Snackurile sărate, o categorie în care pofta învinge creșterea prețurilor

Cu o creștere susținută în valoare, dar și cu un avans moderat în volum, categoria snackurilor sărate a demonstrat reziliență în fața fenomenului inflaționist. Consumatorii, de altfel mult mai pragmatici, nu au renunțat să se bucure de plăcerea oferită de un snack savuros și mai sănătos, în ciuda majorărilor de preț. Pentru acest an, scenariul creșterii se menține și va fi influențat, în principal, de ritmul inovațiilor și de modul în care acestea se vor plia pe trendul de „all day snacking”. Snackurile sărate, o categorie în care pofta învinge creșterea prețurilor

În ciuda unui preț mediu per kilogram cu 15% mai mare, categoria snackurilor sărate s-a bucurat de o creștere de aproape 17% în valoare și circa 2% în volum în perioada MAT Noiembrie 2023 comparativ cu MAT Noiembrie 2022, arată datele Consumer Panel GfK. Avansul volumic vine din faptul că gospodăriile au cumpărat mai des astfel de produse. În schimb, volumul mediu per act de cumpărare s-a redus cu 1,5%. De altfel, snackurile sărate se numără printre categoriile cu cea mai mare penetrare în rândul gospodăriilor din România: în cele 12 luni cuprinse în MAT Noiembrie 2023, 98% din gospodăriile din România au achiziționat snackuri sărate cel puțin o dată. Vorbim despre o categorie în care brandurile de producător au reușit să performeze mai bine decât mărcile private, deși acestea din urmă au atras cumpărători noi în perioada analizată, raportând un plus de 3,6% în penetrare, mai arată datele Consumer Panel GfK. Mai mult, brandurile se mențin pe o poziție de forță, cu o cotă de piață de 67% în valoare.

Cele mai mari segmente din categorie rămân fructele uscate (precum arahide, semințe de floarea-soarelui/dovleac prăjite, caju, migdale) și chipsurile. Astfel, chipsurile au avut un avans de 15% în valoare în MAT Noiembrie 2023, însă au fost în scădere din punct de vedere volumic (-2,7%), pe fondul pierderii unor cumpărători, dar mai ales ca urmare a scăderii volumului mediu per act de cumpărare cu 3,3%.

Mai mult, pufuleții rămân segmentul cu cea mai mare penetrare în consumul casnic, după fructele uscate. În MAT Noiembrie 2023, aproape una din opt gospodării din România a cumpărat pufuleți cel puțin o dată, iar procentajul a fost în creștere ușoară față de MAT Noiembrie 2022. Avansul valoric a fost de 15%, în timp ce volumele au stagnat. Brandurile de producător au performat mult mai bine decât mărcile private, în acest segment.

Datele Consumer Panel GfK sunt confirmate și de rezultatele celui mai mare producător român de pufuleți, PhoenixY, ale cărui vânzări au înregistrat un salt de peste 30% anul trecut, ajungând practic la cea mai mare valoare de până acum din istoria companiei, potrivit lui Eliodor Apostolescu, General Manager. „În 2021 și 2022, pe fondul creșterii necontrolate a tuturor prețurilor, am decis să păstrăm prețurile de vânzare nemodificate față de valoarea contractată. Această politică ne-a întărit colaborarea cu clienții, iar aceștia au listat un număr mare de produse noi Gusto. Am creat produse noi și am intrat pe noi piețe”, argumentează executivul.

Și Pringles, brand distribuit de Orbico România, a raportat anul trecut o creștere valorică a vânzărilor de 20%, conform datelor NielsenIQ. Au contribuit la această evoluție promovarea activă și campaniile de marketing, extinderea gamei de arome și opțiuni de gust, potrivit lui Andrei Coteț, Business Unit Manager Orbico România. „Și anul acesta, Pringles aduce pe piața din România zece arome noi, dintre care patru vor face parte din sortimentația permanentă, iar șase arome vor fi disponibile pentru o perioadă limitată. Cu aceste noi lansări vizăm iubitorii de gusturi neobișnuite, care caută experiențe de gust intense și neobișnuite, tinerii care sunt deseori deschiși să încerce gusturi noi și inovatoare sau cei care sunt deschiși să încerce combinații inedite de arome”, afirmă Andrei Coteț.

