Retailerul intreaba, avocatul raspunde | Progresiv

Reprezentantii organelor de control ale statului si avocati specializati pe drept comercial si alte domenii conexe business-ului din retail raspund punctual la intrebarile adresate de comercianti prin intermediul revistei noastre. Daca aveti intrebari pe teme legislative, trimiteti un email la adresa editorului revistei, mihaela.popescu@cmgromania.ro, si veti gasi raspunsurile in numerele viitoare ale Magazinului Progresiv, la rubrica Legislatie. Retailerul intreaba, avocatul raspunde

Care sunt alimentele care nu au nevoie de un termen de valabilitate, confrom legii?
Oana Ignat, membra a Casei de Avocatura Coltuc: Hotararea de Guvern HG nr. 106/2002 privind etichetarea produselor, art. 10, alin. 5, precizeaza: „Se excepteaza de la indicarea datei durabilitatii minimale/termenului de valabilitate produsele mentionate in anexa nr. 1b”. Iata lista cu alimentele scutite de indicarea datei durabilitatii minimale:

  1. Fructele si legumele proaspete, incluzand cartofii, care nu au facut obiectul unei curatari, taieri sau altor tratamente similare. Aceasta derogare nu se aplica semintelor pentru germinatie si produselor similare.
  2. Vinuri, vinuri spumoase, vinuri spumante, vinuri licoroase, vinuri aromatizate si produse similare obtinute din fructe, altele decat struguri.
  3. Bauturile continand 10% sau mai mult in volum alcool;
  4. Bauturi racoritoare, sucuri de fructe, nectaruri din fructe si bauturi alcoolice in recipiente individuale mai mari de 5 l, destinate agentilor economici care prepara si furnizeaza hrana pentru populatie.
  5. Painea, produsele de panificatie, de patiserie si de cofetarie, care prin natura lor sunt consumate in 24 de ore de la data si ora fabricatiei.
  6. Otetul de fermentatie;
  7. Sarea de bucatarie;
  8. Zaharul solid;
  9. Produsele zaharoase care sunt alcatuite aproape in totalitate din zahar aromatizat si/sau colorat;
  10. Guma de mestecat si produsele similare de mestecat;
  11. Portiile individuale de inghetata.


Ce avize sunt necesare pentru prelungirea orarului magazinului de la 12 ore la un program non stop? Este necesar si acordul vecinilor daca unitatea este situata la parterul unui bloc?
Oana Ignat:
Autorizatia pentru prelungirea programnului non stop se obtine de la Prima,rie. Autoritatea publica unde este inregistart magazinul trebuie sa emita avizul pentru prelungirea programului, iar vecinii trebuie sa-si dea acordul deoarece trebuie sa fie respectata linistea si ordinea publica, mai ales fiind vorba de un program si pe timpul noptii.

Este obligatorie existenta unui caiet pentru reclamatiile clientilor in interiorul magazinului? Legea prevede si unde trebuie sa fie plasat acest caiet in magazin?
Oana Ignat:
In fiecare magazin trebuie sa existe un registru de reclamatii ale clientilor care, daca este solicitat, trebuie prezentat fiecarui consumator pentru a inregistra o reclamatie. Legea nu specifica daca si unde trebuie amplasat in interiorul magazinului, cert este ca e obligatorie existenta lui, cu stampila autoritatii publice locale pe prima pagina.

Care este cadrul legal care permite scoaterea la vanzare a produselor alimentare aflate in ultimile zile de valabilitate la preturi cu discount? Ce prevede legea in cazul produselor alimentare care intra in ultimile trei zile de valabilitate?
Oana Ignat:
Ordonanta de urgenta OUG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata are art. 16, lit. g) care prevede: „prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei legi, se intelege si vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate”. Legislatia actuala impune comerciantilor sa distruga alimentele aflate in ultimile 3 zile de valabilitate. Exista insa un proiect de act normativ care da posibilitatea comercializarii sau atribuirii in mod gratuit a acestor produse unor diverse institutii.

Gabriela Beres Managing Director Puratos tendinte brutarie patiserie ciocolaterie. Vezi pe revistaprogresiv.ro
Produsele tip răsfăț au cel mai mare impact asupra cheltuielilor alimentare
82% dintre români se răsfață cu produse dulci de patiserie-cofetărie, chiar și cu un buget limitat, în timp la ce nivel european media este de...
sticla SGR colectare si reciclare pet ambalaje cu sigla sgr. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro
Bringo și Carrefour lansează primul serviciu de colectare a ambalajelor cu garanție SGR
Bringo, primul serviciu de livrare rapidă a cumpărăturilor online prin personal shopper din România, și retailerul francez Carrefour România...
paul_dieter
CITR: Numărul companiilor de impact aflate în dificultate atinge maximul ultimilor 11 ani
Numărul companiilor de impact aflate în insolvență iminentă crește cu 18%, de la 6.949 la 8.190, iar cel al companiilor de impact aflate în...
Alexander Pitchka
JTI a înființat un centru global IT în România
JTI a înființat un centru tehnologic în România, cu circa 140 de angajați în prezent, fiind analizată posibilitatea unei extinderi pe viitor....
raluca dumitra
eJobs: Competențele digitale vor fi cele mai căutate în următorii cinci ani
Angajatorii încep să devină tot mai preocupați de adaptarea oamenilor din companie la transformările de pe piața muncii, în contextul în care...
partslife romania OIREP
Partslife România a gestionat peste 60.000 de tone de ambalaje în doi ani de activitate
Partslife România aniversează doi ani de la intrarea pe piața locală, perioadă în care a preluat responsabilitatea pentru peste 60.000 de tone...