Afla tendintele din regiune de la conferinta Progresiv din Serbia
Cu ocazia celei de-a VI-a editii a conferintei anuale a revistei Magazinul Progresiv din Serbia, aproximativ 230 de reprezentanti ai industriei locale de retail, FMCG si ai unor companii din domenii conexe au participat la un eveniment interactiv care si-a propus sa analizeze relatia dintre brandurile consacrate si marcile private.
Desfasurat intre 2 si 3 iunie sub genericul “Brandurile private: batalie, razboi sau pact”, evenimentul a avut loc la Hotelul Izvor din localitatea Arandjelovac si a fost organizat de divizia sarba a revistei Magazinul Progresiv, parte a grupului de publicatii cu care suntem prezenti in Europa Centrala si de Est.
Exista suficient spatiu pentru toti cei care dovedesc ca pot avea succes
Judecand dupa numarul, reactiile si feedback-ul participantilor la editia din acest an a conferintei Progresiv din Serbia, conceptul de “marca privata” este un subiect de maxim interes pentru acestia, dar si o oportunitate pentru dezvoltarea universului sarb de retail.
In prima zi a conferintei, aproximativ 230 de reprezentanti ai 100 de companii din FMCG si domeniile conexe au avut ocazia sa afle lucruri importante despre cele mai recente tendinte si previziuni pentru sectorul marcilor private. In cea de-a doua zi, acestia au avut oportunitatea de a primi informatii despre strategii de brand de succes pe care le pot folosi pentru a-si mentine pozitia pe rafturi, dar si in mintea consumatorilor. In cadrul workshop-ului dedicat distribuitorilor, reprezentanti ai unor companii de profil din Serbia si chiar din regiune au scos in evidenta rolul deosebit de important pe care il au firmele de distributie in lantul de aprovizionare.
Marcile private: prezent si viitor
Prima zi a conferintei a fost deschisa de Judith Kolenburg, Director Special Projects in cadrul Asociatiei Producatorilor de Marci Private (PLMA) din Amsterdam, a carei prezentare a evidentiat avantajele marcilor private. In continuare, Matthias Queck, Research Director pentru Planet Retail, le-a vorbit participantilor despre aceste produse din perspectiva retailerilor. La randul sau, Marijana Agic-Molnar, Director al GfK Serbia, le-a atras atentia retailerilor sarbi ca resursele necesare pentru dezvoltarea acestei categorii sunt inca insuficient folosite in aceasta tara.
Miloš Ristic, Director al lantului Delta Maxi din Serbia a vorbit despre tendintele globale in ceea ce priveste marcile private, punand accentul pe faptul ca se remarca o rationalizare a numarului de branduri din aceasta categorie. Prima zi a conferintei a fost incheiata de prezentarea lui Nick Downing, Sales Director la IGD, care a putut fi urmarita prin video-conferinta, in direct din Londra. Downing a vorbit despre tendintele pe care le inregistreaza evolutia formatelor din retail, dar si despre impactul achizitiei lantului Delta Maxi de catre grupul Delhaize si ce s-ar intampla daca Lidl ar intra pe piata din Serbia.
Contraatacul brandurilor consacrate
Cea de-a doua zi a conferintei a fost deschisa de Rowland Heming, Business Development Director in cadrul Design Board, care a “sarit” in apararea brandurilor. Acesta a scos in evidenta cateva dintre cele mai importante strategii de brand, care le poate ajuta pe acestea sa supravietuiasca. In cadrul lucrarilor conferintei din cea de-a doua zi s-a incercat gasirea unor raspunsuri la intrebari care vizeaza satisfacerea noilor consumatori; in aceasta parte a conferintei, Aleksandar Simic, fondator al Alex Consulting Group, a vorbit despre Trade Marketing ca una din tehnicile ajutatoare. La randul sau, Milana Boškovic de la Nielsen a vorbit despre decizia consumatorului de a achizitiona un produs marca privata, despre ce cred consumatorii despre ele si in ce masura le recunosc la raft.
In cadrul workshop-ului dedicat distributiei, participantii si-au exprimat o parere unanima, aceea ca distributia este o parte integranta a lantului de aprovizionare, o legatura necesara intre retaileri, producatori si consumatori.
|
Adaugă comentariu nou