Comertul independent local, intre scenarii si solutii | Progresiv

Comertul independent din Romania este la rascruce de drumuri. In 2013, pentru prima data, retailul modern a trecut pragul de 50% din vanzarile pietei de FMCG, iar ritmul de expansiune nu da semne de incetinire. L-am invitat pe Milos Ryba, Senior Analyst, Retail Planet, sa ne spuna cum se vad lucrurile din exterior si care sunt scenariile plauzibile de evolutie a acestui canal. Traducere si adaptare de Romina Ardelean. Comertul independent local, intre scenarii si solutii

Dezvoltarea retailului in Europa Centrala si de Est va fi modelata de doi factori. Primul se refera la o ponderare a investitiilor din partea jucatorilor straini, in timp ce al doilea marcheaza un focus mai mare pe formatele mici ca urmare a cresterilor inregistrate de segmentul magazinelor de proximtate. Aceste doua trenduri vor avea un impact direct asupra segmentului de comert independent sau traditional din Romania.

Retaileri puternici precum Metro, Rewe, Ahold, Tesco sau Carrefour sunt sub presiunea rezultatelor slabe, sau chiar negative, inregistrate in tarile de origine si in pietele din Europa Occidentala, o realitate care ii determina sa reconsidere bugetele de investitii pentru operatiunile din regiunea CEE. Nemaiputand face fata competitiei, unii jucatori se vad nevoiti sa analizeze potentialul operatiunilor lor din anumite piete, iar pe viitor am mai putea asista si la alte retrageri si restructurari, de exemplu cea a lui Aldi din Polonia sau vanzarea magazinelor discount Penny Market detinute de grupul Rewe in Ungaria.

In termeni de formate castigatoare, magazinele de mici dimensiuni vor continua sa se bucure de cele mai mari rate de crestere in regiune, magazinele de tip discount avand sanse sa-si pastreze statutul de „vedeta”. Previziunea noastra este ca in urmatorii cinci ani discounterii vor creste cu un ritm de 11% pe an, pe fondul expansiunii agresive a Lidl, in majoritatea pietelor, si a brandului Biedronka (operat de Jeronimo Martins) in Polonia. Pe fond, un fenomen notabil este aparitia unor piete, precum Polonia, puternic orientate catre comertul cu politica de discount. Acest lucru se poate observa in Grecia si Slovenia, unde discounterii au devenit rapid cel de-al doilea canal ca si importanta a vanzarilor. Cred ca Romania ar putea sa se alature acestui grup, iar magazinele cu politica de discount ar putea ajunge in urmatorii ani cel mai important canal.

Acest lucru nu inseamna insa ca ar trebui subestimat segmentul conveniece (magazine mici de proximitate). De altfel, acesta va fi si cel de-al doilea canal ca importanta in Europa Centrala si de Est, cu un ritm de crestere anual de 10%. O mare parte din crestere va veni insa din tari precum Polonia sau Republica Ceha, in urma expansiunii lantului polonez Zabka si a retailerului Carrefour, dar si in Romania vom asista la multa „actiune” pe acest segment, cu Delhaize (Mega Image), Carrefour si Profi in rolul de actori principali.

Cu lupa pe Romania

Pentru a ne face o parere mai buna cu privire la posibilele scenarii de dezvoltare ale pietei de retail din Romania, am putea sa aruncam o privire la ce s-a intamplat in tari mai avansate din regiune, precum Polonia sau Republica Ceha – piete deja mentionate. Ambele piete ne dau cateva repere utile in materie de perspective ale retailului independent. In Polonia, spre exemplu, sectorul traditional a fost unul foarte puternic, insa prin contrast cu alte tari s-a organizat in ultimul deceniu datorita mai multor fuziuni si achizitii din sectorul cash&carry. In prezent, Eurocash – de departe cel mai important jucator din acest segment – opereaza circa 10.000 magazine de cartier prin intermediul unui sistem de francize manageriale, triplu fata de 2008. Iar rezultatele sale financiare au demonstrat ca sunt capabili sa le tina piept unor jucatori globali precum Tesco sau Carrefour, dar si puternicilor discounteri precum Biedronka si Lidl.

In 2012, Eurocash a inregistrat o majorare a afacerilor de 9%, in timp ce lantul Biedronka, detinut de Jeronimo Martins, care este si liderul pietei de retail poloneze, a raportat un plus de 6,4%. La polul opus, vanzarile Tesco din Polonia au luat-o pe panta negativa (-3%). Iar rezultatele financiare pentru 2013 si, mai departe, 2014 vor evolua probabil pe acelasi tipar. Cu alte cuvinte, sectorul traditional polonez a reusit cu success sa iasa din perioada de tranzitie, sa se transforme in retail modern si sa fie un competitor demn pentru jucatorii internationali.

