45 mil. euro se invart anual in industria cercetarii de piata din Romania | Progresiv
Industria romaneasca de cercetare de piata a inregistrat anul trecut o crestere de circa 10% fata de 2011, ajungand la aproximativ 45 de milioane de euro, potrivit estimarilor ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) prezentate de Lacramioara Loghin - Managing Partner al agentiei Exact Cercetare si Consultanta - in cadrul evenimentului „ESOMAR Meet Up Romania 2013”.
In cautarea raspunsului la intrebarea „Cercetarea de piata: cheltuitoare sau economica?”, agentia Exact Cercetare si Consultanta a prezentat, in cadrul conferintei, concluziile unui studiu online in randul profesionistilor din marketing privind utilitatea acestor servicii. Asa cum era de asteptat, marketingul si vanzarile sunt departamentele care utilizeaza cel mai mult studii de piata, insa 25% dintre persoanele intervievate considera ca exista departamente in compania lor care ar trebui sa utilizeze date de market research, dar nu fac acest lucru. Mai mult, desi toate agentiile mari de research din Romania dezvolta tool-uri noi de cercetare la nivel local, nu doar le implementeaza pe cele existente la nivel international, 53% dintre profesionistii din marketing spun ca nu stiu companii de research care dezvolta local tool-uri de cercetare. Companiile de profil au, asadar, doua mari provocari: aceea de a schimba perceptia clientilor lor asupra serviciilor pe care le ofera si de a creste gradul de utilizare in randul companiilor din piata.
Conferinta „ESOMAR Meet Up Romania 2013” s-a desfasurat pe 11 iunie in Bucuresti, in Aula Academiei de Studii Economice, si a reunit un numar mare de participanti, reprezentanti ai agentiilor de research membre ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) si SORMA (Societatea Romana de Marketing si Cercetarea Opiniei Publice), precum si reprezentanti ai companiilor care utilizeaza studii de piata – jucatori mari din sectoarele FMCG, bancar, asigurari, vanzari de bunuri de consum, etc - si persoane din mediul academic.
Evenimentul a dezbatut subiecte care influenteaza in prezent sectorul cercetarii de piata: Cum se poate folosi cel mai bine bugetul de cercetare? Care sunt tipurile de studii si de metodologii care pot arata clar un ROI (return on investments – recuperarea investitiilor)? Ce au clientii de spus in legatura cu modul in care cercetarea de piata i-a ajutat sa isi cheltuiasca eficient bugetele si sa isi ajusteze investitiile in consecinta?
Printre speakerii internationali care au tinut prezentari in cadrul „Best of ESOMAR Bucharest” se numara Florian Bauer, membru al Consiliului Director al Vocatus (Germania), John Griffiths, Director de Creatie la Spring Research (UK) si Sharon Hodgson, Director al Shoppercentric (UK).