Iaurtul, o categorie în care impredictibilitatea atrage reinterpretarea comportamentului de consum
Iaurtul, o categorie în care impredictibilitatea atrage reinterpretarea comportamentului de consum
Iaurtul a rămas o categorie accesibilă ca preț pentru consumatori datorită ofertei variate, însă din perspectiva creșterii în volum,...
Mezelurile, o categorie în care inflația pune frână fenomenului de premiumizare
Mezelurile, o categorie în care inflația pune frână fenomenului de premiumizare
Scădere în volum, orientare către formate și cantități mai mici, downtrading, nivel de loializare scăzut. Acestea sunt doar câteva dintre...

Despre o „creștere sănătoasă” vorbește și Denisa Ardeleanu, Sales Operation Manager Mogyi, companie care a înregistrat anul trecut un avans de peste 10% în toate canalele de vânzare, pe fondul creșterii pieței în valoare, precum și al extinderii gamei de produse. „Consumatorul român a devenit mai pragmatic. Am observat o mai mare atenție la prețuri, însă fără compromisuri în privinţa calităţii. A continuat să se bucure de micile plăceri oferite de un snack savuros, poate și un pic mai sănătos. De aici provocările pentru orice jucător din categorie”, spune Denisa Ardeleanu.

Segmentul de produse „Better for you” a depășit bariera de 10% în valoare din total piață de chipsuri. Intersnack a contribuit la evoluție prin lansarea gamei Chio Oven la cuptor, cu 70% mai puține grăsimi, și a extins acest concept și în categoria de specialități prin Chio Lentil Chips, un produs cu linte și cu un conținut de grăsimi redus cu 30% față de varianta clasică, susține Alma Dinu, Senior Brand Manager International Brands Intersnack România.

Provocări și strategii câștigătoare

Atunci când vine vorba de provocări, Eliodor Apostolescu nominalizează eficiența pe care o au produsele la raft. „Produsele care generează profitul cel mai mic nu rezistă la raft și sunt înlocuite cu produse noi. Pentru a face față abundenței de oferte, calitatea trebuie permanent îmbunătățită și trebuie create variante de produse noi respectând ultimele tendințe de consum. Am lansat game de produse extrudate pe bază de cartofi, orez și alte ingrediente care nu se regăseau până acum în rețetele tradiționale Gusto”, explică fondatorul PhoenixY.

La capitolul provocări, Andrei Coteț menționează găsirea de modalități pentru a satisface cererea crescută pentru produse mai sănătoase în această categorie, cu un conținut redus de grăsimi, sare și aditivi, respectiv menținerea unui portofoliu diversificat, cererea crescută pentru produse fără gluten, vegane sau vegetariene și chiar aspecte ce țin de sustenabilitate (ex.: gestionarea ambalajelor și a resurselor utilizate în procesul de producție).

La rândul său, Vlad Vlădescu, East Balkans Snacks Marketing Manager PepsiCo, consideră că principala provocare a companiei pe care o reprezintă este creșterea penetrării produselor și a ocaziilor de consum. „În ultimul an am lansat două noutăți în portofoliul Lay’s – Roșii și Usturoi. În același timp, am încercat să punem în prim-plan brandul Doritos, acordând și mai multă atenție popularizării aromelor-cheie, precum și noutății Sweet Chilli”, detaliază Vlad Vlădescu.

