioneze. In plus, va dobandi si un sentiment de disconfort.
Instrumentele curateniei in retail
Ca si in cazul oricarui alt spatiu care trebuie curatat, matura, aspiratorul, pamatuful, lavetele si mopul sunt instrumentele elementare, care trebuie sa ramana, insa, discrete si sa functioneze doar in orele in care magazinul este inchis. Pe langa curatenia de rutina, se impune sa completati cu „instrumentele” potrivite mentinerea si asigurarea curateniei spatiului, dar si a igienei personalului si chiar a consumatorilor. In timpul manipularii produselor, se poate intampla ca mainile sau suprafetele de lucru (tejgheaua sau banda casei de marcat) sa se murdareasca; trebuie sterse imediat urmele lasate de un ambalaj sigilat mai precar sau de anumite pachete care prin forta lucrurilor sunt umede (produsele congelate si refrigerate, pachetele de carne proaspata, pachetele cu branzeturi, florile sau unele legume etc).
De aceea, este indicat sa puneti la dispozitia vanzatorilor „solutii” care sa mentina igiena si curatenia: lavete umede de sters banda de la casa, manusi pentru rafturile de paine, servetele umede sau uscate pentru rafturile de carne, branzeturi sau legume. e de alta parte, este recomandat sa subliniati prezenta la raft a unor produse de curatenie, eventual intr-un parteneriat sau intr-o campanie comuna cu producatorul, care sa va sustina cu materiale de promovare sugestive si atractive. Astfel, le reconfirmati consumatorilor ca se gasesc intr-un magazin care apreciaza curatenia si care o incurajeaza si recomanda mai departe.
Curatenie si acuratete
Curatenia si ordinea merg mana in mana. Una fara cealalta creeaza automat sentimentul de devalmasie, de vraiste, fiindca per ansamblu imaginea de spatiu bine organizat este data de fiecare detaliu care o compune. Atat in materie de organizare a categoriilor si de plasare a produselor in raft, cat si in ceea ce priveste modul in care produsele sunt semnalizate si promovate in magazin, este important ca lucrurile sa se sincronizeze si sa compuna un „tablou” unitar. Orice material de promovare la punctul de vanzare trebuie sa fie simplu, sa transmita un mesaj scurt si clar si sa functioneze eficient in economia comunicarii in magazin. Pentru a consolida ideea de calitate garantata, de prospetime si de curatenie, va puteti ajuta de wobblere sau stoppere care sa reitereze aceste idei. Consumatorii vor fi placut surprinsi sa nu regaseasca doar etichete si preturi printre informatiile pe care le furnizati, ci si evidenta unei griji permanente pentru ordine si igiena. De exemplu, puteti folosi ca vizual de semnalizare pentru stoppere desene cu manusi albe ca cele de chelner, care sa induca ideea unei serviri ireprosabile.
Imi amintesc din copilarie expresia „curat ca scos din cutie”. Si pentru ca a venit vorba despre ireprosabil, ajungem si la unul dintre detaliile-cheie ale aspectului impecabil de curat de care trebuie sa dispuna magazinul: elementul viu, viata magazinului - vanzatorul. Tinuta, uniforma, vestimentatia vanzatorilor trebuie sa fie nu numai adaptata la imaginea magazinului, dar si ingrijita si curata ca la farmacie. Tot ceea ce tine de infatisarea si comportamentul vanzatorilor trebuie sa se incadreze in cele mai stricte reguli ale igienei. Nu este suficient ca vanzatorii sa fie curati si ingrijiti, ci este obligatoriu ca grija si atentia lor pentru mentinerea curateniei sa fie permanente.
Ca profil uman, acestia trebuie sa se caracterizeze prin meticulozitate si pedanterie, trasaturi care se vor vedea in modul in care le inmaneaza acestora produsele sau le asaza produsele in sacose. Vitrina si zona din exteriorul magazinului trebuie amenajate si intretinute cu aceeasi atentie. Intrarea in magazin trebuie sa dispuna obligatoriu de gratar si covor pentru curatat incaltamintea, in asa fel incat traficul dinspre exterior spre interior sa nu fie un factor care sa ameninte curatenia podelei magazinului. Faceti curatenie zilnic, dar niciodata de fata cu clientii, cu exceptia micilor accidente inevitabile cand ceva se sparge sau se rastoarna din raft. Lasati-i pe consumatori sa constate din mers ca va preocupa acest detaliu, folositi personal dedicat activitatilor de curatenie, spalati cat mai des vitrina si interiorul magazinului, dar intotdeauna dupa orele de program. Fiti harnici, dar fiti discreti, ca sa parafrazam mesajul unui producator celebru de produse de curatenie!
Tot ceea ce intreprindeti pentru starea de curatenie a magazinului trebuie sa urmareasca doua scopuri: sa asigure si sa confirme standardele de igiena obligatorii si sa le induca si consumatorilor un comportament prin care sa aprecieze si sa respecte curatenia care li se pune la dispozitie.
Adaugă comentariu nou