
Avem o lege, cum procedam?
Parafrazarea celebrei sintagme a catavencilor mi s-a parut cel mai bun titlu si cea mai buna sintetizare a subiectului „la moda” in aceasta toamna. Speranta comerciantilor ca Legea comercializarii produselor alimentare sa nu fie promulgata s-a spulberat intr-o zi de 14 octombrie, iar, la ora la care cititi aceste randuri, probabil ca ea a intrat deja in vigoare. Scriam, de asemenea, in editia trecuta ca, in asteptarea promulgarii legii, comentariile sunt de prisos. Cum evenimentul s-a produs, comentariile devin necesare.
La conferinta de toamna a revistei noastre s-a dezbatut acest subiect mai ales din punct de vedere juridic, iar un articol pe aceasta tema puteti citi la pagina 21. Ceea ce doresc sa va ofer in continuare este punctul de vedere al unui comerciant, exprimat la acelasi eveniment. Referindu-se la modul in care recesiunea a schimbat relatiile furnizor – retailer, directorul de achizitii al Provera, Aura Radulescu, a atins si subiectul acestei legi si modul in care ea va influenta aceste relatii si activitatea comerciala in general.
Dincolo de neclaritatile si ambiguitatile textului, recunoscute chiar si de initiatorii lui, Legea comercializarii produselor agroalimentare ar putea avea si alte efecte. Aura Radulescu a enumerat cateva: disponibilizari in intregul lant comercial, cu efecte in cresterea somajului, diminuarea veniturilor comerciantilor tradusa in cresterea preturilor produselor alimentare (si nicidecum scaderea lor, asa cum sustin autorii legii), reducerea accentuata a investitiilor cu efecte negative asupra produsului intern brut, reducerea competitivitatii si eficientei din cauza reglementarii excesive, orientarea comerciantilor catre importuri (cu dublu efect: cresterea deficitului de cont curent si defavorizarea producatorilor interni) si micsorarea termenelor de plata cu consecintele aferente - blocaje financiare, marirea costurilor logistice etc.
Cum contractele comerciale actuale trebuie ajustate conform noii legi in termen de 60 de zile de la intrarea sa in vigoare, mai putem adauga la capitolul consecinte si preocuparea comerciantilor de a modifica aceste contracte, in loc sa se concentreze pe negocierile pentru anul viitor.
Oficialul Provera a mai atras atentia asupra unor reglementari legislative menite sa influenteze activitatea comerciala, cum ar fi discutiile privind cota TVA si de impozitare, legislatia responsabilitatii fiscale sau aprobarea reformelor administratiei fiscale, revizuirea legislatiei privind pensiile sau amendamentele la legislatia bancara.
Asadar, fie ca sunteti comercianti sau furnizori, legislatia va fi un punct de preocupare si atentie si mai pregnant, in 2010.
Adaugă comentariu nou