Snackurile sărate, o piață în creștere prin puterea inovației

Cu un nivel anual de peste 100 de mii de tone și o valoare de mai bine de 700 milioane de euro, snackurile sărate s-au aflat pe un trend ascendent și în ultimul an. Pe fondul relaxării restricțiilor, consumul s-a reîntors către produsele ready to go, ceea ce validează faptul că întreaga categorie este una de impuls. Inovația, accentul pus pe noutate și diversitate, precum și trendul de sănătos sunt pilonii de bază care pot duce la creșterea categoriei de snacking sărat. Snackurile sărate, o piață în creștere prin puterea inovației

Cele mai notabile modificări în categoria de snackuri sărate din ultimul an au de-a face cu revenirea consumului on the go, pe fondul relaxării restricțiilor. Totodată, categoria de snackuri sărate nu a scăpat de creșterea prețurilor din ultimul an, evoluția acestora fiind de 8,9% în perioada august 2021 - iulie 2022 versus august 2020 - iulie 2021. Astfel, potrivit datelor de retail audit furnizate de NielsenIQ, snackurile sărate - categorie care include chipsurile, gustările coapte, pufuleții și popcornul - au crescut în termeni valorici cu 12,7% și 3,5% în termeni volumici, în perioada menționată.

O categorie de impuls, motivele care stau la baza alegerilor snackurilor sărate sunt gustul sărat, textura crocantă, numărul redus de calorii sau zahăr, comparativ cu alte produse, susține Andreea Lupu, Marketing Manager Diviza Food în cadrul Maspex, citând un studiu AHA Moments. „Atunci când aleg snackuri sărate, consumatorii își oferă o pauză sau simt că își potolesc foamea. În perioada de pandemie, odată cu scăderea oportunităților de socializare și reducerea activităților petrecute în afara casei, s-a remarcat o adaptare a obiceiurilor de consum. Consumul s-a mutat in-house, snackurile fiind împărțite doar cu familia. Categoriile noastre principale de snackuri sărate - crackers, pretzels, sticks, sărățele și extrudatele - și-au păstrat poziția în piață și au rămas în topul preferințelor consumatorilor”, explică Andreea Lupu.

Chipsurile și specialitățile susțin creșterea

Potrivit datelor NielsenIQ privind segmentarea categoriei în funcție de produs, chipsurile, gustările coapte și pufuleții s-au aflat pe un trend ascendent, fapt ce subliniază reîntoarcerea consumului către obiceiurile de dinainte de pandemie. „Perioada pandemiei, cu precădere începutul său în 2020, a impactat în mod diferit segmentele care compun piața totală de salty snacks. Categoriile de produse care se consumă preponderent în casă, cum ar fi popcornul care se prepară la microunde, au înregistrat un ritm de creștere accelerat, pe când categoriile mai ușor de înlocuit cu preparate de casă, de genul produselor coapte, au înregistrat o scădere în ceea ce privește volumul. Însă perioada post-pandemică a adus cu ea o redresare a ritmului de creștere pentru chipsuri, produse coapte și specialități ca pufuleții, snackurile expandate și tortilla, acestea înregistrând creșteri de două procente. Privind în urmă, chipsurile și specialitățile sunt cele două segmente care au contribuit cel mai mult la creșterea pieței snackurilor sărate, iar evoluția lor în perioada post-pandemică denotă o revenire a obiceiurilor de consum din trecut”, explică Roxana Miu, CEE Consumer & Market Insights Manager în cadrul Intersnack România.

Snackurile coapte și pufuleții au împărțit podiumul categoriei în ultimul an, potrivit datelor NielsenIQ, ambele subcategorii având evoluții high double digit în termeni valorici și high single digit în termeni volumici. „Snackurile sărate coapte, care se adresează mai mult nevoii de a potoli foamea și consumul în afara casei, au fost mai afectate în prima parte a pandemiei. Însă relevanța lor în consum a revenit, iar segmentul a înregistrat creșteri frumoase odată cu reîntoarcerea la un stil de viață activ, mai apropiat de cel de dinaintea pandemiei”, consideră Irina Ganea, Senior Category Brand Manager, Salted Baked Snacks în cadrul AlkaCo.

