
Asa manager, asa magazin
Din exterior, magazinul este perceput exclusiv ca un spatiu de vanzare, al carui scop unic este acela de a mijloci intalnirea dintre produse si consumatori, in vederea comercializarii. Din perspectiva celui care il gestioneaza, el este deopotriva spatiu de retail si o companie cu angajati, furnizori, clienti si concurenta.
Implicit, cu o oferta de produse si servicii si cu obiective de indeplinit, prin tactici si strategii adaptate pietei. Ambele calitati ale spatiului de vanzare sunt la fel de importante si se influenteaza reciproc. De aceea, rolul managerului este vital pentru bunul mers al magazinului, iar competentele lui trebuie sa corespunda profilului unui foarte bun organizator, dar si al unui lider inspirational, cu abilitati pe cat de multiple, pe atat de diverse.
Dupa cum magazinul este prin definitie un spatiu al diversitatii, la fel si calitatile de care trebuie sa dispuna managerul de magazin stau sub semnul unei variatiuni de capabilitati si chiar talente. Pentru a putea echilibra cele doua planuri, cel din magazin cu cel din „culisele” lui, sunt necesare atat cunostinte concrete de retail si de management, cat si inzestrari naturale care tin de temperament si structura umana. Sfera de activitate cuprinde multe zone distincte, care doar impreuna au un rezultat coerent; altfel, sunt mici departamente de sine statatoare, cu atributii si responsabilitati foarte specifice.
Orice sincopa, la oricare dintre ele, risca sa se vada la tejghea, la raft sau la casa de marcat. Una fara alta nu pot functiona, dar fiecare are propriile cerinte si rigori: spatiul propriu-zis, aprovizionarea, organizarea echipei, relatia cu furnizorii, activitatile de marketing, relatia cu clientii, cu autoritatile si cu ariile de interferenta ale magazinului, toate se aduna pe masa si in agenda de lucru a managerului de magazin. Din fiecare dintre aceste subiecte deriva o serie de multe alte detalii si activitati care trebuie gandite, delegate, incredintate cui trebuie si duse la bun sfarsit. Indiferent ca vorbim despre un magazin mic sau mare, preocuparile celui care il conduce sunt cam aceleasi. Difera doar anvergura, dar nu si specificul muncii. Odata deschisa usa unui magazin, managerul lui trebuie sa demonstreze ca este:
- bun comerciant – managerul magazinului trebuie sa stapaneasca perfect arta vanzarii si sa cunoasca in amanunt modul de functionare si de organizare al unei astfel de companii; simtul pietei si capacitatea de a se adapta la tendinte sunt obligatorii pentru un retailer. Cunoasterea consumatorului, arta negocierii, pulsul pietei, orientarea spre cele mai moderne si profitabile produse sunt reperele unui bun comerciant care nu doar vinde, ci si conduce;
- bun organizator – de la marfa pana la oameni, in magazin totul trebuie sa functioneze perfect si pentru ca activitatea de comert sa decurga bine este obligatoriu sa domneasca ordinea si buna organizare. Consumatorii intra si pleaca, se misca printre rafturi si vor sa gaseasca repede tot ceea ce au nevoie; produsele sunt si ele intr-o continua miscare, iar asta este doar ce se vede cu ochiul liber. Negocierile cu furnizorii, politicile de preturi, organizarea interna a echipei si a spatiului, strategiile de marketing si comunicare, activitatile de merchandising, pozitionarea magazinului in piata, crearea si mentinerea unei imagini pozitive sunt doar cateva dintre activitatile care nu se pot derula fara gandirea, implicarea si supervizarea unui bun organizator care sa stie sa coordoneze toate aceste „rotite” care impreuna alcatuiesc mecanismul aflat in continua miscare al magazinului. Acest lucru este valabil chiar si atunci cand magazinul este inchis si, ca si in cazul restaurantelor, ce e la vedere nu trebuie sa fie afectat din cauza muncii necontenite din „bucataria interna”. Doar cu spirit de organizare foarte bun si cu o coordonare perfecta a tuturor departamentelor si actiunilor se poate mentine o atmosfera placuta, profesionista si care sa incurajeze clientii sa isi petreaca in magazin cat mai mult timp.
- lider care sa inspire si sa motiveze – prin capabilitati si comportament, prin atitudine si puterea exemplului personal, managerul magazinului isi construieste o relatie cu subalternii in care are rolul sa ii mobilizeze spre o conduita profesionista. Cu fermitate si reguli clar stabilite, dar si cu diplomatie si inspiratie, el trebuie sa ii coordoneze pe angajati intr-o maniera care sa ii asigure posibilitatea unui control permanent, dar subtil, care sa nu il pozitioneze ca pe un factor de stres in cadrul echipei.
Fie ca sunt vanzatori si interfereaza direct cu clientii, fie ca lucreaza in departamentele si birourile magazinului, angajatii functioneaza mai bine daca atmosfera este relaxata si daca dobandesc sentimentul ca serviciul este cea de-a doua familie a lor. Aici intervine talentul de lider al managerului si asta este diferenta dintre un lider si un sef. Tinuta, consecventa si comportamentul profesionist al managerului au rolul de a-i educa pe subalterni in acelasi spirit al ordinii si al autocontrolului, al lucrului bine facut.
