RetailZoom: Creșterile de preț pentru 2020 sunt în medie mai mari la alimente și la produsele de îngrijirea casei
Datele „Jurnalului de Vânzări pe timp de pandemie” realizat de RetailZoom arată că toamna aduce o impulsionare a vânzărilor categoriilor alimentare față de perioada verii, pe primele locuri în contribuția la creștere fiind categoriile de băuturi alcoolice și lactatele.
„Totuși, cu toate că se reiau creșteri de peste 10% la multe sectoare, trendul este încetinit pentru unele zone de consum, cum ar fi băuturile răcoritoare, napolitane, bomboane, sosuri și croissante. În cazul acestor categorii, anterior martie 2020 creșterile anuale depășeau 18%, iar ele se regăsesc în continuare în top 30 categorii alimentare. Așadar, impactul diminuării șocurilor sau pierderii de cumpărători la evoluția sectorului este resimțit. Categorii nealimentare ce corespund aceluiași profil de temperare a vânzărilor sunt absorbantele și produsele de împrospătare a aerului și cu un impact major, țigările. Și pentru acestea în ultimele luni s-a înregistrat un ritm domolit de creștere”, se arată în raportul companiei.
Raportat la tot anul, creșterile de preț la nivel de produs sunt în medie mai mari la alimente și la produsele de îngrijirea casei. Concret, este vorba de o creștere de 7,2% în cazul alimentelor și 5,7% în ceea ce privește categoria produselor de curățenie. La polul opus se află produsele pentru îngrijire personală unde a fost înregistrată o scădere de 0,6%.
Raportat doar la lunile de toamnă, septembrie-noiembrie, ratele de creștere depășesc în medie 10%, atingând aproape 20% în mijlocul lunii septembrie. Categoriile de bază, carne, cafea, brânză, ulei, zahăr contribuie mult la creșterea observată comparativ cu intervalul similar din 2019, dar si băuturile alcoolice beneficiază în continuare de stimulent vânzări în retail (coroborat totodată cu lipsa cererii în HoReCa).
Dintre categoriile nealimentare, produsele de curățenie aduc un plus comparativ cu anul anterior, ca de altfel și categoriile de protecție/igienă (mănuși și măști).
Dinamica vânzărilor pe formate de magazine este mult mai apropiată pe măsură ce anul se încheie, cu o reluare a creșterii și din partea magazinelor de format mare (hypermarket și cash&carry), ce sunt în continuare preferate pentru achiziții de stocare sau pentru bunuri nealimentare, îndeosebi pentru cele de îngrijire personală.
Dar, chiar și cu această revenire, datele RetailZoom arată că în perioada 31 august – 29 noiembrie 2020 față de 2 septembrie – 1 decembrie 2019, supermarketurile au înregistrat o creștere de 12,6%, având avantajul proximității, în timp ce magazinele de format mare au bifat un plus de 11,4%. Tot în creștere sunt și vânzările magazinelor de tip convenience (cele cu suprafață sub 100 de metri pătrați), procentul fiind de 10.5%. Evident, aceste locații nu sunt căutate pentru produse alimentare, însă au cea mai mare rată de creștere când vine vorba despre produse pentru casă și cele de îngrijire personală.
Comentarii RetailZoom:
•Comparativ cu perioada verii, în lunile de toamnă analizate, mai puține categorii alimentare înregistrează scăderi (15% vs 20% pe timpul verii). Ca și profil al produselor ce au această evoluție comparativ cu începutul anului și cu anul anterior, am identificat produsele vrac (din pește sau cartofii congelați), ciocolată praline și produsele de impuls (batoane cereale sau de ciocolată).
•Produsele de îngrijire personală câștigă în această perioadă și datorită includerii în raportare a categoriilor de măști și mănuși protecție, ce aduc un sfert din creșterea sectorului din aceste 3 luni. Singurele categorii ce nu corespund unui profil de igienizare sau dezinfectare, ci unor nevoi de răsfăț și îngrijire, dar se află în top creșteri, sunt tratamentele pentru păr, produsele pentru epilare și produsele de îngrijire orală. Mai sunt bineînțeles și alte segmente din categoriile cadru, cum ar fi măștile de față sau cele de protecție solară, ce, de asemenea, dețin creșteri medii de peste 15%, dar acestea sunt procentual mai mici (ca pondere din vânzări).
•Produsele pentru casă par să fie motorul de creștere pentru anul viitor, grija față de ambientul personal devenit în 2020 și birou pentru mulți români fiind evidențiată nu doar de creșterile produselor de curățenie, ci și de produsele de îngrijire țesături (balsam, înălbitori, dezinfectanți).
•Creșterile de preț pentru 2020 (săptămânile 1-48) la nivel de produs sunt în medie mai mari la alimente și la produsele de îngrijirea casei (Alimente: +7,2%, Îngrijire Personală: - 0,6%, Casă: + 5,7%)
Toate informațiile se referă la indexul de date scanate al RetailZoom compus din peste 3.200 de magazine din comerțul modern internațional: canal de proximitate (convenience și supermarket - Carrefour market, DM, Inmedio, Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi, XPress), canal de magazine de format mare (Cora, Carrefour hyper, Metro). Total FMCG acoperit se referă la 193 de categorii: produse alimentare, de îngrijire personală și a casei, tutun. Compania a adăugat în monitorizare și categoriile de măști protecție și mănuși protecție, lărgind astfel baza vânzărilor sectorului de îngrijire personală.