Datele NielsenIQ mai arată că, în ultimul an, categoria de popcorn a înregistrat o creștere de 2,9% în termeni valorici și o scădere de 5,8% a volumelor. „O mică scădere s-a remarcat la porumbul de floricele, deși producătorii au căutat să găsească noi variante pentru atragerea consumatorilor, propunându-le o serie întreagă de arome pentru a-i îndemna să încerce noi produse”, adaugă Denisa Ardeleanu, Marketing Manager Mogyi România.

Snackurile sărate, o categorie în care pofta învinge creșterea prețurilor
Snackurile sărate, o categorie în care pofta învinge creșterea prețurilor
Cu o creștere susținută în valoare, dar și cu un avans moderat în volum, categoria snackurilor sărate a demonstrat reziliență în fața...
Mihai Ciurtin, Intersnack: 2023 va fi un an în care complexitatea și provocările se vor păstra
Mihai Ciurtin, Intersnack: 2023 va fi un an în care complexitatea și provocările se vor păstra
Deși pentru multe categorii 2022 a reprezentat un blocaj, piața de snackuri sărate se numără printre privilegiații care au reușit să crească...

În cadrul PepsiCo, subcategoria care a avut cea mai accelerată evoluție este cea a pufuleților, care a înregistrat o creștere importantă, generată de intrarea în categorie a mărcii Cheetos, urmată de potato chips, inclusiv chipsurile coapte și tortilla chips. „În toate aceste categorii noi suntem lider, avem brandurile cele mai puternice, deci normal că ne uităm la ele cu mare atenție. Motivul pentru care cresc este tocmai pentru că s-au intensificat ocaziile de consum pentru aceste categorii. Și la nivelul întregii piețe de snacking a crescut ponderea acestor categorii, tocmai pentru că au bifat evoluții mai bune decât categoriile tradiționale, precum semințele, de exemplu”, explică Eliza Calciu Șerban, East Balkans Marketing Manager Snacks PepsiCo România. Potrivit acesteia, produsele tradiționale, care nu au inovat foarte mult, au pierdut din ritm. „Poate cel mai important lucru care a impactat snackingul este că, odată cu COVID-19, și chiar după, a crescut foarte tare accentul pus pe micile bucurii ale vieții, iar snackurile sărate, și nu numai, sunt mici plăceri nu doar prin gust, textură, aromă sau senzații. De fapt ele acompaniază momente sociale care au devenit foarte importante pentru toți de-a lungul acestei perioade. Sunt un liant social foarte facil”, spune reprezentanta PepsiCo, companie care tocmai a anunțat o investiție de 100 milioane de dolari în fabrica de snackuri din Popești Leordeni, unde se produc Lay’s și Star în trei linii de producție operaționale, și un nou depozit automat. „Vorbim despre extinderea piețelor în care vom exporta, în peste 15 țări, precum și dublarea producției. Suntem un hub de producție pentru tot ce înseamnă Europa Centrală și de Est”, explică Eliza.

Evoluția snackurilor sărate în retail

Când vine vorba despre segmentarea în funcție de canale de vânzare, dinamici spectaculoase s-au înregistrat în minimarketuri și în benzinării. Vânzările de snackuri sărate au crescut cu 18,7% în termeni valorici și 5,7% în termeni de volum în minimarketuri, în timp ce în benzinării snackurile sărate au bifat un avans de 17,1% în valoare și 7,6% în volum, potrivit NielsenIQ. Comerțul tradițional, care contorizează aproape jumătate din vânzările totale de snackuri sărate din România, a înregistrat o evoluție de 12,9% în termeni valorici și volume cu doar 3,5% mai mari. „În ultimii trei ani, locațiile tip discount și cele de proximitate au jucat un rol cheie în dinamica pieței. Anul acesta surpriza vine din partea canalului tradițional, unde se înregistrează creșteri în volum de 4,6% pentru snackuri sărate (YTD la luna august în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut). Din punctul de vedere al portofoliului, este important să adresăm misiunile de cumpărare din fiecare canal, întrucât sunt obiceiuri și comportamente diferite. Astfel, în fiecare an trecem printr-un proces de optimizare a portofoliului, în funcție de comportamentul și trendurile de cumpărare specifice fiecărui canal în parte”, explică Cătălin Georgescu, Sales Director Intersnack România.

