BIO, o categorie în care inflația frânează creșterea
Coșul „normal” de cumpărături a fost redefinit, iar achizițiile de bunuri de larg consum au suferit modificări semnificative față de perioada pre-pandemică. Odată cu inflația care, pe plan local, a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii, „compromisul” pare a fi un cuvânt care definește modul în care consumatorii își fac cumpărăturile. Cu toate acestea, sănătos este încă un trend puternic în piață, iar produsele BIO răspund cu succes acestui fenomen.
Un roller coaster pentru industria de retail și FMCG, ultimii doi ani au adus modificări importante la nivelul comportamentelor de achiziții. Dacă vorbim însă despre 2022, inflația pare a fi elefantul din cameră. „Anul trecut, fiecare dintre noi știa care este numărul de cazuri de COVID-19, acum urmărim prețurile alimentelor și ale combustibililor, încercăm să anticipăm evoluția prețurilor la gaze și la electricitate, știm evoluția indicelui ROBOR. Toate aceste provocări influențează modul în care cumpărătorii își planifică bugetul, modul în care aleg să-și consume banii pe alimente”, spune Vlad Barbu, Senior Consultant în cadrul echipei de retail a NielsenIQ.
Concret, pentru a avea o imagine cât mai clară, inflația era 15,5% în luna august și aparent nu am ajuns la nivelul maxim. „Simțim deja inflația și aceasta nu afectează doar țara noastră. Doar 6% dintre consumatori, la nivel global, spun că nu adoptă nicio strategie pentru a-și controla costurile. Majoritatea cumpărătorilor adoptă chiar două-trei strategii, în topul preferințelor fiind alegerea produsului cu cel mai mic preț din repertoriul preferat, se uită la costul total al coșului de cumpărături și achiziționează produse la promoție”, adaugă reprezentantul NielsenIQ. Cu toate acestea, piața bunurilor de larg consum a raportat în perioada iulie 2021 – iunie 2022 un avans valoric de 10,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce volumele au bifat în același interval un avans de doar 3,7%.
Produsele BIO în contextul actual
Ce se întâmplă cu produsele BIO în acest context? Deși la nivel declarativ se bucură de multă notorietate, BIO reprezintă o mică parte din totalul produselor alimentare și nealimentare, dar crește mai accelerat prin comparație cu produsele convenționale. Astfel, cu o cotă de doar 0,9% din totalul pieței FMCG, produsele BIO, atât din zona de food, cât și non-food, au înregistrat un avans de 14,9% în valoare în perioada iulie 2021 – iunie 2022 față de anul precedent. Din perspectivă food versus non-food, produsele BIO scorează mai bine în zona alimentelor, având o cotă de 90% din total piață produse organice, în timp ce articolele bio nealimentare au o cotă de 10%.
Care sunt însă canalele care aduc cele mai mari vânzări în categoria de BIO? Potrivit datelor NielsenIQ, hypermarketurile au generat 45% din vânzările de BIO, urmate de discounteri, cu o cotă de 20,1%, rezultate care pot fi influențate și de spațiul acordat categoriei la raft. „Produsele marcă privată au o pondere majoră în segmentul BIO în ambele industrii. Interesant este și faptul că 58% dintre consumatorii de produse marcă proprie cunosc mărcile BIO de private label, iar 87% consideră calitatea acestora egală cu cea a produselor branded”, spun reprezentanții NielsenIQ.
Care sunt categoriile în care produsele bio sunt cumpărate cel mai des
Nu toate categoriile sunt „egale” în mintea consumatorilor, când vine vorba despre produsele BIO. Aceștia au atitudini diferite în funcție de categorie, însă, de departe, BIO pare să-și atingă potențialul în zona de alimente, în special în categoria de lactate și ouă. Potrivit datelor NielsenIQ, lactatele au o cotă de piață de 15,3% în total categorie organic food, ocupând prima poziție în top cinci. Cu un share de 9,7%, ouăle își revendică locul al doilea în clasament, în timp ce deserturile refrigerate completează clasamentul cu o cotă de 9,4%.
Dacă vorbim însă despre evoluții, categoria de ouă a bifat un avans de 37,1% la nivel valoric în perioada iulie 2021 – iunie 2022 față de anul precedent. O creștere semnificativă a fost înregistrată și de produsele de mâncare BIO pentru copii, care au raportat un avans de 23%. De altfel, în cadrul categoriei de baby food, se resimte cu adevărat importanța atributului BIO, produsele organice având o pondere de peste 50% în total categorie, atât din perspectiva volumelor, cât și a valorii. În cazul celorlalte categorii aflate în top 5 la nivel de total piață alimente organice, ouăle sunt singura categorie unde produsele BIO reușesc să aibă o cotă double digit.
Și, dacă în cazul alimentelor BIO pare că a câștigat loc în coșul de cumpărături al românilor, situația e mai puțin roz dacă vorbim despre produsele nealimentare. Mai concret, din perspectiva volumelor, doar produsele pentru îngrijirea feței au reușit să atingă o cotă de piață de 2% dacă vorbim despre ponderea produselor organice în total categorie. Astfel, produsele BIO au o pondere de 0,9% în totalul categoriei de produse pentru îngrijirea locuinței, în timp ce pentru produsele de îngrijire a hainelor cota sortimentelor BIO este 0,6%. Cât despre evoluții, cea mai mare rată de creștere a fost raportată de produsele pentru curățarea casei (+20,3%), la pol opus situându-se produsele de igienă, care au înregistrat în intervalul analizat un declin al vânzărilor valorice de 27,3%.
Ce se va întâmpla cu produsele BIO în viitor
Greu de spus dacă trendul de sănătos va fi suficient de puternic pentru a învinge impactul inflației. Cert este însă faptul că, odată cu majorarea prețurilor, articolele esențiale versus cele din zona de „răsfăț” sunt analizate mult mai atent, iar pentru cele din urmă compromisul pare a fi noua normă. „Retailerii, dar și producătorii, nu ar trebui să se raporteze la trecut când vorbim despre strategii promoționale și limite de preț pentru că mecanismele care au dat roade în anii anteriori nu mai sunt neapărat relevante astăzi”, spune Nicole Corbett, Director Global Thought Leadership în cadrul NielsenIQ.
Cu toate acestea, dacă privim acest trend din perspectivă regională, potențial de creștere există. În țări-cheie din Europa Centrală, precum Germania, Austria sau Cehia, cota de piață a produselor BIO a crescut constant în ultimii ani, iar în țări precum Italia sau Belgia, după mulți ani de creștere susținută, asistăm la o reversare a trendului. „Cu toate acestea, 55% dintre consumatorii europeni spun că sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru produsele BIO, în timp ce în Italia trendul este chiar mai accentuat (70%)”, adaugă reprezentanta NielsenIQ.