FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Barometru GfK: Optimismul romanilor, in usoara revenire

Barometru GfK: Optimismul romanilor, in usoara revenire

Dupa primele trei luni ale acestui an, Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana releva o usoara revenire a optimismului romanilor, cu toate ca increderea acestora este, inca, cea mai scazuta din Europa.

Potrivit Barometrului GfK, in primul trimestru din acest an, indicele de incredere a populatiei a inregistrat o crestere fata de media anului trecut, ajungand de la -54 la -46.

„Aceasta usoara revenire a optimismului cred ca are la baza cresterea salariilor in sectorul public cu 15%, dar si declaratiile autoritatilor privind iminenta iesire a tarii din criza. Pe de alta parte, probabil ca este si un semn ca romanii au obosit sa fie campionii pesimismului si privesc din ce in ce mai mult partea plina a paharului”, a explicat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Cu toate acestea, situatia prezenta a finantelor familiei nu este una dintre cele mai imbucuratoare, in medie 67% dintre romani declarand in primele trei luni ale anului ca aceasta este mai rea decat cu un an in urma, nivelul pesimismului ramanand relativ stabil fata de media anului 2010.
Totusi, romanii se arata mult mai increzatori privind viitorul, doar 43% dintre ei declarand ca se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, comparativ cu peste jumatate dintre ei, care spuneau acelasi lucru la nivelul intregului an 2010.

Peste jumatate dintre romani reusesc cu greu sa-si acopere cheltuielile curente

Aproape 84% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimul an, in timp ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari, numai 56% dintre ei declarandu-se pesimisti. Mai mult de jumatate dintre romani (56%) admit ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile curente, in vreme ce un sfert spun ca au datorii, procent care ramane unul record pentru ultimii ani.

Increderea in stabilitatea locurilor de munca cunoaste si ea un usor reviriment, atingand cele mai ridicate cote de la debutul crizei in Romania. 73% estimeaza ca rata somajului va creste, in timp ce aproape 7% anticipeaza o scadere.
Pe de alta parte, opiniile privind inflatia, atat pentru anul care a trecut, cat si pentru urmatorul sunt dintre cele mai negative din ultimii zece ani. 93% dintre romani observau in luna martie ca preturile au crescut in ultimele 12 luni, in vreme ce 8 din 10 romani se asteapta ca acelasi lucru sa se intample si in 2011.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.
Institutul de cercetare GfK Romania a fost fondat in 1992 si este parte integranta a Grupului GfK.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content