Revenirea comerțului tradițional este sesizată și în cadrul Alka, deși ponderea canalului modern în vânzări este mai mare. „În perioada pandemiei, modern trade a înregistrat cele mai mari creșteri în categoriile Alka datorită schimbărilor survenite în comportamentul de cumpărare, însă, începând din 2022, când restricțiile pandemice s-au ridicat, magazinele de proximitate, inclusiv cele din traditional trade, au început să recupereze semnificativ în vânzări, pe fondul creșterii consumului în afara casei”, explică Irina Ganea.

Reprezentanta PepsiCo plusează cu zona de comerț online, unde compania a făcut pași considerabili, mai ales în zona de e-fundamentals. „Perioada COVID-19 a accentuat progresul în acest canal, dar nu numai. Planurile sunt foarte robuste pe viitor, ne bazăm pe o strategie foarte agilă de test and learn de testare și învățare. De exemplu, în zona de livrare rapidă funcționează foarte bine ocaziile concrete – atunci când comanzi pizza sau un burger este foarte ușor să îi aduci consumatorului aminte că snackurile sunt un bun liant social. Merg foarte bine în zona online campaniile cross-categorii. Vom continua să investim în zona de ecomm”, spune Eliza Calciu.

Statusul jucătorilor din snacking

Pentru Intersnack, prima jumătate a acestui an a adus o creștere de două cifre. Dinamici mai accentuate s-au înregistrat în segmentele de chipsuri și specialități, în vreme ce categorii precum popcornul au avut o creștere single digit comparativ cu evoluția accelerată din ultimii doi ani de pandemie. „Atât la nivel de piață, cât și la nivelul companiei noastre, chipsurile sunt în topul preferințelor consumatorilor. Cu toate acestea, dinamica de dezvoltare a pieței pe categorii este înclinată clar către specialități (pufuleți, pelete), având în 2022 o creștere de +26% față de 2021. Consumatorii români preferă în general arome standard, cunoscute, cum ar fi sare, paprika, cașcaval, smântână/iaurt, dar se observă o creștere recentă a tendinței spre aromele ușor picante și cele de carne”, explică Roxana Miu – CEE Consumer & Market Insights Manager Intersnack. Compania activează pe toate segmentele de snacking și deține în portofoliu branduri iconice precum Chio, Fiesta, Pom-Bär sau Nutline. „Chio este cel mai mare brand din piața de snackuri sărate și continuă să crească an de an, dovadă a încrederii pe care consumatorii o au în această marcă. Cu o penetrare a pieței de peste 60%, Chio este lider în piața snackurilor sărate (GFK – HHP study 2021) acoperind în totalitate nevoile consumatorilor noștri atât prin diversitatea aromelor, cât și prin calitatea produselor. Prezent în patru segmente de piață - chips, specialități, popcorn și produse coapte - Chio se află în topul preferințelor consumatorilor, fiind brandul numărul unu în piața de snackuri sărate din România”, explică Marian Chiracheș, Head of Marketing Intersnack România.

Pentru Maspex, care deține în portofoliu brandurile Salatini și Rollini d’Oro, 2022 a adus o creștere a vânzărilor ca urmare a extinderii prezenței în canalul modern, a lansărilor de noi produse, precum și a relaxării restricțiilor în contexul pandemiei. „Toate categoriile din portofoliu au rezultate bune. Piața de snackuri sărate oferă oportunități însemnate având în vedere multitudinea categoriilor și varietatea formatelor. Segmentarea vânzărilor reflectă structura pieței. La nivel de piață, crackers și pretzels ocupă cea mai mare pondere, fiind urmate de sticksuri și sărățele. Maspex deține o poziție cheie pe piața sărățelelor. Ținând cont de notorietatea ridicată și tradiția brandului Salatini, care au definit practic această categorie de produse, biscuiții Salatini reprezintă în continuare o categorie de referință în portofoliul Maspex, în segmentul de snackuri sărate. Acordăm atenție în aceeași măsură tuturor categoriilor de produse sub brandul Salatini și inovăm constant. De exemplu, în categoria sticksuri Salatini, am lansat Sticks Tubes și Sticks cu Cartofi, iar în categoria snackuri, Salatini Snack Pufuleți”, spune Andreea Lupu.