De partea cealalta, in Republica Ceha, situatia universului de magazine este cu totul diferita. Ca si in Romania, sectorul de retail alimentar a fost „invadat” de companii internationale. Singurul jucator local reprezentativ este Coop care pastreaza 5% cota de piata, in timp ce pe locurile fruntase se regasesc Schwarz Group (Kaufland si Lidl) si Rewe Group, cu 17,6% si, respectiv, 12,5% cota de piata. Si totusi, cu exceptia Schwarz Group, ceilalti operatori internationali precum Tesco sau olandezii de la Ahold au intampinat dificultati ca urmare a mediului economic foarte dificil si a competitiei care nu vine doar dinspre discounteri, ci si dinspre comerciantii locali. Aceasta situatie a dus la o miscare foarte interesanta pe final de 2013: din dorinta de a-si imbunatatii eficienta si de a trece pe profitabilitate, Tesco a decis vanzarea retelei de 22 de supermarketuri si magazine de proximitate Koruna (localizate in regiunea Moravia de Nord) catre rivalul local Hruška. Si mai interesant este ca Tesco tocmai achizitionase aceste magazine in 2010 de la fondul de investitii Penta. Decizia lui Tesco, una foarte neobisnuita in peisajul European Central, arata sub cata presiune sunt de fapt retailerii intrnationali in regiune.

Plecand de la aceste realitati ale unor piete care sunt intr-o oarecare masura similare Romaniei, putem tasa cateva posibile directii de dezvoltare ale sectorului de retail traditional de pe piata romaneasca. Un posibil scenariu ar fi initiativele jucatorilor din sectorul cash&carry care, pe modelul polonez, vor ajuta la „salvarea“ multor unitati comerciale traditionale independente prin transformarea lor in locatii moderne.

Organizarea retailerilor independenti sub forma unei asociatii este o alta varianta. Romaniei ii lipseste o alianta puternica precum este CBA in Ungaria sau COOP in Slovacia, amandoua aflate in competitie directa cu jucatori precum Tesco sau Rewe Group. Spre exemplu, CBA a facut o treaba foarte buna in materie de dezvoltare a gamei de marci private si a strategiei multicanal. Aceasta forma organizata de functionare a magazinelor de mici dimensiune este una foarte profitabila, daca luam in considerare tendintele in materie de formate despre care vorbeam in deschiderea articolului. In lipsa unor actiuni, a unei organizarii de sub orice forma, ponderea retailerilor independenti locali va continua sa se diminueze. Exista initiative precum cea a grupului Metro, care a pornit un program de francizare, insa acesta are de intampinat oponenta serioasa din partea celorlalti retaileri care se orienteaza si ei spre magazinele de formate mici.

Si Carrefour se foloseste cu succes de acest instrument al francizei in expansiunea conceptului sau Express, in timp ce Delhaize Group da semne ca este dispus sa aloce mai multe fonduri in dezvoltarea conceptului de proximitate Shop&Go. Si cu toate acestea, fara niciun dubiu, cea mai mare amenintare pentru magazinele independente o reprezinta discounterii, in fata carora nu sta decat faptul ca pana si ei acorda in ultima vreme o atentie mai mare eficientei magazinelor in detrimentul unei expansiuni rapide. Prin urmare, mediul economic se poade dovedi un aliat pentru comerciantii independenti, temperand intr-o oarecare masura actiunile retailerilor internationali si dand sansa operatorilor traditionali sa se organizeze.

Multe s-au schimbat pe tabla de sah a retailului in Europa, iar exemple precum Eurocash in Polonia si Hruška in Republica Ceha ne arata ca lanturile locale pot spera la o lupta egala cu retailerii internationali, o situatie de neimaginat acum 10 ani.

Alin Serban Wolt Romania
Alin Șerban, Wolt: Prima lună în România ne-a confirmat potențialul uriaș al pieței
Cu o extindere treptată în întreaga țară, care s-a desfășurat pe parcursul lunii mai, Wolt a înregistrat o cerere neașteptat de mare din...
FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
Grupul FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
FEPRA, grup cu capital 100% românesc în domeniul managementul deșeurilor și a economiei circulare, anunță lansarea programului ESOP (Employee...
Voluntari_PG_Landscape
Procter & Gamble și Act for Tomorrow, o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră
Procter & Gamble și Act for Tomorrow au lansat o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră. Acțiunea de colectare a deșeurilor din natură...
Froo ajunge la 100 de magazine in Romania. detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Froo, 100 de magazine în 12 luni de la intrarea pe piață
Froo, formatul modern de proximitate dezvoltat de Grupul Zabka, a deschis cel de-al 100-lea magazin în România, la doar 12 luni de la intrarea pe...