
Bucurestiul, printre cele mai ieftine orase in materie de cost al vietii
In cel mai recent studiu asupra costului vietii, “Worldwide Cost of Living 2014”, realizat de divizia Intelligence din cadrul The Economist, Bucurestiul se numara printre cele mai ieftine orase din lume. Ocupand pozitia 126 in acest top, Capitala are un cost al vietii similar cu cel din orase precum Riad, Panama, Alger, Damasc sau Mumbai.
Potrivit raportului realizat de The Economist, in Bucuresti pretul mediu pentru un kilogram de paine este in prezent de 2,07 dolari (aproximativ 6,7 lei), o sticla de vin de masa (750 ml) costa in medie 4,12 dolari (circa 13,4 lei), un pachet de 20 de tigarete are un pret mediu de 4,16 dolari (13,5 lei), in timp ce un litru de benzina fara plumb costa, in medie, 1,75 dolari (5,7 lei). Conform studiului, preturile pentru produsele alimentare folosite ca exemplu sunt ceva mai ridicate anul acesta decat in 2013, insa nivelul lor este mai scazut decat cel inregistrat in urma cu cinci ani; pe de alta parte, in cazul tigaretelor si al carburantilor, preturile au mentinut o tendinta constanta de crestere.
Analistii The Economist sustin ca raportul calitate-pret intalnit in comertul romanesc este unul din motivele pentru care nu a avut loc nici mult-anticipata migratie a fortei de munca dupa eliminarea restrictiilor pe piata Uniunii Europene in ianuarie 2014. Economia Romaniei da semne de revenire si chiar daca salariile sunt inca mici in raport cu standardele europene, la fel sunt si preturile, ceea ce face dificila decizia de a pleca. O situatie similara exista si in orase precum Panama, Riad sau Jeddah (Arabia Saudita), unde costul vietii este scazut, iar mediul este unul relativ stabil; in Arabia Saudita, de exemplu, preturile sunt controlate de autoritati, astfel incat foarte multe produse beneficiaza de preturi accesibile.
Jumatate din cele mai scumpe zece orase ale lumii sunt in Europa
Anul 2014 se prezinta ceva mai optimist la nivel european, unde sunt asteptate cresteri pentru anumite piete si incetinirea declinului pentru altele. Astfel, orasele din Europa au mai avansat in topul realizat de The Economist. Trei dintre cele mai scumpe cinci orase din top se afla in Europa, continent din care fac parte jumatate din orasele prezente pe primele zece pozitii ale acestui clasament.
Spre deosebire de pietele asiatice, cele europene nu au un anumit produs sau o categorie de produse care sa ridice costul vietii, ci o gama larga de produse si servicii scumpe. Un exemplu in acest sens este Parisul, care ocupa pozitia a doua in topul realizat de The Economist, cu sase locuri mai sus fata de anul trecut; in cazul acestuia nu exista produse sau categorii de produse cu preturi disproportionate, dar orasul francez s-a dovedit a fi mai scump ca alte localitati in sapte din cele zece categorii incluse in acest studiu.
Privind spre cele mai scumpe orase in functie de categorie, este interesant de notat ca orasele asiatice au tendinta de a fi scumpe in materie de retail alimentar, Tokio fiind cap de lista in acest sens. In ceea ce priveste orasele europene, acestea au tendinta de a practica preturi mai mari in categoriile de relaxare si divertisment.
Potrivit “Worldwide Cost of Living 2014”, Singapore este cel mai scump oras din lume. Pe locul al doilea se afla Paris, urmat de Oslo, Zurich si Sydney. Clasamentul celor mai scumpe zece orase din lume este completat de Caracas, Geneva, Melbourne, Tokio si Copenhaga.
Despre studiu
“Worldwide Cost of Living 2014” este un sondaj bianual realizat de divizia Intelligence din cadrul The Economist, care compara preturi individuale pentru 160 de produse si servicii (produse alimentare, imbracaminte, articole pentru locuinta si pentru ingrijirea personala, chirii, transport, utilitati, scoli private si costuri recreationale). Sondajul propriu-zis este o aplicatie conceputa sa ajute managerii de resurse umane si departamentele financiare sa calculeze alocatiile si pachetele compensatorii pentru expati si cei care calatoresc in interes de serviciu.
Pentru realizarea fiecarui sondaj sunt colectate peste 50.000 de preturi individuale dintr-o mare varietate de magazine: supermarketuri, magazine cu preturi medii si magazine de specialitate, cu preturi mai ridicate. Preturile reflecta costurile pentru cel putin 160 de produse in fiecare oras analizat. Acestea nu sunt preturi recomandate pentru retail si nici costurile producatorului; ele reprezinta exact ceea ce plateste clientul. Preturile astfel centralizate sunt convertite in dolari americani folosind rata de schimb in vigoare si apoi sunt ponderate pentru obtinerea indicilor comparativi.
Adaugă comentariu nou