Scaderea TVA-ului la carne si produsele din carne, posibila din luna august | Progresiv
Parlamentarii au initiat un proiect de lege care prevede scaderea TVA-ului la carne si produsele din carne la 9%, masura care ar urma sa intre in vigoare in a doua jumatate a anului, anunta agentia de presa Agerpres. Pentru a intra in vigoare insa masura are nevoie si de sustinerea Fondului Monetar International.
Potrivit lui Liviu Harbuz, vicepresedinte al Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, citat de aceeasi sursa, acesta ar fi doar primul pas, ma fiind vizate si alte categorii de produse precum legume-fructe, lapte si produse din lapte. “La produsele de panificatie a functionat foarte bine (cota redusa la 9% - n.red). Speram ca si la carne si produsele din carne sa avem acelasi succes”, a mai declarat acesta pentru aceeasi sursa. Si Asociatia Romana a Carnii (ARC) anuntase recent ca are planificata o campanie pentru reducerea TVA-ului, care urmeaza sa demareze in luna aprilie.
Potrivit Agerpres, reprezentantii companiilor si cei ai patronatelor de profil considera ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste este cea mai importanta masura ce ar trebui aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales ca sectorul se confrunta si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv de 40% din piata. Multi producatori romani din industria carnii sunt in pragul insolventei din cauza scaderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gura de oxigen pentru industrie.
Valoarea pietei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc si preparate, este estimata la 3,2 miliarde de euro.