Consolidarea pietei, si implicit a retailului modern, este ireversibila | Progresiv
O viziune pragmatica care, pentru comerciantii traditionali, nu lasa loc decat pentru doua optiuni: ori se modernizeaza, pe cont propriu sau apeland la o franciza, ori dispar. Sau cel putin aceasta este parerea Catalinei Aldea, Directorul Comercial al Mega Image, unul dintre cei mai agresivi retaileri din piata, cu 89 de deschideri in 2012 si cel putin tot atatea programate pentru anul acesta.
Magazinul Progresiv: Un rol important in planificarea strategiei pentru orice an nou il joaca si bilantul celui care tocmai s-a incheiat. Cum arata bilantul in viziunea dumneavoastra?
Catalina Aldea:Inca activam pe o piata destul de dificila din punct de vedere al contextului macroeconomic, o piata puternic impactata de o evolutie timida a PIB-ului (Produsului Intern Brut – n.r), de inflatie si de deprecierea monedei nationale; evolutia cursului valutar, in mod particular, ne impacteaza negativ operatiunile, in sensul crestererii costurilor. In consecinta, oportunitatile de crestere a consumului si a investitiilor sunt reduse. Pe de alta parte, si clientii au invatat in timp de criza sa fie mai exigenti cu noi,asteptarile lor legate de servicii, preturi sau sortimentatie fiind din ce in ce mai ridicate. Cu toate acestea, se observa semne de revenire a consumului de produse alimentare, trendul fiind pozitiv cu +3,8% fata de anul trecut, o evolutie alimentata si de cresterea usoara a salariului mediu pe economie. Pentru piata de retail acest lucru s-a tradus intr-o crestere de 1,5% in valoare.
M.P.: A fost ajutat consumul si de expansiunea retailului modern? Este acesta, pe de alta parte, si un semn ca piata locala isi mentine atractivitatea?
C.A.:Cu siguranta ca a ajutat si accelerarea procesului de expansiune a marilor retaileri, care au mers si in orase de dimensiuni medii si mici, facilitand astfel aparitia de noi oportunitati de cumparare. Mai sunt si alte aspecte care au impulsionat consumul, precum consolidarea pietei prin preluarea unor retele, prin disparitia altora neperformante si prin modernizarea comertului de proximitate ca urmare a aparitiei francizelor.
Ritmul expansiunii noastre, dar si al altor jucatori, poate fi interpretat si drept incredere in potentialul de dezvoltare al Romaniei pe viitor. Cu toate acestea, exista o multitudine de parametri care ne obliga sa fim prudenti si aici ma refer in special la instabilitatea politica, la volatilitatea crescuta a monedei nationale, dezvoltarea greoaie a infrastructurii, dar si cresterea competitivitatii in retail.
M.P.: Ce s-a intamplat din punct de vedere al dinamicii segmentelor? Sunt voci care vorbesc despre un momentum al discounterilor. Cum vedeti lucrurile?
C.A.:Trendul actual este in favoarea proximitatii: dezvoltarea recenta a Carrefour Express, expansiunea Shop&Go, reducerea spatiului de vanzare in cazul supermarketurilor Billa sunt doar cateva exemple care vin in intampinarea necesitatii consumatorilor pentru mai multa convenienta. O alta directie de dezvoltare pare a fi in favoarea supermarketurilor, iar aici observam recenta upgradare a sortimentatiei Profi. Remodelarea Penny catre un magazin mai confortabil este un alt exemplu.
De asemenea, dezvoltarea categoriilor de produse proaspete intr-un concept precum cel operat de Lidl face ca acest tip de magazin sa se indeparteze de principiile hard discountului, devenind mai degraba un supermarket. Cu toate acestea, nu putem sa ignoram recentele deschideri Kaufland, Auchan si Cora pe segmentul hypermarketurilor. Aici ar fi de remarcat ca, in ultimii ani hypermarketul a inceput sa ia si din vanzarile cash & carry-ului, tot mai multi revanzatori sau reprezentanti horeca optand sa se aprovizioneze din acest canal de vanzare.
