
Brandurile mari raman pe pozitii
Cu vanzari superioare cafelei solubile, cafeaua macinata ramane unul dintre produsele de baza din cosul de consum, cu un grad mare de fidelizare a consumatorilor. Desi tot mai multe branduri de import si marci private ale retailerilor si-au facut loc pe rafturile magazinelor, piata cafelei macinate este in continuare una concentrata, cu doi jucatori dominanti – Kraft Foods si Strauss.
In privinta cotei de piata cumulate a primilor cinci jucatori - Kraft Foods, Strauss, Tchibo, marcile proprii ale retailerilor si Amaroy - totalizeaza, in functie de volumul vanzarilor, 87,2% din categoria analizata, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Nielsen valabile pentru perioada iunie 2011 – mai 2012.
In Top 5 valoric apare un producator autohton, Cafea Fortuna (care detine in portofoliu brandul Fortuna), situat pe locul al 4-lea, iar marcile private ale retailerilor ies din clasament. Valoric, categoria este chiar mai concentrata in mainile primilor cinci jucatori, cota cumulata fiind de 88,6%.
Cele mai importante branduri de cafea pe piata romaneasca sunt Jacobs (din portofoliul Kraft Foods), Doncafé, Fort (ambele produse de Strauss), Tchibo si Fortuna. Valoric, cele cinci marci cumuleaza 79,4% in retail, iar in functie de volum ele reprezinta 76,6% din categorie, pe piata romaneasca.
Dintre canalele de distributie, retelele de retail modern domina vanzarle in categorie, cu o cota de piata de 63,7% in volum si de 59,6% in valoare. In cazul canalelor din retailul traditional, vanzarile cele mai mari sunt inregistrate de magazinele alimentare (21 - 40 mp) care detin 14,3% din volumul si 16,1% din valoarea vanzarilor, precum si de magazinele alimentare mici (<20 mp), cu 11,5% din volum si 12,7% din valoarea vanzarilor totale.
Categorii cu potential de asociere la raft:
- Lapte condensat pentru cafea;
- Cofee creamers (adaosuri pentru cafea);
- Condimente pentru cafea;
- Filtre pentru cafea;
- Ciocolata.
Adaugă comentariu nou