Prețul alimentelor continuă să crească. Zahărul, cu peste 60% mai scump decât anul trecut

Alimentele s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an, arată datele Institutului Național de Statistică, cele mai mari creșteri de prețuri fiind înregistrate la produsele de bază. Concret, în luna octombrie a acestui an, mărfurile alimentare costau cu 20,58% mai mult decât în octombrie 2021 și 18,7% mai mult decât la finalul anului trecut. Prețul alimentelor continuă să crească. Zahărul, cu peste 60% mai scump decât anul trecut

Datele INS arată că pâinea costa în octombrie 2022 cu 26,9% mai mult decât în octombrie 2021 și cu 22,3% peste nivelul din decembrie 2021. Cartofii s-au scumpit cu 40,5% în ultimul an și cu 31% în ultimele zece luni. Totodată, zahărul este produsul cu cea mai mare modificare de preț înregistrată în ultimul an. Datele INS arată că, față de octombrie 2021, zahărul costă acum cu 62,6% mai mult.

Și uleiul continuă să fie unul dintre produsele cu una dintre cele mai mari scumpiri din ultimul an. Acesta costa în octombrie 2022 cu aproape 43,5% mai mult decât în octombrie 2021. Raportat la finalul anului trecut, scumpirea medie este de 38,4%.

Și carnea costă mai mult față de toamna anului trecut. În cazul cărnii de pasăre, scumpirea medie înregistrată în ultimul an este de aproape 19,6%, în timp ce carnea de porc s-a scumpit cu 14%, iar carnea de vită cu 16,3%.


Citește și GfK: România, putere de cumpărare cu 51% sub media europeană


Pe lista scumpirilor intră și produsele lactate, diferența dintre luna octombrie a acestui an și octombrie 2021 fiind de 26,2%. O scumpire similară au bifat și ouăle (+24,6%), iar cafeaua costa cu 19,8% mai mult, potrivit datelor INS. De asemenea, băuturile alcoolice s-au scumpit cu peste 9% în ultimul an.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, unele care au impact direct în costul de producție al alimentelor, energia electrică și gazele au continuat să se scumpească. În luna octombrie, energia electrică costa cu 36% mai mult față de decembrie 2021, iar gazele naturale cu 35,6%. În cazul gazelor, scumpirea din ultimul an este de 40% în ciuda măsurilor de plafonare adoptate de Executiv.

În cazul combustibililor, deși în luna octombrie a fost raportată o ușoară ieftinire față de septembrie (-1,06%), raportat la anul trecut, prețul acestora este cu 19,7% mai mare față de nivelul înregistrat în octombrie 2021 și cu 18,6% peste nivelul din decembrie anul trecut.

Cumulat, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 – octombrie 2021) este 12,4%.

„Rata anuală a inflației a rămas ridicată, dar a coborât ușor la valoarea de 15,3% în octombrie (față de 15,9% în septembrie). Se remarcă însă anumite componente ce au înregistrat scumpiri mari în ultimele 12 luni precum uleiul (43%), gazele (41%) sau zahărul (63%). Alimentele procesate au consemnat noi creșteri ca efect al majorărilor cotațiilor materiilor prime agroalimentare și ale costurilor ridicate cu energia și transportul”, explică Cristian Popa, Membru al Consiliului de Administrație al BNR.

Potrivit prognozei actualizate de BNR, rata anuală a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024.

inflatie cristi popa
Alimentele, cu peste 18% mai scumpe decât în vara anului trecut
Alimentele, cu peste 18% mai scumpe decât în vara anului trecut
Scumpirile accelerate din ultimul an atât în privința materiilor prime, cât și a ambalajelor se resimt puternic în prețul alimentelor. Datele...
Prețul alimentelor continuă să crească, diferența față de 2021 fiind de 16%
Prețul alimentelor continuă să crească, diferența față de 2021 fiind de 16%
Mărfurile alimentare au continuat să se scumpească și în luna iulie a acestui, atât raportat la iunie 2022, cât și la finalul anului trecut...
Alimentele continuă să se scumpească. Prețul uleiului, cu 49% mai mare față de anul trecut
Alimentele continuă să se scumpească. Prețul uleiului, cu 49% mai mare față de anul trecut
Inflația a depășit pragul de 15% la jumătatea acestui an, impactul scumpirii alimentelor și al utilităților fiind unul major. Estimările...
Alimentele, cu peste 5% mai scumpe față de începutul anului
Alimentele, cu peste 5% mai scumpe față de începutul anului
Lună de lună, prețurile alimentelor înregistrează noi creșteri, la bază fiind scumpirea materiilor prime, a costurilor de transport și, nu...