Locul unde toate produsele vin la pachet cu o poveste | Progresiv
Cand au deschis Livada cu ceai, proprietarii isi doreau un loc in care sa evadeze, o oaza de liniste si calm, si au mizat pe faptul ca nu sunt singurii care asociaza acest moment cu cel al savurarii unui ceai. Se feresc sa foloseasca cuvantul afacere si vorbesc despre magazin in termeni de „copil” sau „casa”. Si totusi, trei ani mai tarziu si sute de kilometri parcursi in cautarea produselor perfecte, Livada cu ceai o duce bine si a trecut intr-o noua etapa - expansiunea prin franciza.
Carte de vizita
Adresa:Baneasa Shopping City, etaj 1;
Data inaugurarii:septembrie 2009;
Spatiul de vanzare:80 mp;
Investitie: 300.000 euro;
Numar de SKU-uri: peste 2.000;
Website: www.livadacuceai.ro;
Proprietari: Paula Petrescu si Sorin Olteanu.
Inainte de porni in aceasta aventura, proprietarii se ocupau de amenajari interioare si mobilier la comanda. „Ne petreceam zilele intr-o hala plina cu praf, zgomotoasa, si obisnuiam sa visam la un loc precum este Livada cu ceai, in care sa evadam. La acel moment nu ne imaginam cat de dificil este sa manageriezi o asemenea afacere, mai ales ca ne doream ca totul sa fie la un standard foarte ridicat. In scurta vreme ne-am dat seama ca nu avem energie sa ne ocupam de ambele activitati si am decis sa mergem mai departe cu acest proiect. Nu din ratiuni financiare, pentru ca daca acesta ar fi fost criteriul probabil ca am fi ramas la ce faceam inainte. Am ales Livada cu ceai pentru ca era mai aproape de suflet”, isi aminteste Paula Petrescu, Managerul General al magazinului.
Inca de la inceput, antreprenorii si-au propus sa aduca tot ce-i mai bun din lumea ceaiului si astfel sa faca din Livada cu ceai un magazin etalon. „Ne-am suit in avion si am colindat lumea. Asa se aduc marfurile de calitate”, spune Sorin Olteanu, care adauga ca si-au dorit din start sa se detaseze de majoritatea oamenilor de afaceri care cred ca daca suntem in Romania se poate face rabat de la calitate si tot ce conteaza este sa iesi pe plus cand tragi linie. Si totusi, cea mai mare provocare nu a fost gasirea celor mai scumpe si extravagante produse, ci aceea de a schimba mentalitatea consumatorilor romani, multi dintre acestia considerand ca ceaiul este pentru bolnavi. „Consumatorul trebuie sa inteleaga ceaiul ca fenomen care tine de gurmanderie”, explica reprezentantii magazinului.
Lectia de japoneza.Desi numele magazinului a fost ales astfel incat sa trezeasca amintiri - dimineti de vara in casa bunicilor, cu ceai de musetel si miere, zile de vacanta, clipe de meditatie - si sa recreeze o atmosfera familiara, nimic nu este comun in acest magazin. De fapt, Livada cu ceai este mai degraba o gradina exotica. White Tango, Pai Mu Tan, Daily Formosa, Oolong, Gyokuro Asahi, Yasumi, Maracuja Caramel, Nepal Masala, Russian Blend, Rooibos Ginger Lemon si alte sute de ceaiuri rare, amestecuri voluptoase de fructe, dar si portelanuri fine, ceramica si fonta japoneza, sticla termorezistenta ssau „dulcegarii” - biscuiti, ciocolata, nougat.
„Abordarea cea mai comuna in ceea ce priveste sortimentatia este sa te concentrezi pe ceaiuri si cateva accesorii, insa noi am pus accent si pe produsele complementare, lucruri pe care ne place noua sa le avem langa o cana de ceai. Avem chiar si cafea”, explica Sorin Olteanu. Acesta adauga ca cel mai mare avantaj al lor, in comparatie cu alte magazine specializate de ceai, este tocmai flexibilitatea la nivelul sortimentatiei. „Nu ne-am cramponat sa avem un numar fix de produse. Daca noi acum mergem undeva in lume si intalnim ceva interesant, discutam, batem palma si il aducem in magazin”, spune Olteanu. Asa se face ca in fiecare saptamana sunt listate 10-20 de produse noi. In total, proprietarii Livezii estimeaza ca au peste 2.000 de articole in magazin.