Mihai Ciurtin preia și conducerea operațiunilor Intersnack din Bulgaria
Mihai Ciurtin preia și conducerea operațiunilor Intersnack din Bulgaria
Mihai Ciurtin, Managing Director al Intersnack România, a fost promovat la nivel regional. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie, executivul a...
Eliza Calciu Șerban, PepsiCo România: Stabilitatea și credibilitatea mărcilor noastre fac diferența în momentul alegerii la raft
Eliza Calciu Șerban, PepsiCo România: Stabilitatea și credibilitatea mărcilor noastre fac diferența în momentul alegerii la raft
Intensificarea ocaziilor de consum, precum și nevoia de mici momente de plăcere sunt motoarele de creștere ale categoriei de snackuri sărate....

AlkaCo, care activează atât pe segmentul de snackuri sărate, cât și dulci, cu ponderi egale în vânzări, a înregistrat performanțe foarte bune în primul semestru al acestui an, cu creșteri double digit atât în volum, cât și în valoare. „Snackurile sărate au o importanță strategică în portofoliul Alka inclusiv prin prisma vânzărilor la export a căror pondere în total categorie sărate este semnificativă, înregistrând totodată cele mai mari creșteri versus anii precedenți. Toortitzi este brandul care a reinventat categoria de snacks sărate coapte prin forma devenită iconică în rândul consumatorilor din categorie. Soocitzi, marcă lansată în urmă cu doi ani, o altă inovație Alka, a fost o surpriză extrem de plăcută pentru consumatori, iar contribuția în vânzări a fost remarcabilă. Reacția retailerilor a fost pe măsură, Soocitzi fiind desemnat de către aceștia cel mai bun produs nou în 2021. Meteoritzi, covrigii sparți intenționat cu explozie de gust, sunt, de asemenea, un contributor la performanța snackurilor sărate Alka ce se adresează noii generații de consumatori”, explică Irina Ganea.

Pentru Mogyi, care activează în această categorie cu popcorn Micropop, Crisp Bread și Rolli, „2022 a început sub auspicii foarte bune și prin campaniile adresate consumatorilor, astfel încât ne-am păstrat trendul ascendent atât în canalul modern, cât și în tradițional”, spune Denisa Ardeleanu.

Loc de dezvoltare

O piață cu un ritm de creștere mult mai accelerat decât alte țări europene mai dezvoltate, România înregistrează un consum anual pe cap de locuitor de 5,7 kg, în linie cu media la nivel european. „Românii sunt cei mai mari consumatori de snackuri sărate coapte (biscuiți, covrigei, sticks-uri, mixuri, rondele) din Europa, cu un consum per capita de peste 1,5 kg pe an. Pe de altă parte, chipsurile reprezintă o piață încă în dezvoltare în România. Deși înregistrează creșteri de doi digiți de la un an la altul, dacă este să vorbim despre consumul per capita în comparație cu celelalte țări europene, România se poziționează printre țările cu cel mai mic consum la acest nivel. Coroborând aceste două informații, putem deduce că există încă loc de dezvoltare”, explică Roxana Miu. Estimările de business ale Intersnack pentru acest an sunt de creștere față de anul precedent, chiar și față de perioada de dinainte de pandemie. În ceea ce privește evoluția segmentelor, compania consideră că specialitățile, chipsurile și produsele coapte au cea mai mare probabilitate de creștere semnificativă în perioada următoare.

