Stilul de viata tot mai alert creste categoria deserturilor rapide | Progresiv

Deserturile rapide isi cauta locul intre prajiturile de cofetarie si dulciurile facute in casa dupa retetele din cartea de bucate. Categoria este in continua dezvoltare si tot mai bine reprezentata la raft, profitand de schimbarile care au loc in comportamentul de consum si in stilul de viata al romanilor. Stilul de viata tot mai alert creste categoria deserturilor rapide

Prajiturile facute in casa au preluat tot mai multe trasaturi ale obiceiurilor consumatorilor. Lipsa tot mai acuta a timpului liber, dar si dorinta de a pregati deserturi mai sofisticate care sa rasplateasca eforturile gospodinelor au dus la o crestere in importanta a deserturilor rapide (mixuri de prajituri, praf de budinca, praf de inghetata si creme de tort). Producatorii de profil care au, in general, in portofoliu atat deserturi rapide (mix-uri, praf de budinca si de inghetata), cat si ingrediente pentru patiserie, au profitat pe de o parte de scaderea in importanta a consumului „out-of-home” (in afara casei – n.r.), iar pe de alta parte de extinderea retelelor de magazine din retailul modern pentru a ajunge mai aproape de consumator.

„Piata deserturilor rapide din ultimii ani a inregistrat o evolutie pozitiva atat in categoria deserturilor pulbere, cat si in cea a mixurilor pentru prajituri. Se observa o revenire a consumatorilor la gatitul in casa, la prepararea unui desert pentru intreaga familie. Si asta datorita unei tendinte accentuate pe care romanii o arata in ultimul timp: nevoia de a petrece mai mult timp cu familia, cu prietenii, cu cei dragi in general”, afirma Stefania Sofronie, directorul de marketing al companiei Dr. Oetker Romania.

La randul sau, Valentin Alexandrescu, directorul de marketing al Alex&Comp - companie care produce deserturi pudra sub brandul Casa Prajiturilor – contureaza profilul consumatorului de deserturi rapide: „Categoria, cu un ritm de crestere accentuat, se adreseaza tipului de consumator modern, mai putin preocupat de gatit si cu mai putin timp liber la dispozitie. Datorita usurintei si rapiditatii de preparare, deserturile rapide se adreseaza deopotriva tuturor categoriilor de varsta ale consumatorului tinta feminin. Consumatorul este mai sensibil la pretul produsului si mai putin loial fata de notorietatea brandului pe care-l achizitioneaza”.

Putini competitori in categorie


In ciuda perspectivelor de dezvoltare a categoriei, pe piata activeaza in continuare un numar redus de jucatori, compania lider de piata Dr. Oetker distantandu-se detasat de competitorii sai, atat pe segmentul ingredientelor pentru patiserie (prajituri) cat si pe cel al deserturilor rapide. Reprezentantul companiei, Stefania Sofronie, a mentionat si cateva inovatii aduse in categorie in ultima perioada, care demonstreaza deschiderea consumatorilor de a experimenta deserturi ce se consuma, de obicei, in cofetarii: „Prin prajiturile «la cutie», oferim solutii pentru prepararea in casa a unor prajituri mai putin accesibile, demonstrand astfel ca si cea mai pretentioasa prajitura se poate prepara acasa simplu si rapid”, a precizat aceasta.

In plus, succesul avut de Dr. Oetker cu mixul „Savarine”, a determinat compania sa lanseze anul acesta „Ecler”, optiunea completa pentru prepararea eclerurilor in casa, in cutia produsului fiind mixul pentru prepararea cojilor,  cel pentru prepararea cremei si cel pentru glazura de ciocolata. Afacerile Dr. Oetker au crescut anul trecut cu 11% fata de 2010, pana la valoarea de 219,3 milioane de lei (51,7 milioane de euro), compania raportand un profit net de 23 de milioane de lei (5,4 milioane de euro), conform datelor publicate de Ministerul Finantelor. Dr. Oetker detine o fabrica la marginea orasului Curtea de Arges (jud. Arges), inaugurata in 2002. Pe o piata restransa ca numar de branduri, criza a adus intrarea in insolventa a unui producator important, Euro Food Prod SRL, detinatorul brandului Darling. Darling este situat in topul celor mai mari cinci branduri din categorie.



Marcile private, inca la inceput

Hypermarketurile reprezinta canalul cu cea mai mare importanta pentru deserturile rapide, in special pentru mix-urile de prajituri, in conditiile in care exista mai mult spatiu la raft pentru expunerea diverselor sortimente de prajituri la cutie. In acelasi timp, adresandu-se intregii familii, mix-urile pentru prajituri se pot asocia mai bine cumparaturilor de weekend din hypermarket, sfarsitul de saptamana fiind una dintre principalele ocazii pentru gatit.

