Care sunt motoarele inovatiilor in industria alimentara? | Progresiv

Editia din acest an a SIAL (Salonul International al), desfasurata in perioada 21-25 octombrie la Paris, a reunit peste 150.000 de vizitatori profesionisti din industria alimentara mondiala, devenind, pentru cateva zile, zona zero a tendintelor si inovatiilor alimentare din retail si horeca. Care sunt motoarele inovatiilor in industria alimentara?

SIAL 2012 si-a reconfirmat pozitia de lider pe segmentul targurilor alimentare din acest an, reusind sa inregistreze, in ciuda contextului economic defavorabil din Europa, o crestere a numarului de vizitatori de 10%, comparativ cu 2010, totalizand aproape 151.000 de profesionisti ai industriei alimentare, din peste 200 de tari. Ca si la editiile anterioare, factorul inovatie a reprezentat motorul evenimentului, zona special amenajata de organizatori pentru prezentarea celor mai noi si inedite produse fiind una dintre cele mai efervescente. Evenimentele organizate cu ocazia SIAL 2012, conferinte, mese rotunde, prezentari de produs, degustari, au scos in evidenta tendintele industriei alimentare, modificari ale comportamentului de consum si factorii motivanti care ii determina pe consumatori sa aleaga anumite produse.

Romania, reprezentata de peste 50 de companii

Prezenta companiilor romanesti la SIAL 2012 a fost sustinuta prin programele derulate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS), in colaborare cu Asociatia pentru Promovarea Alimentului (APAR). Participantii romani si-au expus produsele in trei zone distincte, printre care si un pavilion national, conceput dupa modelul unei case taranesti. Printre companiile prezente la manifestare s-au numarat Borsec, Carmistin, Caroli, Magiunul de Topoloveni, Aqua Carpatica, Ecofruct, Kosarom.

„Una din cele mai importante schimbari, comparativ cu anii trecuti a fost participarea cu acest stand in cadrul pavilioanelor specializate, nu in cea a standurilor de tara, tocmai in ideea de a beneficia de o mai mare vizibilitate. In plus, cei care viziteaza standurile specializate sunt interesati sa faca afaceri, in proportie de peste 90%. Comparativ cu acum doi ani, editia SIAL 2012 mi se pare mult mai aglomerata, din punct de vedere al numarului de participanti – expozanti si vizitatori, cu toate ca nu am observat foarte multe idei originale. Pe de o parte, se observa lipsa unor companii mari. Cel mai probabil, din cauza crizei, acestea au decis sa nu participe, insa numarul firmelor medii si mici este in crestere, acestea aducand valoare adaugata. Vom participa si anul viitor la cele mai importante manifestari de acest gen din Europa, printre care Anuga Koln si IFE Londra”, a declarat presedintele APAR, ªtefan Padure, manager al firmei de consultanta SmartScop Management.

Placerea de a manca incurajeaza inovatia

Cu ocazia Salonului SIAL, companiile de cercetare de piata XTC World Innovation si TNS Soffres au prezentat cei mai puternici factori care determina raspunsuri favorabile din partea consumatorilor, in actul de achizitie. Astfel, se contureaza cinci axe care corespund asteptarilor generale ale clientilor din retailul alimentar:

  • placerea – componenta care creeaza dorinta de cumparare, de cele mai multe ori aceasta purtand o incarcatura emotionala puternica.
  • sanatatea – produse asociate cu efecte benefice si care previn diversele riscuri pentru organism.
  • componenta fizica – produse care contribuie la aspectul fizic al consumatorului.
  • confortul– produse utile, usor adaptate stilului de viata modern.
  • componenta etica – produse fara impact negativ major asupra mediului, care demonstreaza solidaritate si grija fata de lumea inconjuratoare.

 

In urma studiului realizat de TNS si XTC pe cele mai importante piete mondiale, reiese faptul ca 84% din consumatori au o incredere mare in produsele alimentare pe care le achizitioneaza. Cu toate acestea, exista diferente importante de la o tara la alta: peste 90% din spanioli, englezi si americani afirma ca au incredere profunda in alimentele cumparate, comparativ cu 85% din francezi si germani, 80% din chinezi si doar 64% dintre rusi.

De altfel, pe aceste ultime doua piete s-a semnalat cea mai puternica scadere a nivelului de incredere din ultima perioada, cu 35% in Rusia si 50% diminuare in China. Consecinta principala a acestei scaderi se reflecta in nevoia consumatorilor de a gasi dovezi tangibile in caracteristicile produselor pe care le achizitioneaza. Astfel, compozitia alimentelor este cea mai importanta pentru 55% din clienti, la nivel mondial, urmata de locul de origine (50%) si informatiile de pe eticheta (45%). Cu toate acestea, consumatorii mizeaza pe branduri renumite, ca element ce confera incredere, in doar 36% din cazuri.

„Placerea sta in spatele a 52,5% din intregul univers de inovatii pe segmentul alimentar, cu accent primordial pe sofisticare si varietate de senzatii. Tot mai multi consumatori isi exprima interesul in ceea ce priveste produsele noi asociate cu sofisticarea – micile placeri cotidiene, autenticitate, in special pe piata europeana, in tari precum Franta, Germania si Rusia”, explica Pascale Grelot-Girard, directorul departamentului de Studii de Consumator in cadrul TNS. Studiul TNS-XTC a fost realizat in iunie 2012 pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane, cu varste peste 18 ani, din orase cu peste 100.000 locuitori, din urmatoarele tari: Franta, Spania, Germania, SUA, Rusia si China.

