Uleiul de palmier, o piata cu potential in Romania, in contextul scumpirii uleiului de floarea soarelui | Progresiv
Uleiul de palmier reprezinta o treime din totalul productiei de ulei vegetal la nivel global, insa in Romania este inca o piata foarte mica in comparatie cu uleiul de floarea soarelui. Producatorii din Malaezia vor sa schimbe acest lucru: ei au organizat pe 18 septembrie, in Bucuresti, primul targ de ulei de palmier si prima conferinta dedicata acestui produs din UE.
POTS (Palm Oil Trade Fair and Seminar) a reunit la Bucuresti peste 300 de participanti din Romania si din regiune, iar la targ au fost cateva zeci de expozanti din randul producatorilor romani din FMCG si al importatorilor de ulei de palmier.
In prezent, in Romania sunt 7 distribuitori mari de ulei de palmier fabricat in Malaezia. Primul dintre acestia, Render, a intrat pe piata in anul 1996. Lipsa unei rafinarii locale este insa o piedica pentru dezvoltarea pietei uleiului de palmier in Romania. „Cea mai apropiata rafinarie de ulei de palmier este la Odessa, deci in afara zonei UE. O investitie in prima rafinarie locala ar fi benefica pentru ca ar reduce efectele variatiei cursului de schimb si ar permite reducerea pretului acestui produs”, a declarat Adrian Dragota, Import & Development Manager la Cyrom Romania, distribuitorul uleiului de palmier Stardoro.
Camera de Comert si Industrie Bucuresti a anuntat, in cadrul POTS, ca va deschide o reprezentanta in Malaezia in 2013, cu scopul atragerii unor investitii malaeziene in Romania si al dezvoltarii exporturilor romanesti.
Malaezia este, in prezent, cel mai mare exportator de ulei de palmier din lume. Exporturile de ulei de palmier si produse derivate s-au cifrat la 6% din totalul exporturilor catre Romania in 2011, potrivit lui Hon Tan Sri Bernard Dompok, ministrul Industriei Plantatiilor si al Bunurilor de Larg Consum din Malaezia.
Retailul, inca slab exploatat
In industria bunurilor de larg consum, uleiul de palmier este utilizat atat pentru productia de alimente precum biscuiti sau inghetata, cat si in procesul de fabricare a detergentilor si a produselor cosmetice. In HoReCa, acest produs este utilizat la scara larga - avand o rezistenta ridicata la fumegare, el poate rezista la mult mai multe prajiri decat uleiurile traditionale si nu influenteaza gustul produselor prajite sau al celor care intra in contact cu el.
Aceste proprietati ar putea impune uleiul de palmier si in consumul casnic, ca un substituent pentru uleiul de floarea soarelui al carui pret a crescut semnificativ in ultima perioada din cauza secetei care a compromis culturile locale de floarea soarelui.
De altfel, pe rafturile hypermarketurilor din Romania oferta de ulei de palmier este tot mai extinsa, produsul fiind disponibil insa, in mare parte, doar in ambalaje mari, de peste 2 litri. Majoritatea ambalajelor sunt opace, pentru a nu permite solidificarea uleiului la temperaturi scazute.
Pe raftul magazinelor din retelele mari, uleiul de palmier ajunge cu un pret mediu de peste 10 lei/litru, superior pretului actual al uleiului de floarea soarelui, situat in jurul a 8 lei/litru. Rezistenta mai mare la temperaturi ridicate, comparativ cu alte uleiuri vegetale, il fac insa un produs competitiv ca pret pentru gospodarii.