Controlul costurilor, prioritatea zero la Sigma | Progresiv
La vremea la care a fost inaugurat, supermarketul Sigma din centrul orasului Giurgiu era printre cele mai moderne din tara. Timpul a trecut, iar magazinele cu autoservire au devenit o obisnuinta, iar concurenta retelelor internationale a devenit tot mai puternica. In acest context, atractivitatea spatiului de vanzare ramane importanta dar nu suficienta, astfel ca Sigma s-a indreptat catre investitii in tehnologii noi care permit proprietarilor sa ia decizii rapide si sa-si eficientizeze activitatile.
Reteaua Sigma din Giurgiu este o afacere de familie, administrata de fratii Moldoveanu. Primul magazin cu autoservire a fost deschis in 1998. I-a urmat magazinul de pe Strada Mircea cel Batran in 1999, iar a treia unitate din retea a fost inaugurata in 2003. Singurele retele internationale importante de retail din Romania erau la acea data Metro si Billa, in vreme ce in Bucuresti nu existau decat cateva supermarketuri ale unor oameni de afaceri straini. Au trecut aproape 15 ani si numarul magazinele retelelor internationale a trecut pragul de 1.000 de unitati. In Giurgiu exista acum un hypermarket Kaufland, magazinelor de discount ale retelelor Lidl si Penny Market, supermarketuri Billa si Mega Image.
In contextul expansiunii retailerilor internationali si a scaderii generalizate a consumului, evident ca si vanzarile magazinului Sigma de pe bulevardul Mircea cel Batran au scazut. „Ne-am cam transformat dintr-un magazin in care veneau sa cumpere clienti din tot orasul intr-un magazin de cartier”, afirma Bogdan Moldoveanu, unul dintre proprietarii retelei Sigma.
Schimbari in sortimentatie
Cu o suprafata de vanzare de peste 200 de metri patrati, magazinul Sigma de pe bulevardul Mircea cel Batran este si cel mai mare al retelei. Pentru a reduce costurile in contextul scaderii vanzarilor si a mentine traficul de clienti, proprietarii au facut o serie de modificari la nivelul sortimentatiei, precum si investitii in eficientizarea zonei de frig. Si numarul total de angajati a scazut: de la inceputul acestui an, personalul firmei Gil - prin intermediul careia sunt administrate cele trei magazine - s-a restrans de la 58 la 52 de persoane. Sortimentatia a fost, la randul sau, optimizata, fiind marite sau create o serie de raioane in detrimentul altora. „Am micsorat spatiul alocat bauturilor, in special al celor alcoolice, pentru ca nu se mai vand asa bine, si am marit suprafata alocata dulciurilor. Desi avem in continuare vanzari bune pe segmentul conservelor de legume, am micsorat suprafata alocata acestei categorii. Avem si un raion de produse bio si dietetice, iar pentru atragerea cumparatorilor in magazin am creat si un raion cu produse de menaj”, a explicat Bogdan Moldoveanu.
Spre un management eficient al costurilor
Optimizarea zonei de frig a insemnat o reducere cu 20% a costului cu energia electrica necesara functionarii magazinului. Vitrinele orizontale de alimente congelate au fost inchise complet, iar cele verticale destinate lactatelor, pestelui si mezelurilor au fost acoperite cu un sistem de benzi verticale dintr-un plastic transparent special, care sa permita o buna vizibilitate a produselor, dar si neingradirea actului de cumparare. „Am vazut acest sistem in Ungaria si ne-am gandit ca ar fi o solutie buna de reducere a costurilor si pentru noi”, a mai spus Bogdan Moldoveanu. Pe de alta parte, Sigma a renuntat la vitrinele frigorifice branduite ale producatorilor de racoritoare. „Toate aceste vitrine degajau caldura in interiorul magazinului, nefiind astfel eficiente din punct de vedere energetic. De aceea am cumparat o vitrina frigorifica verticala in care am pus toate bauturile racoritoare si berea”, a mai spus proprietarul Sigma. Totodata, in perioada urmatoare urmeaza sa fie adusa in magazin inca o vitrina frigorifica, destinata legumelor si fructelor.
Recent, magazinul Sigma a mai facut un pas: a schimbat POS-urile instalate la inaugurarea magazinului si a implementat o solutie informatizata dedicata gestiunii magazinelor independente. „Am implementat recent aceasta solutie si inca suntem in perioada de testare. Daca vom fi multumiti de rezultate, vom implementa solutia si la celelalte doua magazine. Prin rapoartele pe care le genereaza, aplicatia informatica ar trebui sa ne ajute la optimizarea stocurilor si sa ne ofere mai multe informatii legate de sortimentatie, despre cele mai bine vandute produse sau gamele cu un numar prea mare de branduri. Asteptam sa vedem primele rezultate pentru a vedea ce trebuie modificat in sortimentatia actuala”, a mai explicat Bogdan Moldoveanu.
Proprietarii Sigma asteapta de la noua aplicatie si posibilitatea unei mai bune administrari a ofertelor promotionale, care acum sunt desfasurate in functie de preturile obtinute de la furnizori. Pe viitor, tot prin intermediul noii platforme, se va lucra si la crearea unui card de fidelitate pentru clienti.
Nevoia unui business in care costurile si stocurile de marfa sa poata fi administrate mai eficient este fireasca intr-o piata in care concurenta este din ce in ce mai vizibila, iar pasii urmati de Sigma ar putea fi una dintre modalitatile prin care comerciantii independenti sa poata sa-si mentina afacerile pe profit.