Produsele ieftine raman in topul preferintelor

Studiul citat a identificat principalele 12 tendinte ale comportamentului de consum, la nivel mondial. Majoritatea consumatorilor sunt si vor continua sa fie interesati, in primul rand, de produse ieftine si inteligente, bazandu-si decizia de cumparare in functie de pretul produsului, intr-o proportie de peste 50%. Importanta pretului ajunge chiar la 55% in Franta si la 59% in Rusia. La mica distanta se afla produsele care asigura placerile zilnice, reunite in categoria „luxul de zi cu zi”. Astfel, opt din zece consumatori afirma ca sunt dispusi sa plateasca mai mult, daca produsele sunt atragatoare si au caracteristici ce le asigura rasfatul zilnic.

A treia pozitie in clasamentul tendintelor este ocupata de alimentele care ii permit consumatorului sa le gateasca singur, total sau partial: peste 60% din respondenti afirma ca le place sa gateasca si vad aceasta activitate si ca pe o metoda de reducere a cheltuielilor, in defavoarea categoriei de alimente gata preparate. A patra tendinta este reprezentata de produsele de tip „well-being”, care ofera consumatorilor o experienta senzoriala completa, fiind atat atragatoare, cat si functionale. Nu in ultimul rand, simplitatea ramane un atribut hotarator in decizia de cumparare, situandu-se pe locul cinci in topul tendintelor alimentare si mizand pe factori precum naturalete, neo-simplitate, puritate si design inovator. „Pe segmentul alimentar, globalizarea nu a avut efectul scontat de majoritatea producatorilor.

De exemplu, spre deosebire de piata electronicelor, unde Samsung Galaxy S III si Iphone 4 sunt produse identice oriunde in lume, din punct de vedere ambalaj, instructiuni de utilizare si strategie de marketing, in cazul alimentelor strategiile nu pot fi uniformizate fara a tine cont de piata careia te adresezi. Cand vine vorba de ceea ce mancam, globalizarea a inregistrat efectul opus: cu cat avem acces mai mare la produse internationale si descoperim noutati, cu atat mai mult dorim sa le transformam si sa le adaptam la stilul nostru de viata, la gusturile personale si la obiceiurile regionale”, explica Xavier Terlet, presedinte XTC World Innovation.

Factorul inedit evidentiaza produsele-vedeta

Ca in fiecare an, un juriu de profesionisti in alimentatie a acordat distinctii pentru inovatie pe mai multe categorii de produse, in functie de calitatile lor, precum si de modul in care acestea raspund nevoilor consumatorilor. Printre exemplele cele mai apreciate, din perspectiva factorului inovator, se numara inghetata Glace de Coco, produsa de intreprinzatorii francezi de la Maison de Coco. Obtinuta 100% din lapte de cocos, aceasta este un produs vegan, care mizeaza pe caracteristici functionale (0% lactoza, 0% colesterol), de well being (contine zeatina, substanta cu rol important anti-imbatranire), oferind concomitent un mic lux zilnic si placere consumatorilor.

Un alt exemplu de produs care a primit stampila SIAL Innovation este Filo Mini Rolls Dolmades, produs de compania greaca Ioniki Sfoliata S.A. Mini-rulourile Filo ofera consumatorului o experienta culinara aparte, mizand pe ingrediente premium, precum foi de vita de vie, marar si ulei de masline extravirgin. Datorita ingeniozitatii, produsul a fost premiat si la targul alimentar Gulfood Dubai, precum si in tara natala. Nu in ultimul rand, producatorul belgian de marci private OVI a atras atentia prin simplitate si inovatie pe segmentul dulciurilor, prin produsul Tresor, un desert congelat care nu necesita preparare, obtinut din turta dulce, foie gras si ceapa confiata. Numeroasele produse prezentate in cadrul SIAL Innovation au conferit targului de la Paris statutul de laborator al tendintelor, noutatilor si inovatiilor, evenimentul devenind un loc optim de observare a evolutiei pietei alimentare mondiale, a cererii si ofertei, precum si un cadru perfect pentru intalniri de afaceri intre profesionisti.

„Scopul nostru a fost sa contribuim la consolidarea proximitatii dintre toti jucatorii prezenti pe sectorul agroalimentar. Este o misiune pe care am indeplinit-o, iar SIAL a jucat un rol esential in ceea ce priveste observarea provocarilor actuale si anticiparea evolutiei pietei de maine”, a incheiat Valérie Lobry, Managing Director Comexposium - divizia Agricultura si Industrie Alimentara - organizator SIAL.
Urmatoarea editie SIAL va avea loc in perioada 19-23 octombrie 2014.

Vrei sa vezi mai multe fotografii de la SIAL? Intra pe pagina noastra de Facebook!

Alin Serban Wolt Romania
Alin Șerban, Wolt: Prima lună în România ne-a confirmat potențialul uriaș al pieței
Cu o extindere treptată în întreaga țară, care s-a desfășurat pe parcursul lunii mai, Wolt a înregistrat o cerere neașteptat de mare din...
FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
Grupul FEPRA oferă 10% din acțiuni angajaților prin programul ESOP
FEPRA, grup cu capital 100% românesc în domeniul managementul deșeurilor și a economiei circulare, anunță lansarea programului ESOP (Employee...
Voluntari_PG_Landscape
Procter & Gamble și Act for Tomorrow, o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră
Procter & Gamble și Act for Tomorrow au lansat o nouă ediție a campaniei Este Casa Noastră. Acțiunea de colectare a deșeurilor din natură...
Froo ajunge la 100 de magazine in Romania. detalii pe www.revistaprogresiv.ro
Froo, 100 de magazine în 12 luni de la intrarea pe piață
Froo, formatul modern de proximitate dezvoltat de Grupul Zabka, a deschis cel de-al 100-lea magazin în România, la doar 12 luni de la intrarea pe...