Pe de altă parte, Paul Mihai, Brand Manager Ficosota Marketing România, Divizia Food, susține că una dintre principalele provocări în categoria analizată este reprezentată de plasarea și vizibilitatea produsului. „Cu cât este poziționat mai strategic pentru audiența-țintă și cu cât devine mai vizibil în magazine, cu atât cresc semnificativ şansele ca acesta să fie achiziționat. Mai mult, având în vedere situația economică și accentul tot mai mare pus pe un stil de viață sănătos, clienţii devin din ce în ce mai atenți la ceea ce consumă și la prețul pe care îl plătesc pentru produsele lor. Analizând tendințele din Europa de Vest, unde piața se concentrează în principal pe produsele ambalate în gramaje mai mari, începând cu primăvara anului 2023, am introdus în România, atât pentru Kubeti, cât și pentru Maretti, produse în gramaje mai mari. Pe lângă aceste două lansări de anul trecut, compania noastră pregătește lansarea unui nou brand anul acesta, care va cuprinde două game de produse, ambele din orez expandat: o gamă de chipsuri și una de prăjituri”, spune Paul Mihai.

Piața de băuturi răcoritoare, între oportunități și provocările momentului
Piața de băuturi răcoritoare, între oportunități și provocările momentului
O piață relativ matură, cu nume consacrate, categoria de băuturi răcoritoare este un exemplu că este încă loc pentru nou, acest trend fiind...
Produsele de îngrijire a țesăturilor, categoria care construiește pe inovație și puterea brandului
Produsele de îngrijire a țesăturilor, categoria care construiește pe inovație și puterea brandului
Marcată de reducerea volumelor la nivelul anului trecut, piața produselor de îngrijire a țesăturilor a experimentat o creștere în valoare...

Nu în ultimul rând, prețul apare pe lista principalelor provocări menționate de Irina Ganea, Senior Category Brand Manager Salted Baked Snacks România&Export Alka. „Provocarea este de a găsi echilibrul între prețul competitiv și calitatea produsului. La acesta se adaugă și loialitatea scăzută a consumatorului. Piața snackurilor sărate este foarte competitivă, iar existența unui număr mare de branduri și produse ar putea genera dificultăţi în diferențierea și crearea unei identități distincte pentru un produs. Alka se implică în mod constant în proiecte de inovație în divizia snackurilor coapte și sărate. Printre proiectele noastre din 2023 se numără Meteoritzi Maple Glazed Barbecue și Meteoritzi Tzatzki, arome inspirate din zona de street food, extrem de atractive pentru consumatorii tineri”, declară Irina Ganea.

Mix atractiv între canale de distribuție

O creștere puternică în această categorie o are și canalul de comerț online, care va reprezenta în viitor marele concurent al retailerilor, consideră Eliodor Apostolescu. „Sunt canale aflate în expansiune rapidă, în curând vor acoperi peste 90% din piață și vor rămâne practic singura opțiune de distribuție pentru majoritatea produselor. Categoria de snackuri a oscilat între creșteri și scăderi, însă în ultimii doi ani are o creștere constantă. Această categorie va continua să crească datorită stilului modern de viață și a diversificării produselor. Oamenii vor găti din ce în ce mai puțin acasă și vor opta din ce în ce mai mult pentru produse «ready to eat»”, crede executivul.

Și pentru SanoVita, unul dintre cei mai importanți producători de alimente sănătoase plant-based din România, prezența în comerțul modern și online devine din ce în ce mai importantă, deși ponderea cea mai mare de distribuție o reprezintă în continuare comerțul tradițional, spune Alexandra Ionescu, Senior Brand Manager.

„Deși comerțul tradițional este în scădere, continuă să fie o parte importantă a vânzărilor Pringles, reprezentând aproximativ 30% din vânzările totale. În multe piețe se observă o schimbare a preferințelor de cumpărare către retailul modern și online, cu o creștere a comerțului electronic și a lanțurilor de magazine. Creșterea cumpărăturilor online și schimbările în obiceiurile de consum pot necesita adaptări în strategiile de distribuție și promovare”, adaugă Andrei Coteţ.