In cazul vanzarilor de praf de inghetata, hypermarketurile, supermarketurile si magazinele de discount detin o cota de 67% din volum si 61% din punct de vedere valoric. In privinta prafului de budinca, cele trei formate cumuleaza o cota de 58% in volum si 51% in valoare, retailul traditional fiind inca o piata importanta pe acest segment, potrivit datelor firmei de cercetare Nielsen Romania.
In schimb, in cazul Alex&Comp, numarul doi pe piata budincilor cu brandul Casa Prajiturilor, ponderea marilor retele de magazine in vanzarile de deserturi rapide reprezinta doar 20%, in timp ce comertul traditional aduce companiei peste 60% din vanzarile acestui segment. „Incercam o dezvoltare a parteneriatelor cu principalii jucatori din comertul modern, extinderea colaborarilor fiind o oportunitate de dezvoltare pentru noi pe aceasta categorie de produse”, afirma Valentin Alexandrescu.



Placintele congelate, o categorie tot mai relevanta

In segmentul deserturilor rapide poate fi inclusa si patiseria congelata cu umplutura, care este din ce in ce mai bine reprezentata in retailul modern, cu o pondere in usoara crestere in categoria patiseriei congelate (din care mai fac parte foile de placinta si aluatul). „Publicul tinta al acestor produse este reprezentat in principal de femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani. Discutam de un segment tinta mai tanar care vede ca principal beneficiu timpul mai scurt necesar pentru obtinerea unui desert sau snack. Scoti produsul din congelator, il introduci in cuptor si ai obtinut produsul finit sub forma unei placinte cu branza sarata sau cu mere, a unor strudele cu mere sau branza dulce si stafide sau diverse mini-foietaje”, afirma Bogdan Enache, Marketing Manager Unibel Nord, importatorul produselor de patiserie congelata Bella. Compania mizeaza pe un portofoliu extins, care satisface nevoile unui grup mare de consumatori. „Exista o gama variata, placinte cu branza, cu dovleac, cu mere, cu masline, strudele cu mere, cu branza dulce si stafide si multe altele, fapt care de asemenea ne ajuta la cresterea categoriei”, adauga Bogdan Enache.

Intreaga piata de patiserie congelata pentru retail este evaluata de principalii jucatori la 10-12 milioane de euro, din care patiseria cu umplutura reprezinta 2,5 – 3 milioane de euro. In schimb, placintele, strudelele si mini-foetajele sunt disponibile mai ales in marile magazine, unde spatiul de expunere este mai generos, publicul tinta fiind populatia urbana cu venituri medii.

Astfel, retailul traditional nu reuseste sa aduca decat 5-10% din vanzarile de astfel de produse. Lucrurile se misca insa si in aceasta directie. „Daca in anii trecuti nu se vindea nimic prin intermediul distributiei indirecte, acum avem un inceput promitator de 5-10%. Mai este insa de lucrat la dezvoltarea unor produse specifice, pe care sa le vindem in anumite zone, astfel incat sa ne adaptam mai bine cerintelor locale”, a dauga managerul Unibel. Scaderea puterii de cumparare si-a spus insa cuvantul si pe aceasta piata. „Evolutia vanzarilor pe aceasta categorie este afectata de puterea de cumparare si de faptul ca produsele de patiserie congelata sunt de impuls si nu de stricta necesitate. In aceste conditii, va conta mult marketingul si inovarea sortimentatiei”, a subliniat Sabin Martoiu, directorul general Panovia.

Pe de alta parte, trebuie tinut cont si de faptul ca placintele au nevoie de cuptor pentru a fi preparate si se servesc cu precadere calde. „Sunt produse cu o sezonalitate ridicata, iar sezonul nostru cu cele mai mari vanzari este invers celui de inghetata. Daca vara, din categoria desert se consuma inghetata, in afara sezonului cald apare cererea de patiserie congelata, cele mai bune vanzari fiind in ultimele luni ale anului. In aceste conditii, vara lunga si toamna calduroasa de anul acesta nu au fost in favoarea producatorilor de patiserie cu umplutura”, a adaugat directorul Unibel.

Alin Serban Wolt Romania
Alin Șerban, Wolt: Prima lună în România ne-a confirmat potențialul uriaș al pieței
Cu o extindere treptată în întreaga țară, care s-a desfășurat pe parcursul lunii mai, Wolt a înregistrat o cerere neașteptat de mare din...
FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
Grupul FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
FEPRA, grup cu capital 100% românesc în domeniul managementul deșeurilor și a economiei circulare, anunță lansarea programului ESOP (Employee...
Voluntari_PG_Landscape
Procter & Gamble și Act for Tomorrow, o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră
Procter & Gamble și Act for Tomorrow au lansat o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră. Acțiunea de colectare a deșeurilor din natură...
Froo ajunge la 100 de magazine in Romania. detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Froo, 100 de magazine în 12 luni de la intrarea pe piață
Froo, formatul modern de proximitate dezvoltat de Grupul Zabka, a deschis cel de-al 100-lea magazin în România, la doar 12 luni de la intrarea pe...