Produsele sunt aduse din toate colturile lumii, dar pentru ceaiuri sursa principala este Asia, continentul unde s-a si perfectionat acest produs, din tari precum Japonia, China sau India. „De aici aducem ceaiurile clasice, in timp ce mix-urile, care sunt specifice europenilor, vin din Germania”, precizeaza Paula Petrescu. Preturile ceaiurilor variaza intre 25 si 450 de lei pe suta de grame, in timp ce accesoriile pot ajunge si pana la 9.000 de lei bucata. Nu in ultimul rand, pe langa ce se vinde prin intermediul Livezii cu ceai, exista si o retea „subterana” (cum le place proprietarilor sa ii spuna), de raspandire a ceaiului de calitate. „Vorbim despre clienti care au la randul lor afaceri si care si-au dorit sa puna langa produsele lor si cateva pungi de ceai”, afirma acestia.
Nu client si vanzator, ci gazda si musafir. „Nu este suficient sa ai produsele interesante”, aceasta este prima lectie pe care cei doi antreprenori au invatat-o in cei trei ani de activitate. „Momentul in care cineva ne trece pragul este ca si cand vin in vizita niste prieteni, iar o astfel de afacere nu se dezvolta decat daca gazda este acasa”, crede Sorin Olteanu, care spune ca, dupa manager, angajatii sunt primii si cei mai importanti ambasadori ai magazinului. „Alocam foarte mult timp pregatirii personalului. Cred ca orice magazin de ceai are aceasta problema: de unde sa iei oameni dornici sa si invete ceva. Nu sa bata pe casa, pentru ca asta stiu toti sa faca”, spune Paula Petrescu.
Aceasta viziune este cu atat mai importanta cu cat, pe langa nucleul cunoscatorilor, multi dintre cumparatori sunt neexperimentati si au nevoie sa li se explice de ce un ceai, Gunpowder, spre exemplu, costa dublu decat corespondentul lui din hypermarket. In orice caz, la Livada cu ceai orice produs vine la pachet cu o poveste, cu o legenda.
Afacerile cu ceai sunt doar pentru cei rabdatori.„Daca cineva ar vrea sa isi deschida un astfel de magazin pe cont propriu, atunci i-as spune asa: trebuie sa fii un om bogat, trebuie sa ai rabdare cat cuprinde, trebuie sa fii indragostit de fenomenul acesta, trebuie sa fii tenace, sa te documentezi foarte bine si sa te pregatesti pentru o munca grea, dar foarta frumoasa”, afirma Sorin Olteanu. Bineinteles, exista si o a doua optiune: o franciza Livada cu ceai.
Ce presupune aceasta? „Ne contacteaza si, inainte de toate, ne punem sa bem ceai, sa povestim. Apoi se gandeste daca ii place, daca mai vrea, daca poate. Noi ii putem oferi cunostere si produsele, brandul. Este nevoie de o investitie minima de 50.000 de euro, care creste in functie de locatie, de suprafata de vanzare, de cat de extinsa este sortimentatia. In orice caz, nu ar trebui sa ne contacteze cineva care vrea sa faca rapid bani din acest magazin”, completeaza Olteanu.
De altfel, proprietarii magazinului din Baneasa Shopping City vad extinderea retelei exclusiv sub forma aceasta de franciza pe considerentul ca „nu poti sa fi gazda in mai multe case”. In acest moment exista deja o franciza Livada cu ceai, in Palas Mall din Iasi, insa Paula Petrescu vorbeste despre alte doua proiecte in curs de finalizare - unul in AFI Cotroceni, in Bucuresti, si altul in Brasov.



