Resurse umane si fiscalitate, modele de bune practici | Progresiv
Casa de avocatura Salans, in parteneriat cu Progresiv, a organizat pe 31 octombrie, in cadrul conferintei Trade Round Table, atelierul legislativ „Resurse umane si fiscalitate – noutati legislative si modele de buna practica”. Au fost discutate subiecte de interes pentru managerii de HR, Legal si Financial din retail: limitarile legale in restructurarea echipelor, formarea angajatilor, inspectii si noutati fiscale.
In prima parte a atelierului, Oana Soviani, Senior Associate, avocat specializat in Dreptul Muncii la Salans, a prezentat bune practici in restructurarea echipelor si a abordat, de asemenea, subiecte de interes pentru managerii de HR si Legal din companii din retail care au in derulare sau intentioneaza sa inceapa proiecte de pregatire a angajatilor.
Una dintre optiunile posibile pentru incheierea colaborarii cu un angajat este desfiintarea postului, iar conditiile generale prevazute in legislatia muncii sunt:
- trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa;
- trebuie sa fie definitiva;
- obligatia de redistribuire a muncii;
- trebuie sa fie efectiva: schimbarea titulaturii / reducerea postului vacant.
Costuri si riscuri pentru companii
Desfiintarea unui post implica insa anumite costuri si riscuri. Astfel, costurile sunt:
- cu recalificarea persoanelor concediate;
- plati compensatorii in cuantumul minim prevazut de contractul colectiv de munca aplicabil, daca este cazul;
- preaviz cu plata tuturor drepturilor salariale aferente;
- maxim 4 ore libere platite pe durata preavizului, pentru permite angajatului concediat sa-si caute un alt loc de munca.
Riscurile subliniate de avocatul Salans sunt:
- anularea de catre instanta a deciziei individuale de concediere;
- obligarea angajatorului la plata de daune materiale si morale;
- reintegrarea salariatului concediat pe postul detinut anterior, cu plata salariilor cuvenite la zi;
- imposibilitatea efectuarii de noi angajari pe posturile salariatilor concediati (pentru o perioada rezonabila de timp);
In ceea ce priveste concedierea disciplinara, codul muncii prevede si in acest caz cateva conditii de indeplinit:
- forma scrisa si executorie;
- investigatie preliminara obligatorie;
- instiintarea angajatului;
- termen maxim de 6 luni de la aparitia sanctiunii pentru abaterea disciplinara.
O alta optiune pentru incheierea colaborarii cu un angajat este concedierea pentru inadecvare profesionala, utilizata in cazul in care angajatul are o performanta profesionala mai slaba decat se asteapta de la o persoana care ocupa aceeasi pozitie, si ii lipsesc regulile/tehnicile specifice jobului (de ex, carente profesionale).
Notificare prelabila a angajatului este de 15 zile. O alternativa la concediere, intr-un caz similar, ar fi oferirea altui post in companie, compatibil cu talentele profesionale ale angajatului.
S-a mai vorbit si despre situatia particulara a concedierii colective care este insa un procedeu destul de lung. Aceasta se poate aplica in urmatoarele cazuri:
- cel putin 10 concedieri simultane – cand angajatorul are un numar total de 20-100 de salariati;
- cel putin 10% din salariati concediati n cand angajatorul are intre 100 si pana in 300 de salariati in total;
- cel putin 30 de concedieri simultane – cand angajatorul are peste 300 de salariati.
O alta optiune utilizata foarte des in criza de catre companiile din productie este somajul tehnic, acesta implicand suspendarea contractului individual de munca si plata a 75% din salariul de baza individual de catre angajator.
Exista si cazuri in care este interzisa concedierea:
- pe perioada concediului medical/carantinei angajatului;
- pe perioada concediului de maternitate/crestere sau ingrijire a copilului;
- pe perioada concediului de odihna;
- daca angajatul are functie eligibila intr-un organism sindical, fiind reprezentant al salariatilor, procesul de concediere este mai complicat;
- interdictii absolute (de ex. discriminare).
In cadrul atelierului legislativ, Oana Soviani a mai prezentat programul POSDRU (Program Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) prin care companiile pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru pregatirea angajatilor. Fondurile pentru acest program sunt insa blocate in acest moment, dupa ce acesta atinsese o rata de absorbtie de doar 8,5%, din cauza fundamentarii gresite a proiectelor depuse de firmele solicitante.
Cu toate acestea, exista posibilitatea deblocarii acestui program in 2013, fiind sperante ca lucrurile sa reinceapa sa se miste de la inceputul anului viitor, potrivit Oanei Soviani. 2013 este ultimul an de derulare a programului POSDRU care a fost demarat in 2007, in momentul intrarii Romaniei in UE. „2 din 3 proiecte evaluate in cadrul POSDRU sunt prost fundamentate”, a atras atentia avocatul Salans. Exista totusi un numar de 2.366 de firme care au beneficiat de fondurile nerambursabile de la UE alocate prin acest program, in conditiile in care numarul total de cereri de finantare a depasit 10.000.
Va cunoasteti drepturile in fata inspectorilor fiscali?
In cea de-a doua parte a atelierului legislativ, Delia Dragomir, Managing Counsel, avocat specializat in Litigii Fiscale la Salans a dat cateva sfaturi managerilor prezenti in sala pentru a scapa cu bine de o inspectie fiscala. Primul dintre acestea este cunoasterea drepturilor contribuabililor in astfel de cazuri. „In putine cazuri companiile isi cunosc drepturile pe care le au in momentul derularii inspectiilor fiscale”, a subliniat avocatul.
„De exemplu, o inspectie fiscala nu-mi poate limita activitatea economica, adica nu trebuie sa ma impiedice sa-mi continui activitatea pe parcursul derularii inspectiei. De asemenea, o inspectie fiscala nu se poate finaliza fara a da posibilitatea contribuabilului de a-si exprima pozitia vis-a-vis de constatarile organului fiscal”, a adaugat Delia Dragomir.
De asemenea, este important ca, in timpul controalelor fiscale, firma sa fie reprezentata de o persoana care cunoaste foarte bine fiscalitatea, fie un consultant juridic, fie un angajat cu o pregatire foarte buna in materie fiscala. „Contestatiile prealabile, care in foarte multe cazuri sunt redactate de catre contabilii companiilor sanctionate, pot fi prost intemeiate si astfel pot afecta posibilitatea contribuabilului de a se apara in faza ajungerii companiei in instanta, pentru ca sunt cazuri in care nu se mai poate repara nimic”, a atras atentia Delia Dragomir. Un alt argument adus este faptul ca inspectorii fiscali romani devin tot mai specializati pe diferite probleme. „Exista o incercare de specializare in materie fiscala. Prin urmare, inspectorii fiscali sunt tot mai mult la curent cu jurisprudenta europeana”
Avocatul Salans a mai vorbit si despre cererile de esalonare a obligatiilor fiscale ale firmelor catre stat, care sunt gestionate prost de catre organele de control, creand astfel confuzie in situatiile fiscale ale companiilor.