Pe de altă parte, Denisa Ardeleanu afirmă că, în ciuda faptului că segmentul traditional trade pierde teren din perspectivă numerică în favoarea jucătorilor mari, consumul continuă să crească. „Categoria la raft se menține în aceiași parametri din ultimii ani, ceea ce a împins producătorii să găsească noi soluții de plasare produse. Vânzările de proximitate sunt încă foarte importante. În ceea ce priveşte semințele, de exemplu, comerțul tradițional încă domină vânzările. Ca atare, acest tip de magazine rămâne în preocupările noastre”, susține Denisa Ardeleanu.

Proiecții pentru 2024

„Segmentul va crește anul acesta, iar în viitor creșterile vor veni din diversificarea uriașă a produselor din categorie și din schimbarea permanentă a obiceiului de consum”, susține Eliodor Apostolescu (PhoenixY).

„Având în vedere contextul inflaționist actual și creșterea costului vieții, ne uităm cu atenție la estimările privind tendințele din categorie. Inflația are impact asupra puterii de cumpărare, deci consumatorii pot deveni mai precauți în ceea ce privește cheltuielile, acordând prioritate articolelor esențiale și fiind mai selectivi cu achizițiile discreționare”, punctează și Ioana Pană, Country Manager Lead Mondelez International România.

Despre un trend ascendent vorbesc și reprezentanții Orbico România și PepsiCo România. „Anticipăm că segmentul de snackuri va înregistra o creștere solidă în volum în acest an. Există mai mulți factori care contribuie la această evoluție, printre care stilul de viață agitat al consumatorilor moderni. Creșterea interesului pentru produse adaptate unui stil de viață activ va determina o expansiune a segmentului de snackuri «better-for-you». Inovația va juca un rol crucial, prin lansarea continuă a unor produse care să spargă tiparele și să răspundă nevoilor și preferințelor în schimbare ale consumatorilor”, explică Vlad Vlădescu (PepsiCo România).

Cu toate acestea, „unul dintre lucrurile pe care am fost nevoiți să le învățăm în ultimii ani a fost că trebuie constant să ne pregătim să întâmpinăm imprevizibilul și că planurile făcute pot fi întotdeauna influențate de schimbări neașteptate”, spune reprezentantul Ficosota România. „Anticipăm o creștere semnificativă atât în volum, cât și în valoare, pe măsură ce piața începe să-și revină. Este clar că flexibilitatea și capacitatea de adaptare vor juca un rol crucial în navigarea prin schimbările care se petrec constant”, adaugă el.

„Anticipăm o stagnare a volumelor pe piața de snackuri coapte și sărate, cauzată de inflație. Esențial este să surprindem trendurile de consum relevante pentru contextul local și să știm să le transformăm în oportunități de creștere”, spune și Irina Ganea (Alka Group).

„Piața de snackuri sărate va continua trendul ascendent și în perioada următoare, chiar dacă la un nivel probabil mai scăzut față de anii precedenți, prin prisma nevoii consumatorilor de a avea diversitate de arome și de texturi pentru momentul lor de snacking”, concluzionează Alma Dinu, Senior Brand Manager International Brands Intersnack România.

Mihai Ciurtin, Intersnack: 2023 va fi un an în care complexitatea și provocările se vor păstra
Mihai Ciurtin, Intersnack: 2023 va fi un an în care complexitatea și provocările se vor păstra
Deși pentru multe categorii 2022 a reprezentat un blocaj, piața de snackuri sărate se numără printre privilegiații care au reușit să crească...
Snackurile sărate, o piață în creștere prin puterea inovației
Snackurile sărate, o piață în creștere prin puterea inovației
Cu un nivel anual de peste 100 de mii de tone și o valoare de mai bine de 700 milioane de euro, snackurile sărate s-au aflat pe un trend ascendent...