FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Articole > Alimentele: crestere valorica absoluta de peste 27%

Alimentele: crestere valorica absoluta de peste 27%

Roxana Baciu, Editor Magazinul ProgresivDaca va vorbeam in numarul precedent despre cum si de unde le place romanilor sa cumpere, ar fi oportun sa incercam acum sa vedem si ce cumpara si cum isi lasa amprenta cheltuielile pe produse de larg consum asupra evolutiei vanzarilor acestei piete.

O analiza a primelor sase luni din acest an a vanzarilor de FMCG, realizata de compania de retail audit MEMRB, arata o crestere a tuturor pietelor – alimente, non-alimente, bauturi. Studiul semnaleaza o crestere in valoare mai mare decat cea in volum, ceea ce ar putea fi interpretat ca o crestere a preturilor produselor. Cea mai dinamica piata ramane cea a alimentelor, a carei valoare absoluta a crescut cu 27,1%, desi cresterea volumica a fost de numai 8,2 procente. Un motor al acestei categorii a fost uleiul de gatit, care a avut o crestere valorica absoluta de 63%, reflectand scumpirea sa semnificativa. O situatie similara se observa in cazul untului ale carui vanzari au crescut in valoare absoluta cu 23,5%, desi nu reprezinta decat zece procente din totalul valoric al segmentului. Un alt produs important ca pondere valorica a devenit si carnea procesata, care a reprezentat, in prima jumatate a acestui an, circa 35% din totalul valorii vanzarilor de produse alimentare.

Alte produse care, desi au o pondere mica in totalul vanzarilor din punct de vedere valoric, au inregistrat o crestere spectaculoasa ca valoare absoluta sunt faina si malaiul, produsele lactate, legumele congelate, biscuitii si ciocolata.

Demn de retinut este ca si ponderea magazinelor traditionale scade in vanzarile de alimente, dar ritmul scaderii este destul de lent. Aceasta se face, insa, in favoarea suprafetelor mari de vanzare. Segmentul nealimentar a consemat si el cresteri de circa 15,5%, atat in valoare, cat si in volum, dar, in cadrul acestei categorii, produsele cu cele mai bune cresteri au fost cele cosmetice si de ingrijire personala, precum si alte produse nealimentare (hartie, insecticide, odorizante de interior etc.). Produsele cosmetice si de ingrijire personala au avut o crestere volumica foarte buna – 21,8%. Fata de prima jumatate a anului 2007, vanzarile de detergenti sunt cele care au scazut atat in valoare, cat si in volum. In cazul produselor nealimentare, super si hypermarketurile revendica circa 46% din vanzarile volumice si circa 36% din cele in valoare, in timp ce magazinele mici deruleaza circa o cincime din aceste vanzari, in usoara scadere fata de prima jumatate din 2007.

Vorbind despre piata bauturilor, berea ramane ce mai important segment, cu o crestere peste rata medie a categoriei. Per total, vanzarile consemneaza cresteri cu doua cifre atat pentru bauturile alcoolice, cat si pentru cele non-alcoolice, din acest ultim segment remarcandu-se ice-tea-ul, cu o crestere in valoare absoluta de peste 200%.

In cazul bauturilor, magazinele mici continua sa asigure peste jumatate din volumul vanzarilor, in timp ce, valoric, acestea au coborat usor sub 50%.

Ca si concluzie generala, piata de FMCG ramane una foarte dinamica, dar in care magazinele mici tind sa piarda in importanta in favoarea celor de mari dimensiuni.

Articole Asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content