Retailul din Serbia, din ce in ce mai modern | Progresiv
Cu un an in urma am scris despre perspecitvele retailului in anul care tocmai s-a incheiat. Atunci am spus ca 2012 va aduce probabil un alt val al crizei economice, dar nu a fost posibil de prevazut daca efectele asupra economiei Serbiei vor fi moderate, bruste si agresive sau lungi si devastatoare. In acest moment se poate trage concluzia ca noul val al crizei a avut un efect relativ moderat asupra mediului de afaceri sarb. Anume, previziunile prudente ale Euromonitor International ca vom asista la o crestere usoara in cele mai multe dintre categoriile de bunuri de larg consum, precum si in retail in cursul anului 2012 s-au dovedit a fi corecte.
De Milan Cakiæ, Research Analyst Euromonitor International pe zona Ex-Iugoslavia.
Cu toate acestea, nu se poate spune ca Serbia a avut succese pe toata linia. E bine stiut faptul ca 2012 a fost un an electoral, ca a durat mult timp pana la formarea Guvernului si ca rata extrem de ridicata a somajului, de 23%, nu a scazut ci, din contra. In plus, o crestere foarte scazuta de 0,5% din PIB si rata destul de ridicata a inflatiei insotite de cresteri de preturi au pus si mai multa presiune pe puterea de cumparare a consumatorilor. In orice caz, nu este o exagerare in a spune ca multi dintre producatori si comercianti, inaintea consumatorilor, se asteptau la scenarii mult mai rele.
Nu se poate nega nici faptul ca retailul din Serbia este in curs de modernizare. In fond, cresterea popularitatii retailerilor care nu isi desfasoara activitatea in magazine este un bun argument in acest sens. Datele si previziunile Euromonitor arata ca se contureaza mai multe tendinte care impreuna imping comertul din Serbia pe drumul urmat deja de pietele mature. Aceste tendinte sunt:1) consolidarea pietei, 2) cresterea cotei magazinelor de discount, 3) majorarea ponderii marcilor private si 4) ”demonopolizarea”.
Preluarile consolideaza retailul sarb
In ultimii ani am asistat la accelerarea consolidarii pietei de retail din Serbia. Sunt numearoase astfel de exemple. In primul rand, trebuie mentionata preluarea retelei de magazine Familija de catre grupul sloven Mercator in iulie 2011. La fel de important, reteaua Idea a croatilor de la Agrokor a achizitionat magazinele Tuš. In ultima instanta, este evident ca retelele mari de magazine pretind o cota din ce in ce mai mare din sectorul sarb de retail. Astfel, cota cumulata a retailerilor independenti de produse alimentare a scazut de la 40% in 2006 la 25% in 2012.
A doua tendinta importanta care influenteaza retailul din Serbia este majorarea volumelor de vanzari si cresterea numarului magazinelor de discount. De fapt, in prezent, este numai un discounter in Serbia, Tempo Express, care isi spune ”soft discounter”. Cu siguranta si alte lanturi de magazine de discount isi vor face aparitia; in afara retailerilor internationali sunt asteptati si cei regionali (Agrokor, Mercator) si posibil locali (Aman, DIS), care vor incerca sa intre pe piata cu propriile concepte de discount in perioada urmatoare.
Marcile proprii, in crestere
Prezenta marcilor proprii este un bun indicator pentu dezvoltarea retailului. Ponderea marcilor private creste in multe sectoare si, asa cum arata datele Euromonitor, acest lucru se intampla in toate tarile din spatiul ex-iugoslav. Procesul a fost de altfel amplificat de perioada de criza din ultimii trei ani, cand consumatorii au devenit si mai sensibili chiar si la cea mai mica diferenta de pret din cauza reducerii puterii de cumparare.
Este, de asemenea, interesant de mentionat faptul ca diferenta de pret dintre marcile private si branduri este in continuare foarte mica. Acest lucru se va schimba cu siguranta in urmatorii ani si va deveni unul dintre principalii factori care vor duce la cresterea popularitatii marcilor private in randul consumatorilor sarbi.
In final, ultima tendinta in favoarea evolutiei retailului din Serbia este un proces denumit ”demonopolizare”. Chiar daca procesul de consolidare a pietei descris mai sus si acesta pot parea contradictorii, este de asteptat ca aceste doua tendinte sa coexiste in urmatorii ani.
Lidl urmeaza sa deschida primele magazine
Singurul retailer international prezent pe piata sarba este Delhaize. Acest lucru urmeaza sa se schimbe destul de repede, in conditiile in care Lidl, care a deschis o firma in Serbia in decembrie 2010, a anuntat ca va inaugura in curand magazine in 15 orase pe plan local. Intrarea Lidl va avea un impact semnificativ asupra pietei, putand forta pe ceilalti jucatori sa-si schimbe politicile de pret pentru a ramane competitivi. Insa chiar si dupa intrarea Lidl, prezenta pe piata a lanturilor internationale va ramane la un nivel foarte scazut.