Incidentele neplacute, cu siguranta inerente, trebuie surmontate cu decenta, fler si corectitudine, in asa fel incat cel care a gresit sa devina pe deplin constient ca trebuie sa suporte consecintele, fara ca managerul sa apara drept un zbir fara inima si fara ca ceilalti angajati sa ramana cu impresia ca se pot abate de la regulament sau ca cel care are rolul de a-i conduce ia decizii personale, dictate de o stare de spirit de moment sau de o reactie bazata pe instinct. Imaginea pe care managerul si-o creeaza in ochii subalternilor este extrem de importanta pentru modul in care ei vor intelege sa isi creeze, la randul lor, propria imagine in fata clientilor. Tendinta angajatului este sa se ascunda de sef si sa isi urmeze cu convingere si cu draga inima liderul!
- vector de imagine, in interior si in exterior – in fond, managerul este el insusi o parte importanta din imaginea pe care magazinul si-o cladeste in randul publicului si in piata. Daca vorbim despre un magazin mic, de cartier, prezenta managerului este foarte vizibila in ochii clientilor, adeseori ei cunoscandu-se fie personal, fie doar din vedere. Daca vorbim despre un magazin mare, managerul este de multe ori interfata cu publicul larg, prin intermediul presei sau al evenimentelor si al activitatilor pe care le organizeaza in cadrul magazinului. Managerul este emblematic pentru magazinul pe care il conduce si, atunci cand actioneaza cu profesionalism, imprima asupra echipei lui si asupra clientilor o imagine pozitiva, de incredere, benefica pentru activitatea si reputatia magazinului.
- generator de spirit constructiv, intreprinzator. La randul lor, angajatii magazinului trebuie sa isi mentina permanent interesul fata de magazin. Este locul lor de munca si, ca atare, trebuie sa fie prezenti nu doar fizic, ci si mental si emotional. Pentru a realiza acest lucru, managerul trebuie sa gandeasca programe si actiuni care sa ii motiveze nu numai sa isi indeplineasca datoria conform regulilor interne, dar si sa fie pro-activi si dornici sa se implice. Practic, vanzatorii magazinului fac parte dintre aliatii cei mai apropiati ai managerului in lupta cu piata, cu concurenta si cu adaptarea din mers la contextul acesteia. Un manager bun nu le tot spune oamenilor lui ce si cum sa faca, ci ii incurajeaza sa gandeasca, implicandu-i si pe ei in strategia de comunicare elaborata pentru clienti sau in mercantizarea magazinului; intalnirile regulate cu personalul magazinului il ajuta pe manager sa isi consolideze in mod natural echipa si sa nu piarda nicio clipa contactul cu realitatea cea mai intima a magazinului sau.
Vanzatorii sunt si ei consumatori, au rude si prieteni care au opinii despre acest domeniu. Un manager de magazin care incurajeaza dialogul si impartasirea ideilor in cadrul echipei lui, are sanse mai mari de a-si face cunoscut faptul ca are o viziune pozitiva, optimista, care vizeaza succesul. Pentru echipa este foarte motivanta aceasta abordare. Ca manager, solicitati-le angajatilor sa isi exprime propriile idei fata de felul in care functioneaza magazinul. In definitiv, ei sunt interfata cu clientii si, ca urmare, ei sunt cei care detin informatii extrem de pretioase despre comportamentul clientilor, despre obiceiurile lor de consum si despre reactiile acestora. Stabiliti impreuna obiective precise, tinte de succes pentru fiecare punct al planului de comunicare si de activitati si oferiti recompense si bonusuri declarate inca de la inceput celor care ating astfel de realizari.
- un inovator – managerul magazinului este mereu la curent cu tendintele de consum si urmareste cu atentie ce merge bine in piata si ce urmeaza sa apara nou in materie de retail. In plus, experienta si dinamica muncii lui sunt sanse ca acesta sa isi dezvolte un simt vizionar si inovator, care sa il ajute sa valorifice oportunitatile si sa vina permanent cu schimbari care sa imbunatateasca performantele magazinului. Un manager eficient incearca sa fie mereu cu un pas inaintea concurentei, pentru ca preocuparea lui principala este sa isi diferentieze oferta in piata.
In orice magazin, mic sau mare, se munceste mult, continuu si pe multe fronturi. Fiecare membru al echipei are rolul lui foarte important, dar cel al managerului este unul determinant. Felul in care arata magazinul, calitatea ofertei, modul in care stiu sa se comporte si sa reactioneze vanzatorii, activitatile de marketing si de comunicare, relatia cu furnizorii, satisfactia clientilor si impresia generala pe care publicul si-o face fata de magazin sunt toate responsabilitatea managerului care il gestioneaza. Parafrazand zicala ca „omul sfinteste locul”, putem spune ca managerul este cel care scoate in evidenta magazinul pe care il conduce. Daca priceperea si dedicarea lui sunt la nivel profesionist, magazinul va fi unul care sa corespunda standardelor moderne, iar clientii acestui magazin vor fi multumiti si fideli lui. Iar concurenta, in priza!
Adaugă comentariu nou