Ce poate ajuta categoria de snackuri sărate să crească? În primul rând inovația. „Dar inovația importantă și relevantă care generează mai mult decât încercare și creează un obicei de consum sau intră în rutina zilnică a consumatorilor. Este un apetit foarte mare și vedem cum reacționează consumatorii la noi inovații”, consideră Eliza Calciu Șerban. Un driver important al categoriei îl reprezintă inovația la nivel de arome, sarea, paprika, cașcavalul și șunca fiind în top 3-4 arome preferate. „Am observat clar însă o creștere a preferinței și pentru arome mai interesante, fie că sunt picante sau mai exotice, tocmai pentru că aduc un plus de satisfacție, o aromă interesantă și chiar maximizează acest moment de plăcere. Zona aceasta este clar un driver de categorie, un punct principal, un lucru la care consumatorii se uită atunci când aleg la raft. Diversitatea de arome contează, ne uităm atent în această zonă și vrem să aducem inovații relevante”, mai spune aceasta. Cea mai importantă lansare a PepsiCo în acest an pe plan local a fost Cheetos, unde Cheetos Crunchos a venit cu o textură și o aromă diferite de produsele deja existente în piață.

Fiind o categorie de impuls, tot ce ține de noutate, de experiență nouă de gust sau de textură este apreciat de către consumatori, consideră Marian Chiracheș (Intersnack). „În fiecare an venim cu noi lansări de produse, iar anul acesta este unul de referință pentru Chio. În luna mai, am adus pe piața din România o gamă nouă, diferită: Chio Lentil Chips. Vorbim de un produs inovator pentru categoria de specialități, un produs pe bază de linte, bogat în fibre și proteine și cu un atribut important: are cu 40% mai puține grăsimi decât Chio chips clasic, cu sare. Este un produs care ne-a scos din zona de confort, pe noi ca producători, pe care l-am lansat pe piață pentru a oferi consumatorilor o alternativă ‘Better for You’. În același timp, lansarea gamei Chio La Cuptor marchează un moment important în segmentul Better for You, aceasta având cu 70% mai puține grăsimi față de Chio Chips clasic, cu sare, fără a face însă un compromis la nivel de gust. Suntem extrem de încrezători că aceste două game de produse noi, inovatoare, vor face diferența în piața de snackuri din România, contribuind la dezvoltarea segmentului ‘Better for You’ și răspunzând așteptărilor tot mai mari ale consumatorilor români”.

Un alt motor de creștere al categoriei îl reprezintă declinarea trendului de sănătos în snacking, pe măsură ce consumatorii și-au reconsiderat obiceiurile de consum și au devenit mai sensibili la opțiunile care reprezintă „sursa bună și echilibrată de energie”, „intake bun” pentru „outcome bun” fără însă a pierde plăcerea gustului. „Deschiderea către «mai sănătos» s-a manifestat însă diferit în categoriile de snackuri în care Alka activează. Snackurile sărate coapte sunt prin natura lor mai sănătoase decât alte snackuri devenind din ce în ce mai relevante în contextul în care oamenii caută produse cât mai simple, mai curate, dar gustoase, explică reprezentantul companiei. Estimările Alka pentru acest an sunt creșteri double digit față de anul anterior. „Fenomenul all day snacking, fie că vorbim de lucrul la birou ori de noul stil hibrid, va continua să crească. Esențial este să surprindem trendurile de consum relevante pentru contextul local și să știm să le transformăm în oportunități de creștere”, încheie Irina Ganea.

Andreea Bogdan, Mondelēz International: Comerțul tradițional își consolidează importanța în vânzări
Andreea Bogdan, Mondelēz International: Comerțul tradițional își consolidează importanța în vânzări
Creștere și consolidarea poziției - acestea sunt cuvintele care descriu evoluția Mondelēz pe piața din România în primul semestru,...
Chipsurile și snackurile sărate, o categorie cu potențial de expandare
Chipsurile și snackurile sărate, o categorie cu potențial de expandare
O categorie extrem de fragmentată, cu multe sortimente, tipuri de produse și mărci, chipsurile și snackurile sărate oferă varietate și...