Barometru GfK: Optimismul romanilor, in usoara revenire | Progresiv

Dupa primele trei luni ale acestui an, Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeana releva o usoara revenire a optimismului romanilor, cu toate ca increderea acestora este, inca, cea mai scazuta din Europa. Barometru GfK: Optimismul romanilor, in usoara revenire

Potrivit Barometrului GfK, in primul trimestru din acest an, indicele de incredere a populatiei a inregistrat o crestere fata de media anului trecut, ajungand de la -54 la -46.

„Aceasta usoara revenire a optimismului cred ca are la baza cresterea salariilor in sectorul public cu 15%, dar si declaratiile autoritatilor privind iminenta iesire a tarii din criza. Pe de alta parte, probabil ca este si un semn ca romanii au obosit sa fie campionii pesimismului si privesc din ce in ce mai mult partea plina a paharului”, a explicat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Cu toate acestea, situatia prezenta a finantelor familiei nu este una dintre cele mai imbucuratoare, in medie 67% dintre romani declarand in primele trei luni ale anului ca aceasta este mai rea decat cu un an in urma, nivelul pesimismului ramanand relativ stabil fata de media anului 2010.
Totusi, romanii se arata mult mai increzatori privind viitorul, doar 43% dintre ei declarand ca se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, comparativ cu peste jumatate dintre ei, care spuneau acelasi lucru la nivelul intregului an 2010.

Peste jumatate dintre romani reusesc cu greu sa-si acopere cheltuielile curente

Aproape 84% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimul an, in timp ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari, numai 56% dintre ei declarandu-se pesimisti. Mai mult de jumatate dintre romani (56%) admit ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile curente, in vreme ce un sfert spun ca au datorii, procent care ramane unul record pentru ultimii ani.

Increderea in stabilitatea locurilor de munca cunoaste si ea un usor reviriment, atingand cele mai ridicate cote de la debutul crizei in Romania. 73% estimeaza ca rata somajului va creste, in timp ce aproape 7% anticipeaza o scadere.
Pe de alta parte, opiniile privind inflatia, atat pentru anul care a trecut, cat si pentru urmatorul sunt dintre cele mai negative din ultimii zece ani. 93% dintre romani observau in luna martie ca preturile au crescut in ultimele 12 luni, in vreme ce 8 din 10 romani se asteapta ca acelasi lucru sa se intample si in 2011.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate in fiecare luna.
Institutul de cercetare GfK Romania a fost fondat in 1992 si este parte integranta a Grupului GfK.

AAylex One restaurant Cocorico in parteneriat cu Auchan
AAylex ONE deschide primul restaurant Cocorico în parteneriat cu Auchan
Grupul AAylex ONE, producătorul brandului de carne de pui Cocorico, demarează un parteneriat cu Auchan Retail România și lansează un nou concept...
ATAC Galati Atac by Auchan hipermarket discounter hiperdiscounter deschidere magazin nou. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro.
ATAC by Auchan ajunge la cel de-al cincilea magazin
Auchan deschide un nou magazin ATAC Hiper Discount, formatul cu cele mai mici prețuri al rețelei, în Galați, după unitățile inaugurate în...
Logistica Supply chain colete transportatori firma de curierat. Colete trimise de la magazine si parteneri. Vezi pe revistaprogresiv.ro.
Packeta România ajunge la 1.800 magazine online și selleri parteneri
Packeta România, platformă digitală globală pentru ecommerce, parte din Packeta Group, anunță extinderea rețelei de magazine online și...
Nestle_rezultate financiare primul semestru 2024
Nestlé România, creștere organică de trei ori mai mare decât media grupului
Grupul Nestlé a înregistrat pentru primele șase luni ale acestui an o cifră de afaceri de 45 de miliarde de franci elvețieni, marcând un avans...