M.P.: Ati amintit de preluarea unor retele, de disparitia altora si de consolidarea pietei. Ce implicatii sunt pentru Mega Image?
C.A.:Recentele schimbari, cum ar fi retragerea Intermarche de pe piata sau preluarea Real de catre Auchan, demonstreaza ca activam pe o piata dinamica si competitiva. Auchan este un retailer constant, care a demonstrat perseverenta de-a lungul timpului, iar Real a renuntat oficial sa dezvolte operatiunile din Europa de Est, inclusiv Romania. Insa nu noi suntem cei mai impactati de aceasta tranzactie, desi este adevarat ca orice este in proximitate inseamna concurenta si, din pacate, hypermarketurile au ajuns sa fie chiar si in inima oraselor.
In definitiv, se incearca o consolidare.
Pentru piata si pentru consumatori, aceasta nu este un lucru rau, in niciun caz: consolidarea aduce cu sine sinergii si reducerea costurilor care vor alimenta competitivitatea la nivel de pret. De altfel, toate miscarile din piata din ultima vreme – de la intrarea Lidl, la falimentul unor retele mai mici si preluarea spatiilor de catre alti jucatori, problemele constante ale magazinelor de cartier – inclina balanta spre retailul modern in defavoarea celui traditioanal. Prin urmare, comerciantii independenti trebuie sa isi imbunatateasca modelul daca vor sa mai reziste in piata. O varianta este franciza, iar noi suntem pregatiti sa oferim o solutie in acest sens.
M.P.: Ati deschis 89 de noi magazine in 2012, dintre care 52 magazine de proximitate Shop&Go. Ce planuri aveti pentru acest an?
C.A.:Si in 2013 ritmul expansiunii o sa fie la fel de agresiv. O alta directie pe care ne dorim sa o dezvoltam in mod particular este colaborarea cu producatorii locali, in special pe produse traditionale. Si cand spun acest lucru ma gandesc in primul rand la marca privata, segment unde avem deja peste 600 de produse fabricate in Romania, iar trendul de orientare spre productia locala va fi si mai accelerat anul acesta. Acest lucru nu inseamna ca vom renunta la importuri. Avantajul competitiv consta tocmai intr-o oferta de produse de calitate la preturi accesibile. Ne asteptam ca ponderea acestora sa continue sa creasca pe fondul unei sensibilitati ridicate a cumparatorilor atunci cand vine vorba de pret.
M.P.: Am vazut ca ati comunicat agresiv anul acesta pe „pret”. Ce va diferentiaza fata de ceilalti retaileri care au o abordare asema-
natoare?
C.A.: Politica noastra de pret este destul de agresiva, avand in vede-
re faptul ca actionam pe canalul supermarket. Vrem sa aratam clientilor ca proximitatea nu este o scuza pentru a compensa acest serviciu prin preturi mari, desi perceptia consumatorilor aceasta este. Campania noastra actuala de pret, care are drept motto „si pret de discounter si…” sau „si la pret de hypermarket si...” arata cu siguranta ambitia noastra de a fi printre liderii pietei la acest capitol. Diferenta dintre noi si ceilalti este ca ei comunica promotii, in timp ce noi comunicam valoarea cosului de cumparaturi, faptul ca oferim clientilor preturi mici tot timpul. Parerea mea este ca cine vinde in promotie va ajunge sa nu mai poata sa isi atraga clientii decat prin asta. Si sunt destule exemple de jucatori la nivel global care, din pacate, nu mai pot vinde altfel decat prin promotii.
M.P.: Cum se traduc toate aceste actiuni in vanzari, in cifra de afaceri?
C.A.: Intotdeauna este o provocare sa cresti vanzarile in perioade de recesiune. Tot ce pot sa spun legat de acest capitol este ca noi am reusit sa evoluam pozitiv, vanzarile noastre in termeni comparabili crescand in 2012 versus 2011.
M.P.: Putem sa ne mai asteptam la alte preluari, mai este loc in piata de noi jucatori?
C.A.:Bineinteles, mai ales cand o preluare este atat de usor de justificat cand ai cifrele si vezi potentialul. Principalele retineri pot sa vina dinspre mediul politic si de la volatilitatea monedei nationale.